297
Από την εταιρική διακυβέρνηση οι επιχειρήσεις θα περάσουν στην εποχή που τις αποφάσεις θα λαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη | Shutterstock

Οταν ο διαχειριστής κεφαλαίων θα είναι ένα ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 21:42
Από την εταιρική διακυβέρνηση οι επιχειρήσεις θα περάσουν στην εποχή που τις αποφάσεις θα λαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη
|Shutterstock

Οταν ο διαχειριστής κεφαλαίων θα είναι ένα ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 21:42

Οι γενικές αρχές βάσει των οποίων λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία είναι αιώνιες, γράφει το περιοδικό Economist: ίση μεταχείριση όλων των πελατών, ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία και προώθηση του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, η τεχνολογική επανάσταση και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει φαίνεται ότι σύντομα θα καταστήσουν τους αγοραίους κανόνες ξεπερασμένους. Οι επενδυτές θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι πλέον οι πιο έξυπνοι τύποι μέσα στο χρηματιστήριο…

Ετσι, στο τελευταίο αφιέρωμά του, το βρετανικό έντυπο ασχολείται με το ερώτημα τι θα συμβεί αν οι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομίας καταλήξουν να μην είναι μόνο υπόθεση διεκπεραίωσης για τους υπολογιστές αλλά, κυριολεκτικά, δική τους υπόθεση.

Η εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών μηχανών έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο που αυτές οι ίδιες παίρνουν τον έλεγχο της επένδυσης – και δεν μιλάμε μόνο για την αγοραπωλησία μετοχών, αλλά και για την παρακολούθηση της οικονομίας και την κατανομή κεφαλαίων.

Σήμερα τα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι υπολογιστές, οι οποίοι βέβαια ακολουθούν τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από τον άνθρωπο, αντιπροσωπεύουν το 35% της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, το 60% των περιουσιακών στοιχείων και το 60% της εμπορικής δραστηριότητας. Ομως τα νέα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης γράφουν επίσης τους δικούς τους επενδυτικούς κανόνες.

Τελειώνουν τους CEO

Ολοι οι υπολογιστές κερδίζουν σιγά σιγά αυτονομία. Τα προγράμματα λογισμικού τους δημιουργούν δικές τους στρατηγικές χωρίς να χρειάζονται ανθρώπινη καθοδήγηση. Οι τρόποι τους για να αξιολογήσουν μία επένδυση βασίζονται στην ισχύ επεξεργασίας δεδομένων σε βαθμό τέτοιο που δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι μπορούν να έχουν πιο φρέσκιες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις από ό,τι έχουν για αυτές τα ίδια τα διοικητικά συμβούλιά τους!

Ωστόσο, η αναδυόμενη εποχή της κυριαρχούμενης από μηχανές χρηματοδότησης εγείρει ανησυχίες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτά τα οφέλη γράφει ο Economist και απαριθμεί τα προβλήματα: το πρώτο αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το δεύτερο τη συγκέντρωση του πλούτου, το τρίτο την ίδια την εταιρική διακυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...