390
|

Αν πληρώναμε τους φόρους

Αν πληρώναμε τους φόρους

Πριν από μερικούς μήνες, στο ραδιόφωνο, υποστήριζα με θέρμη την απόφαση για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές. Δέχθηκα αρκετά τηλεφωνήματα. Δεν θυμάμαι αν το ακουστικό έτριζε από τις φωνές διαμαρτυρίας ή από το βασικό επιχείρημα που έλεγε ότι το πρόβλημα αυτού του κράτους δεν είναι οι άνθρωποι του μόχθου και της καθημερινής αναμέτρησης με τη ζωή.  Πράγματι, δεν είναι μόνο αυτοί το πρόβλημα του κράτους. Είναι και οι ιδιώτες γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι τεχνίτες, οι ταξιτζήδες. 'Ορεξη να έχεις για να προσθέτεις κωδικούς της Εφορίας και στο τέλος θα δεις το πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια. Οι πωλητές στις λαϊκές αγορές συμμορφώθηκαν. Οι ταμειακές μηχανές τοποθετήθηκαν, εκδίδουν αποδείξεις ακόμα και για ένα ευρώ, ταΐζοντας το βουλιμικό γουρουνάκι του κρατικού κουμπαρά.

Δεν ισχύει το ίδιο και  για τους άλλους. Οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να βρίσκουν καταφυγή στον ίσκιο της εισπρακτικής ανεπάρκειας. Το μεσοπρόθεσμο δεν τους αγγίζει άμεσα, θα τους επηρεάσει έμμεσα. Όμως τους δίνει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, τους επιτρέπει να σταθούν και αυτοί έξω από τη Βουλή, να μουντζώσουν και να διαμαρτυρηθούν.  Τις μέρες αυτές θα δούμε πάλι τα ίδια επιχειρήματα να πατούν επάνω σε κοινούς αφορισμούς. «Αυτοί τα έφαγαν, Πληρώνουμε τη σπέκουλα του κεφαλαίου, Οι κερδοσκόποι κλέβουν τις ζωές μας.» Δυστυχώς το πρόβλημα αρχίζει επειδή οι περισσότεροι από μας έκλεβαν το κράτος, δίνοντας τώρα το δικαίωμα να μας κλέψουν και τη ζωή.

Είναι εξοργιστικά απλό. Αν πληρώναμε τους φόρους μας δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Αν οι φοροφυγάδες αποφάσιζαν να γίνουν συνεπείς φορολογούμενοι το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο και διαχειρίσιμο. Αν διατηρούσαμε ειλικρινή σχέση με την Εφορία μας έπαιρνε να ξανακάνουμε Ολυμπιακούς, έργα, μέχρι και που θα συντηρούσαμε το ίδιο υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Αλλά δεν θα ζούσαμε την τραγωδία. Και όμως, οι περισσότεροι από μας αρνούνται να το παραδεχθούν. Οι μούντζες φεύγουν προς τη Βουλή και μετά τα ίδια χέρια αγοράζουν «βρόμικο» και μπύρα χωρίς απόδειξη. Βέβαια και οι μούντζες ορθώς σκάνε επάνω στα παράθυρα του Κοινοβουλίου, αλλά όχι πάντα για τον σωστό λόγο. Σήμερα οι βουλευτές φεύγουν κυνηγημένοι. Απαράδεκτο, αλλά, ας πούμε, κατανοητό. Κανένας δεν τους κυνήγησε όταν διόγκωναν τον δημόσιο τομέα και έτρεφαν τη φοροδιαφυγή συναλλασσόμενοι μαζί της. Με τη συναίνεση μας μεγάλωσαν τα δύο τέρατα που πέφτουν να μας κατασπαράξουν. Ξέρω ότι στα σχόλια θα σημειώσετε πως εσείς προσωπικά δεν έχετε κλέψει το κράτος και δεν κάνατε δουλειές με το δημόσιο. Φαίνεται τελικά ότι είστε μειοψηφία. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News