1595
Ο country manager της Allergan Aesthetics, Γιάννης Μπεσσής |

Γιάννης Μπεσσής: Συνεργασία-ορόσημο για περισσότερες καινοτόμες θεραπείες

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 12:11
Ο country manager της Allergan Aesthetics, Γιάννης Μπεσσής
|

Γιάννης Μπεσσής: Συνεργασία-ορόσημο για περισσότερες καινοτόμες θεραπείες

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 12:11

Με τη συνένωση της Allergan και της AbbVie, δημιουργείται ένας νέος διεθνής φαρμακευτικός όμιλος, που από πλευράς τζίρου βρίσκεται ήδη στην κατάταξη με την πρώτη δεκάδα του κόσμου.

Ο Γιάννης Μπεσσής, country manager της Allergan Aesthetics, εξηγεί στο Protagon τον τρόπο µε τον οποίο θα αναπτυχθούν οι δύο εταιρείες και δίνει όλες τις πληροφορίες για τους ορίζοντες που ανοίγει αυτή η συνεργασία για την έρευνα νέων φαρμάκων, τόσο της θεραπευτικής, όσο και της αισθητικής ιατρικής.

Ποιος ο στόχος της εξαγοράς της Allergan από τον όμιλο της AbbVie;

Η συγκεκριμένη εξαγορά είναι ένα ορόσημο και για τις δύο εταιρείες, καθώς συνενώνει δύο σπουδαίες φαρμακευτικές εταιρείες με διευρυμένα χαρτοφυλάκια σε διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες. Η συμφωνία που έκλεισε στις 8 Μαΐου, έπειτα από πολλούς μήνες σκληρής και μεθοδικής δουλειάς από πολυμελή ομάδα συναδέλφων, έφτασε στα 63 δισ. δολάρια, αφού εγκρίθηκε από όλες τις ρυθμιστικές κυβερνητικές Αρχές, όπως όριζε η συμφωνία, και το ιρλανδικό Ανώτερο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Allergan έλαβαν 0,8660 μετοχές της AbbVie και 120,30 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Allergan, αντί συνολικού αντιτίμου 193,23 δολάρια ανά μετοχή της Allergan.

Ουσιαστικά αυτή η συνένωση έχει στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής φαρμακευτικής εταιρείας, της τέταρτης μεγαλύτερης παγκοσμίως! Σημαντικό είναι ότι ως εταιρεία διευρύνεται σημαντικά και διαφοροποιείται και η βάση εσόδων της AbbVie. Υπάρχουν σημαντικά σχέδια για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, καθώς διαθέτουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να επενδύσουμε πιο δυναμικά στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, διασφαλίζοντας μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Αυτή η συμφωνία όμως έχει ένα πιο μακρόπνοο όραμα και στόχο, πέρα από το οικονομικό σκέλος της. Η πραγματική αξία αυτής της ενοποίησης, για την οποία είμαστε περήφανοι, είναι ότι έχουμε πολλές προσδοκίες για το μέλλον για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που θα προσφέρουν περισσότερες θεραπείες για πολλές σοβαρές ασθένειες, για περισσότερους ανθρώπους. Αυτή είναι η προσδοκία μας, αφού ο θεμέλιος λίθος της φιλοσοφίας των δύο εταιρειών είναι η συνεισφορά μας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Πιστεύουμε στη συνεργασία των ανθρώπων και με την AbbVie ενστερνιζόμαστε τις ίδιες αξίες, ώστε να ξεπεράσουμε όποια εμπόδια και να διευρύνουμε τα σύνορα της επιστήμης.

Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες;

Είναι σπουδαίο ότι από τη συνένωση προκύπτει μια ισχυρή εταιρεία, πολλά υποσχόμενη, χάρη στο εύρος και το μείγμα των χαρτοφυλακίων σε θεραπευτικές κατηγορίες οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται. Η AbbVie εισέρχεται στη συνεργασία αυτή με εμβληματικά φαρμακευτικά σκευάσματα που κατέχουν ηγετική θέση στην Ανοσολογία και την Αιματολογία. Ενώ η Allergan προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην Οφθαλμολογία χάρη στα διαχρονικά κορυφαία οφθαλμολογικά προϊόντα στην κατηγορία τους, όπως για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, των οφθαλμικών λοιμώξεων και άλλων παθήσεων, και στη Νευρολογία με τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση. Τα οφθαλμολογικά σκευάσματα και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση θα κρατήσουν την επωνυμία «Allergan, μια εταιρεία της AbbVie».

