247
Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιένς Βάιντμαν | EPA/KIM KYUNG-HOON / POOL

Ο Βάιντμαν κάνει «αυτοκριτική» ορεγόμενος τον θώκο του Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 19:15
Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιένς Βάιντμαν
|EPA/KIM KYUNG-HOON / POOL

Ο Βάιντμαν κάνει «αυτοκριτική» ορεγόμενος τον θώκο του Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 19:15

Τελικά ο Γερμανός που εμπόδιζε επί μία δεκαετία τις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι δηλώνει (στους συμπατριώτες του της Die Zeit) ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων είναι νόμιμο, «αφού έτσι έκρινε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Και η πολύχρονη πολεμική στον Ντράγκι, χερ Βάιντμαν; Α, ήταν «αβάσιμη θέση».

Τα παραπάνω δηλώθηκαν από τον ιέρακα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιένς Βάιντμαν λίγη ώρα προτού «μοιραστούν» οι ευρωπαϊκοί θώκοι στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Διότι ο γερμανός τραπεζίτης κιαλάρει από καιρό την καρέκλα του αποχωρούντος από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ιταλού τραπεζίτη.

Ο Βάιντμαν, ως ορθόδοξος θεματοφύλακας της αυστηρότητας, ήταν ο μόνος που ψήφισε εναντίον της απόφασης του συμβουλίου της ΕΚΤ για την λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση». Τώρα «δεσμεύεται να αγοράζει ομόλογα» και αυτός. (Θεωρητικώς, βέβαια.)

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα επικροτεί και επαυξάνει κιόλας: «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργεί αποφασιστικά όταν χρειάζεται» λέει. Το λέει όμως πάρα πολλά χρόνια έπειτα από το ιστορικό «ό,τι πρέπει» του Ντράγκι, και αφού πρώτα το πολέμησε.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ είχε ψηφίσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της νομισματικής ένωσης. Στο πλαίσιό του προβλέπεται και η αγορά κρατικών ομολόγων – πρόκειται για κίνηση της ΕΚΤ η οποία ηρέμησε τις αγορές όπως κρίνουν οι ειδικοί.

Ο Βάιντμαν είχε έντονα αντιδράσει στην οικονομική πολιτική του Μάριο Ντράγκι και έφερε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, προκειμένου να κριθεί η νομιμότητά του. Αλλά οι καιροί φαίνεται ότι αλλάζουν όταν η κατάληψη του πόστου το απαιτεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...