622
Φλόγες κατακαίνε εκτάσεις στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας | REUTERS/Ilya Naymushin

Οικολογικός όλεθρος οι πυρκαγιές στη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 18:31
Φλόγες κατακαίνε εκτάσεις στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας
|REUTERS/Ilya Naymushin

Οικολογικός όλεθρος οι πυρκαγιές στη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 18:31

Στην οικολογική μηχανική καταφεύγει η Ρωσία για να δαμάσει την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τη Σιβηρία. Την περασμένη Πέμπτη απογειώθηκε από το Ιρκούτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σιβηρίας, ένα ειδικό αεροσκάφος για τη δημιουργία βροχής με τεχνητά μέσα πάνω από συγκεκριμένες περιοχές που φλέγονται από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν – κάποιες από τις πρώτες ημέρες του περασμένου Ιουνίου – τα δάση και τις στέπες της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κρατικής Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας Δασών (Avialesookhrana) αυτές τις ημέρες οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για τον βομβαρδισμό των σύννεφων με ιωδιούχο άργυρο με στόχο την πρόκληση βροχοπτώσεων και τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής.

Επειτα από δύο μήνες και την παταγώδη αποτυχία των τοπικών αρχών να διαχειριστούν την πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάστηκε να κινητοποιήσει και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Επειτα από σχετική εντολή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μετέβησαν στην περιοχή αεροσκάφη και ελικόπτερα ώστε να συνδράμουν τους περίπου 2.700 πυροσβέστες οι οποίοι δίνουν, εδώ και αρκετές εβδομάδες, μάχη με τις φλόγες που κατακαίνε εκτάσεις στην περιφέρεια του Ιρκούτσκ, κυρίως, στο Βερχογιάνσκ της ακριτικής Γιακουτίας και στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ.

Εικόνα από δορυφόρο που δείχνει τον καπνό που βγαίνει από τις φωτιές (Roscosmos/Handout via REUTERS )

Η κατάσταση παραμένει τραγική και λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και ανέρχονται έως και 10 βαθμούς πάνω τις μέσες για την εποχή θερμοκρασίες. Και μαζί με τους λάρικες, τα πεύκα και τις ερυθρελάτες γίνεται στάχτη και ένας από τους πνεύμονες του πλανήτη μας: 120 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν μόνον κατά τη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με την Greenpeace Russia, έκταση ίση με ολόκληρη τη Βόρεια Ιταλία, σημειώνει η La Repubblica σε ρεπορτάζ της.

Συνομιλώντας τηλεφωνικώς με τον ρώσο ομόλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ευγενικά, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών θα παραμείνει ανοιχτή σε περίπτωση που χρειαστούν τελικά οι Ρώσοι ένα χέρι βοήθειας.

Η κατάσταση παραμένει τραγική και λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή (The Siberian Times/Facebook)

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και λόγω της τακτικής που εφάρμοσαν οι τοπικές Αρχές. Υποστήριζαν πως είναι μάταιος κόπος το να αποπειραθούν να σβήσουν τις πυρκαγιές στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και ότι είναι προτιμότερο να τις αφήσουν να σβήσουν μόνες τους στις στέπες του βορρά ή στα δάση της κεντρικής Σιβηρίας, γεγονός που εξόργισε τον επικεφαλής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας της Ρωσίας Σεργκέι Αμπάνιν ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στις τοπικές κυβερνήσεις. «Απέτυχαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, απλά ευελπιστώντας πως η κατάληξη δεν θα είναι καταστροφική. Και τώρα είναι αναγκασμένη να επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι τοπικές Αρχές έχουν αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστούν την πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης (The Siberian Times/Facebook)

Οι Αρχές υπογραμμίζουν πως δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Αλλά στις φωτογραφίες από τους δορυφόρους ο καπνός από τις πυρκαγιές απλώνεται σαν ένα τεράστιο πέπλο πάνω από τη μισή Σιβηρία, φτάνοντας έως τον Βερίγγειο πορθμό στα βόρεια και έως τη Μογγολία στο νότο. Και παρότι δεν κινδυνεύουν να καούν οι πόλεις της Σιβηρίας, σε πολλές από αυτές επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα εδώ και πολλές ημέρες.

Στο Κρασνογιάρσκ οι κάτοικοι φωτογραφήθηκαν φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζητούν, μέσω του Change.org, από τη ρωσική κυβέρνηση να κηρύξει ολόκληρη τη Σιβηρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...