677
Ο Μάριο Ντράγκι (στο κέντρο) | The Council of the European Union / SOOC

«Φιλί ζωής» από ΕΚΤ, μέσω EFSF

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2016, 17:19
Ο Μάριο Ντράγκι (στο κέντρο)
|The Council of the European Union / SOOC

«Φιλί ζωής» από ΕΚΤ, μέσω EFSF

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2016, 17:19

Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να έχει ακούσει τα μύρια όσα στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν, ωστόσο αυτή τη φορά θα ακούσει μόνο θετικά σχόλια.

Κι αυτό γιατί με την απόφαση που πήρε η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν βαθιά ανάσα και μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η Φρανκφούρτη αποφάσισε να συμπεριλάβει στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα που εξέδωσε ο EFSF, ο μηχανισμός δηλαδή που εξέδωσε το πρώτο ευρωπαϊκό δάνειο για την Ελλάδα.

Οπως, ηδη, αναφέρουν δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, η κίνηση Ντράγκι ερμηνεύεται ως προάγγελος συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, κάτι που είναι και το ζητούμενο τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον. Μάλιστα, ακριβώς μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, παρατηρήθηκε ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

Οσον αφορά τις λεπτομέρειες και το τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση αυτή, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν σταδιακά και εντός του 2016 ομόλογα αξίας 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του συνόλου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 35 δισεκατομμύρια. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα την οποία έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Μεσοπρόθεσμα, δηλαδή, ευνοημένοι θα είναι και οι καταθέτες και οι δανειολήπτες. Προφανώς, όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν και βελτίωση στην εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ομόλογα Δημοσίου παραμένουν εκτός προγράμματος, όπως διευκρίνισε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Υπενθυμίζεται πως η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας από τους μεγάλους στόχους και τις μεγάλες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, αμέσως μετά την αξιολόγηση. Κι αυτό γιατί μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, θεωρητικά, θα μπορέσει η χώρα να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Ωστόσο, εκτός από την πρακτική πλευρά, υπάρχει και η συμβολική. Η κίνηση Ντράγκι ερμηνεύεται ως προάγγελος συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών, κάτι που σημαίνει πως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση δεν είναι μακριά στο να κλείσει. Συνεπώς, δεν αργεί και η εκταμίευση της δόσης ή τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους της…

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ομόλογα Δημοσίου παραμένουν εκτός προγράμματος, όπως διευκρίνισε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, από τη Φρανκφούρτη που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. «Εως και 50% του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί, καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνής οργανισμούς» διευκρίνισε, συμπλήρωσε.

«Πανηγυρίζετε για την απόφαση Ντράγκι χωρίς να αντιλαμβάνεστε πως η απόφαση είναι μισή καθώς δεν αφορά τα ομόλογα του δημοσίου και θα σας θυμίσω πως την απόφαση αυτή θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει ένα χρόνο πριν», τόνισε η Φώφη Γεννηματά

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Η θέση των τραπεζών

Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, ενώ έχει και ομόλογα έκδοσης ESM 2,72 δισ. ευρώ που πήρε για την κάλυψη της πρόσφατης αύξησης από το ΤΧΣ. Ακολουθεί η Εθνική που κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 9,08 δισ. και 2,68 δισ. ευρώ ομόλογα ESM. Η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.

Τι ειπώθηκε στη Βουλή για το θέμα

Το θέμα της οικονομίας και οι τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση της ΕΚΤ απασχόλησε και τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και σημείωσε, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο Μάριο Ντράγκι έστειλε και το δικό του μήνυμα. «Εμείς θα προχωρήσουμε και σας διαβεβαιώνω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και όλοι πρέπει να την τηρήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ευπρόσδεκτη η εξέλιξη με τη δήλωση του κ. Ντράγκι. Σας εγκαλούμε, όμως, για καταστροφή του εισοδήματος των Ελλήνων», απάντησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

«Πανηγυρίζετε για την απόφαση Ντράγκι χωρίς να αντιλαμβάνεστε πως η απόφαση είναι μισή καθώς δεν αφορά τα ομόλογα του δημοσίου και θα σας θυμίσω πως την απόφαση αυτή θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει ένα χρόνο πριν», τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...