577
Γενική άποψη της αίθουσας όπου έγινε η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με την Αννα Διαμαντοπούλου στο βήμα |

ΔΙΚΤΥΟ: «Εθνική στρατηγική στην έρευνα και στην καινοτομία»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 21:03
Γενική άποψη της αίθουσας όπου έγινε η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με την Αννα Διαμαντοπούλου στο βήμα
|

ΔΙΚΤΥΟ: «Εθνική στρατηγική στην έρευνα και στην καινοτομία»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 21:03

Με βασικό πρόταγμα τη σύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας με τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας, το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την υποστήριξη του «Big Pi» πραγματοποίησε διευρυμένο Πρόγευμα Εργασίας, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, πανεπιστημιακών πρυτάνεων και επικεφαλής ερευνητικών κέντρων, εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων και φορέων χρηματοδότησης της καινοτομίας καθώς και ακαδημαϊκών, ερευνητών και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Τη χάραξη και την εφαρμογή, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, ενός εθνικού σχεδίου για την έρευνα και την καινοτομία στα πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη της πολυπόθητης ανόδου του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας έθεσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της εκδήλωσης

Ο κ. Γεωργιάδης, αφού παρουσίασε τις πρώτες δράσεις και τα μέτρα του υπουργείου χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ και αναφέρθηκε στη συμβολή οργανισμών όπως το ΔΙΚΤΥΟ στην προώθηση και ανάδειξη συγκεκριμένων σχεδίων και προτάσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις και να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα καθώς αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελετημένου σχεδιασμού.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Χρήστος Δήμας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης, ορθότερης αξιοποίησης και ανασχεδιασμού της χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα με στόχο η χώρα να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις των χωρών που την αξιοποιούν και την ενσωματώνουν στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Ο υφυπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Χρήστος Δήμας στο βήμα

Αφού παρουσίασε με αναλυτικό και τεκμηριωμένο τρόπο τη σημερινή κατάσταση παρέθεσε τις προτάσεις για άμεση επίλυση προβλημάτων, όπως η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και των ΕΛΚΕ. Ανέφερε ως κύριες προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου, την πολιτική συναίνεση, την διασύνδεση και πιο ευέλικτη σχέση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, τη διεθνοποίηση καθώς και την αξιολόγηση των προγραμμάτων με αντικειμενικά και διεθνή πρότυπα.

Η ομιλία Διαμαντοπούλου

Τις κύριες ενότητες παρεμβάσεων για την εφαρμογή των εθνικών στόχων έθεσε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Αννα Διαμαντοπούλου. Τόνισε πως χρειάζονται συγκεκριμένες αλλαγές και απλοποιήσεις στο διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυβερνητικών φορέων που σχετίζονται με την έρευνα, των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων. Σημείωσε ακόμα πως απαιτείται εκσυγχρονισμός του τρόπου κατανομής των πόρων των ερευνητικών κέντρων καθώς και αξιοποίηση και ένταξη στη διαδικασία χρηματοδότησης καινοτόμων και ευέλικτων εργαλείων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τους διακεκριμένους και βραβευμένους διεθνώς έλληνες καθηγητές Σταμάτη Κριμιζή και Γεώργιο Χρούσο συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας τόσο από τα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα όσο και από την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δύο κορυφαίοι ακαδημαϊκοί στάθηκαν ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας της έρευνας για επαναπατρισμό των χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων που διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Από τον χώρο των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτικών οργανισμών τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας που αναφέρθηκε στις προτάσεις της πρόσφατης μελέτης του ΣΕΒ για τη σύνδεση επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων και ο Αρίστος Δοξιάδης, συντονιστής του επενδυτικού fund «Big Pi», ο οποίος ανέπτυξε τα νέα δεδομένα για την χρηματοδότηση και τη θεσμική λειτουργία των start ups επιχειρήσεων.

Τον οδικό χάρτη επίλυσης των διοικητικών εμποδίων και την εφαρμογή πετυχημένων μοντέλων από το εξωτερικό παρουσίασαν οι ομιλητές Κώστας Κοκκινοπλίτης, διευθυντής της RISE Research & Innovation και η Εύη Χατζηανδρέου επιστημονική συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Info: Ολες οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι αναρτημένες στην σελίδα του ΔΙΚΤΥΟΥ www.todiktio.eu, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί και ολόκληρο το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ερευνας και Καινοτομίας 2014-2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...