235
Δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης | REUTERS

ΟΗΕ: Πολλές χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων της Λιβύης που συμφώνησαν στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 12:27
Δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης
|REUTERS

ΟΗΕ: Πολλές χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων της Λιβύης που συμφώνησαν στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 12:27

Αρκετές χώρες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη έχουν παραβιάσει το εμπάργκο όπλων, το οποίο συμφώνησαν να τηρήσουν πριν από μια εβδομάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, ανακοίνωσε το Σάββατο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών, πολυάριθμα φορτία και άλλες πτήσεις παρατηρήθηκαν να προσγειώνονται σε λιβυκά αεροδρόμια σε δυτικά και ανατολικά μέρη της χώρας, προμηθεύοντας τα μέρη με προηγμένα όπλα, άρματα μάχης, συμβούλους και μαχητές», τόνισε η UNSMIL.

«Η αποστολή καταδικάζει αυτές τις εξελισσόμενες παραβιάσεις, οι οποίες ριψοκινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα σε ένα νέο και εντεινόμενο κύκλο εχθροπραξιών», ανέφερε η η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ δεν κατονόμασε τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο.

Την περασμένη Κυριακή, στη διάσκεψη που διοργάνωσαν η Γερμανία και ο ΟΗΕ, οι ξένες δυνάμεις, που εμπλέκονται στις λιβυκές υποθέσεις, συμφώνησαν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στο πεδίο και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, το οποίο επιβάλλεται από το 2011 στη Λιβύη, αλλά παραβιάζεται κατάφωρα.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ θα σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεών του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σχολιάζοντας τις αναφορές περί παραβίασης της εκεχειρίας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς έλεος και κατανόηση από κάποιον σαν αυτόν για την εκεχειρία».

Ενας δημοσιογράφος του Reuters τόνισε πως οι μάχες έχουν καταλαγιάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά το Σάββατο βαρύ πυροβολικό ακουγόταν στην Τρίπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...