Η Allergan προσθέτει επίσης ιδιαίτερη αξία στη νέα ενοποιημένη εταιρεία με τα εμβληματικά brands στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, που χαίρουν εκτίμησης και εμπιστοσύνης από τους επαγγελματίες υγείας, γι’ αυτό και θα διατηρήσει την επωνυμία «Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie» λειτουργώντας μεν ανεξάρτητα, αλλά υπό την σκέπη της AbbVie.

Πώς μπορούν να συνδυαστούν και να αναπτυχθούν μαζί;

Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, όπως προαναφέραμε, είναι ότι οι θεραπευτικές κατηγορίες όπου δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες είναι συμπληρωματικές, δημιουργώντας ένα πολύ διευρυμένο και ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Μετά τη συνένωση, η παρουσία μας διευρύνεται σε περισσότερες από 60 παθήσεις και περισσότερα από 30 brands. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα φανούμε πραγματικά χρήσιμοι και θα κάνουμε θετική διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως.

Πλέον, εστιάζουμε σε πέντε θεραπευτικούς τομείς: την ανοσολογία, την αιματολογία, την οφθαλμολογία, τη νευρολογία και την αισθητική ιατρική. Εστιάζουμε επίσης στην ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, με μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς, ιδιαίτερα σε θεραπευτικά πεδία με σημαντική ανάγκη, όπως η γαστρεντερολογία και η γυναικεία υγεία. Πέραν των τομέων όπου διαθέτουμε αποδεδειγμένη εμπειρία, ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε σε τομείς όπου εντοπίζουμε θεραπευτικά κενά, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, κυστική ίνωση, αναπαραγωγική υγεία, ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η οικονομική ευρωστία μας θα προσφέρει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, υποστηρίζοντας διαφορετικές και συνεχείς επενδύσεις στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών ενώ συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα πιο σύγχρονα πρότυπα στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Τι σημαίνει για τα γραφεία των δύο εταιρειών στη χώρα μας η συγχώνευση;

Μόνο θετικές εξελίξεις αναμένουμε από τη συγχώνευση αυτή, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Εμείς ως Allergan νιώθουμε περήφανοι και αισιόδοξοι που ανήκουμε στην οικογένεια της AbbVie, καθώς μας ενώνουν θεμελιώδεις αξίες και η ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση στον τρόπο που εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε. Είναι σίγουρα μια νέα πρόκληση για όλους μας, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία να πετύχουμε όλοι μαζί όσα έχουμε σχεδιάσει και όσα ονειρευόμαστε για το μέλλον. Ηδη και οι δύο ομάδες λειτουργούν ως μία, με δυναμισμό, στόχους και σεβασμό, χάρη στο κοινό όραμα να κάνουμε το βέλτιστο ώστε οι ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες.

Από επιχειρηματικής άποψης, η AbbVie θα χρησιμοποιείται ως η επίσημη επωνυμία και οι εργαζόμενοι της Allergan είναι εργαζόμενοι της AbbVie. Στις περιπτώσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα για τους εξωτερικούς συνεργάτες και το ευρύ κοινό, η επωνυμία Allergan θα διατηρηθεί, όπως αναφέραμε, για την αισθητική ιατρική, ως «Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie» και για το χαρτοφυλάκιο οφθαλμολογικών προϊόντων και για τη θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, ως «Allergan, μια εταιρεία της AbbVie».

Οσον αφορά στην πλήρη μετάβαση, θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο ακόμα, καθώς αυτή εξαρτάται από παράγοντες, εμπορικούς, επιχειρησιακούς, νομικούς και ρυθμιστικούς. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε συνολικά ως κλάδος στην Ελλάδα, εμείς θα προκρίνουμε τη διαφάνεια και τη συνεργασία με όλους τους εταίρους και θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις πιο χρήσιμες πρακτικές και ιδέες, απ’ όπου και αν προέρχονται, ώστε η ενοποίηση των δύο εταιρειών να είναι επωφελής για τους ασθενείς και το σύστημα Υγείας. Διαθέτουμε κίνητρο, υποδομές και ένα εξαιρετικά ταλαντούχο και καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό 180 ανθρώπων, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο που μπορούμε για τους συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και τους ίδιους τους συνεργάτες μας.

