626
|

Η δραματική μείωση των συντάξεων

Η δραματική μείωση των συντάξεων

Η μείωση των συντάξεων δεν είναι μύθος. Είναι οδυνηρή πραγματικότητα για πολλούς συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και 50%. Εξετάζοντας όμως τα στοιχεία για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ενσωματώνοντας και την τετραετία πριν τα Μνημόνια, διαπιστώνουμε  ότι οι μειώσεις των μνημονίων δεν κατάφεραν να εξισορροπήσουν τις αυξήσεις που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Περιορίζω την ανάλυσή μου στους συνταξιούχους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν απολύτως αξιόπιστα στοιχεία και συγκρίσιμα μεταξύ τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στον Πίνακα που ακολουθεί παραθέτω στοιχεία για τις δαπάνες συντάξεων την περίοδο 2005-2014. Τα στοιχεία μέχρι και το 2012 προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό μετά από σχετική Ερώτηση εδώ. Τα στοιχεία για το πλήθος των συνταξιούχων του Δημοσίου προέρχονται από το ΗΔΙΚΑ (εδώ για το 2013, Πίνακας Α, Παράρτημα σελ. 18 και εδώ για το 2014 στη σελ. 24, ενώ η δαπάνη για τις συντάξεις προέρχεται από το δελτίο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού εδώ).

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Στο διάστημα από το 2005 έως το 2014:

  • Η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου έχει αυξηθεί κατά 45%
  • Ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου έχει αυξηθεί κατά 28%
  • Η δαπάνη ανά συνταξιούχο του Δημοσίου έχει αυξηθεί κατά 13%
  • Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 10%!

Αν εστιάσουμε στη διετία από το 2008, όταν στον πλανήτη ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και ως το 2009, όταν ξεκινούσε η δική μας κρίση, διαπιστώνουμε ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για συντάξεις αυξήθηκε εκείνη τη διετία κατά 19,6%! Και αναρωτιέται κανείς τι έκαναν οι υπεύθυνοι για τις δαπάνες του κράτους;

Αν εστιάσει κανείς στη 4ετία, από το τέλος του 2005 έως το τέλος του 2009, διαπιστώνει ότι στο διάστημα αυτό:

  • Η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 56,4%
  • Ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 10,5%
  • Η δαπάνη ανά συνταξιούχο του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 41,5%.

Ναι, σωστά διαβάζετε, η μέση κατά κεφαλήν συνταξιοδοτική δαπάνη στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 41,5% μέσα σε 4 χρόνια!

Σημειώνω, δε, ότι η μέση συνταξιοδοτική δαπάνη το 2009 είχε τη μέγιστη τιμή της, ενώ το 2014 ύστερα από 5 χρόνια μειώσεων, υποχώρησε κατά 20% και διαμορφώθηκε ελάχιστα χαμηλότερα από την τιμή που είχε το 2007.

Τα συμπεράσματα από την ανάλυση των δεδομένων είναι:
Α) η μέση σύνταξη δεν έχει μειωθεί όσο φανταζόμασταν (η μέση, επαναλαμβάνω)
Β) τα 5 χρόνια που μειώνονται οι συντάξεις δεν ήταν αρκετά για να ακυρώσουν τις πολύ γενναιόδωρες αυξήσεις που δόθηκαν την 4ετία του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που προηγήθηκε.
Γ) το συνταξιοδοτικό εξακολουθεί παρά τις μειώσεις να είναι τόσο προβληματικό, γιατί η μείωση των συντάξεων δεν έχει ισορροπήσει τη δημοσιονομική κραιπάλη που προηγήθηκε.

Σε αυτό το σημείο οφείλει κανείς να σημειώσει ότι αυτή η «γενναιόδωρη» πολιτική στις συντάξεις ασκήθηκε την περίοδο 2005-2009, αν και μόλις 4 χρόνια νωρίτερα ο Τάσος Γιαννίτσης είχε χτυπήσει το καμπανάκι για το συνταξιοδοτικό. Τέλος, ο τρόπος που εξελίχθηκαν οι δαπάνες και οι συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων του Δημοσίου την περίοδο 2005-2009  είναι ενδεικτικός του τρόπου που αυξήθηκαν οι δαπάνες του Κράτους το ίδιο διάστημα. Και είναι να απορείς με τη σημερινή Βουλή και τις κατ΄ευφημισμόν επιτροπές αλήθειας, που περιόρισαν την έρευνα για το πώς φτάσαμε στα Μνημόνια στην περίοδο από το 2010 και ύστερα.

Η ανάλυση εδώ περιορίζεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Αντίστοιχα συμπεράσματα θα βγάλει κανείς αν εξετάσει το σύνολο των συνταξιούχων εδώ. Προτίμησα να περιορίσω την ανάλυσή μου στην ομάδα των συνταξιούχων του Δημοσίου, επειδή εδώ τα στοιχεία είναι απολύτως συγκρίσιμα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Στην περίπτωση του άρθρου όπου παραπέμπω, μπορούν να υπάρξουν κάποιες ενστάσεις σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία, όπως το σχόλιο (αρ. 28). Θεωρώ πως στο σχόλιο (αρ. 36) δίδεται επαρκής απάντηση. Παρ’ όλα αυτά, κι επειδή ζούμε σε εποχή μέγιστης καχυποψίας και διαστρέβλωσης, προτίμησα το κείμενό μου σε αυτόν τον κύκλο άρθρων, να μην εγείρει καμιά επιφύλαξη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News