685
Σε ειδική τελετή στο Ηράκλειο, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους από πέντε χώρες | Image Photo Services

Χατζηδάκης: Νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 17:29
Σε ειδική τελετή στο Ηράκλειο, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους από πέντε χώρες
|Image Photo Services

Χατζηδάκης: Νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 17:29

Ενα έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά οφέλη, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, εισέρχεται επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο, και τις εταιρείες-αναδόχους.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με την οποία μπαίνει οριστικά τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους ρυπογόνους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής που θα κλείσουν.

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών. Θα επιτρέψει παράλληλα την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ της Κρήτης, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Την Τετάρτη συμβασιοποιήθηκαν τα δύο σκέλη της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής: τα καλωδιακά τμήματα ύψους 615 εκατ. ευρώ και οι σταθμοί μετατροπής ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Η διασύνδεση περιλαμβάνει δύο καλώδια υπερυψηλής τάσης 500 kV τα οποία, όταν ηλεκτριστούν το 2023, θα ενισχύσουν τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος της Κρήτης στα 1.000 MW, αίροντας οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού.

Συγκεκριμένα, σε ειδική τελετή στο Ηράκλειο υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους από πέντε χώρες:

1. Prysmian (Ιταλία), για το πρώτο τμήμα του έργου, το οποίο αφορά τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.
2. Nexans (Νορβηγία), για το δεύτερο τμήμα, το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.
3. Ενωση εταιρειών Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ (Σουηδία) για το τρίτο τμήμα, το οποίο αφορά τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.
4. Prysmian, για το τέταρτο τμήμα, το οποίο αφορά τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.
5. Siemens (Γερμανία) – ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού.

«Η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης – Αττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα συνολικά», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για να συμπληρώσει:

«Είναι επίσης ένα έργο αναπτυξιακό, ιδιαίτερα για την Κρήτη, για την οποία ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφαλείας και βεβαιότητας.

»Χάρη στο έργο αυτό, θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ετησίως από τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

»Το έργο έχει όμως και περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι μονάδες στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και στα Χανιά.

»Αμεση θετική επίδραση θα υπάρχει ειδικά στο Δήμο Μαλεβιζίου χάρη και στα αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ και από το Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμού 9 – 9,5 εκατ. ευρώ.

»Στην ενεργειακή μας πολιτική, προχωράμε μπροστά σε έναν δρόμο πράσινο και ευρωπαϊκό και το σημερινό έργο κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο  ΑΔΜΗΕ πρωτοπορεί στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της χώρας, καθώς υλοποιεί τις περισσότερες επενδύσεις για τον εξηλεκτρισμό της».

Αυτή τη στιγμή, ενημέρωσε ο υφυπουργός, «ο Διαχειριστής προχωρά δυναμικά με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης, τις υπόλοιπες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και ετοιμάζει συστηματικά τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και ελπίζουμε κάποιοι άλλοι να τον ξεπεράσουν».

Ο πρόεδρος της Αριάδνη Interconnection και πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, τόνισε πως η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα.

«Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της “Αριάδνη Interconnection” κατόρθωσε να συμβασιοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ –μόλις ένα έτος– όλα τα μέρη του ιστορικού έργου.

»Το 2023, το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης θα προσφέρει ασφαλή, οικονομική και πράσινη ηλεκτροδότηση στο νησί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Με αυτό το έργο-σταθμό για την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης, «ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός από τα πλέον απαιτητικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, παγκοσμίως, με ταχύ, διαφανή και αποδοτικό τρόπο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους τους έλληνες καταναλωτές».