Το πιο γνωστό φάρμακο της Allergan Aesthetics είναι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (Botox), είναι όμως αυτό που κάνει και τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα μας; Ποια άλλα προϊόντα με υψηλό τζίρο διαθέτετε στην ελληνική αγορά;

Είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε ότι υπάρχουν δύο προϊόντα της Allergan με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Η επωνυμία του προϊόντος που αναφέρατε προορίζεται για θεραπευτική χρήση. Οσον αφορά στην κοσμητική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, η επωνυμία είναι Vistabel. Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει και άλλες εμβληματικές ενέσιμες θεραπείες προσώπου, όπως την παγκοσμίως κορυφαία σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ (Juvéderm) καθώς και την εγκεκριμένη από τον FDA και τις ευρωπαϊκές Αρχές θεραπεία κρυολιπόλυσης και λιπογλυπτικής σώματος (CoolSculpting). Στην Ελλάδα, στα τέσσερα και πλέον χρόνια που δραστηριοποιούμαστε, εστιάζουμε σε 10 brands. Εκτός από την αισθητική ιατρική που προαναφέραμε, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα σκευάσματά μας στα πεδία της οφθαλμολογίας και της νευρολογίας, καθώς αναγνωρίζονται από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2016  έως το 2018 περισσότεροι από 276.000 ασθενείς έλαβαν αγωγή σε αυτές τις θεραπευτικές κατηγορίες. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, παρέχοντας την πλέον σύγχρονη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την ασφαλή και βέλτιστη  χρήση των σκευασμάτων και θεραπειών μας μέσω του εκπαιδευτικού φορέα μας Allergan Medical Institute. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 1.700 επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύτηκαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Allergan την ίδια διετία.

Εκτός από την αισθητική χρήση, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, όπως μας είπατε, έχει και θεραπευτική χρήση. Σε ποιες περιπτώσεις αποζημιώνεται από τα Ταμεία στη χώρα μας;

Παγκοσμίως η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση έχει χρησιμοποιηθεί σε εκατομμύρια ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της υγείας τους. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται σε ασθενείς με χρόνια ημικρανία, μειώνοντας σημαντικά τη συχνότητα της ημικρανίας και την κατάχρηση των αναλγητικών. Επίσης, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α αποτελεί και ηγέτη στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας. Χάρη στη θεραπεία παρατηρείται σημαντική ελάττωση στη σπαστικότητα των ασθενών οι οποίοι καταφέρνουν να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους κινητικότητα και να βελτιώσουν θεαματικά την ποιότητα της ζωής τους.

Εκτός της χρόνιας ημικρανίας και της σπαστικότητας, η χρήση της βοτουλινής τοξίνης τύπου Α ενδείκνυται σε δυστονίες (αυχενική δυστονία, βλεφαρόσπασμος, ημίσπασμος προσώπου), σε διαταραχές στην ουροδόχο κύστη και στην υπεριδρωσία.

Τι οικονομικούς στόχους έχετε θέσει για τη νέα χρονιά;

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές αυτής της εξαγοράς είναι ότι η επιτυχία και το εύρος των κοινών εμπορικών δραστηριοτήτων μάς επιτρέπουν να βλέπουμε μακριά και ψηλά! Το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο δίνει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie και αναμένουμε να αγγίξουμε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών από 30 δισεκατομμύρια το 2020. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στη γραμμή παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων, χάρη και στη διευρυμένη παρουσία μας με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης και παραγωγικές μονάδες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαστε μια εταιρεία που είναι ικανή να συνεχίσει να λειτουργεί στο ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο της βιομηχανίας μας, και μια εταιρεία με ισχυρή κερδοφορία και σημαντικές ταμειακές ροές. Μαζί με την AbbVie και τους εξειδικευμένους συναδέλφους θα εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για να διατηρήσουμε τις πρωταγωνιστικές θέσεις που κατέχουμε ήδη και να εδραιώσουμε τη θέση μας ως ηγέτης στη βιομηχανία με υψηλή αύξηση εσόδων για πολλά χρόνια. Η νέα εποχή που ξεκινά θα ισχυροποιήσει ήδη εδραιωμένες συνεργασίες, άρα ανυπομονούμε το κοινό μας μέλλον να φέρει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, περισσότερη επιστημονική πρόοδο.

Στην Allergan ανέκαθεν εστιάζαμε στην έρευνα και την ανάπτυξη με επενδύσεις 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο χρόνο. Μαζί με την AbbVie, πλέον διαθέτουμε τους πόρους να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων λύσεων, την αξιοποίηση περισσότερων ευκαιριών, καινοτόμων ιδεών και την προώθηση της ιατρικής εκπαίδευσης. Αλλά, κυρίως, η συνεργασία αυτή προσβλέπει στο  να προσφέρουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες και την ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...