408
Κλινική αμβλώσεων στο Ντάλας του Τέξας | EPA

ΟΗΕ: Με αφορμή τον κορονοϊό οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν τις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 17:40
Κλινική αμβλώσεων στο Ντάλας του Τέξας
|EPA

ΟΗΕ: Με αφορμή τον κορονοϊό οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν τις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 17:40

Οκτώ αμερικανικές πολιτείες εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορονοϊού για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις, κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Πρόκειται για τις πολιτείες: Αλαμπάμα, Αρκανσα, Αϊόβα, Λουιζιάνα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί και Τέξας.

Οι συγκεκριμένες πολιτείες εργαλειοποιούν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία -που επιτρέπουν την αναστολή ιατρικών επεμβάσεων οι οποίες δεν κρίνονται επείγουσες ή ζωτικής σημασίας- προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση στον εθελούσιο τερματισμό της κύησης, τονίζει η Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια, του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

«Λυπούμαστε που (αυτές) οι πολιτείες, οι οποίες έχουν μία μακρά ιστορία περιοριστικών πρακτικών όσον αφορά τις αμβλώσεις, κατ’επίφαση χειρίζονται την κρίση, αλλά με στόχο να περιορίσουν δραστικά τα δικαιώματα στην αναπαραγωγή», τόνισε η αντιπρόεδρος της ομάδας Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ.

Οι ανεξάρτητοι αυτοί ειδικοί δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, αλλά έχουν την εντολή του να διερευνήσουν τα θέματα που θίγουν και κατόπιν να υποβάλουν την έκθεσή τους στα όργανα του ΟΗΕ. Η ομάδα, αποτελούμενη από πέντε εμπειρογνώμονες, ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2010.

«Για πολλές γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απαγόρευση των αμβλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μεταθέσει χρονικά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης πέρα από το νόμιμο όριο» ή θα καταστήσει την άμβλωση «εντελώς απρόσιτη», πρόσθεσε η Μπρόντερικ.

Κατά συνέπεια, οι γυναίκες θα αναγκασθούν να μεταβούν σε άλλες πολιτείες, αγνοώντας τις οδηγίες για την υγεία τους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, για τους οποίους «οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις αμβλώσεις εντάσσονται στη βασική υγειονομική φροντίδα και θα πρέπει να παραμείνουν προσιτές και κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19».

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε πληροφορίες και υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντισύλληψη και την άμβλωση «συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγγενή διάκριση» ενάντια στις γυναίκες.

Τη θέση της ομάδας υποστηρίζουν άλλοι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ: ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία και ο αντίστοιχος εισηγητής για τη βία κατά των γυναικών.

Οι αρχές του Τέξας, ακολουθούμενες κι από πολλές άλλες συντηρητικές πολιτείες, αποφάσισαν να απαγορεύσουν όλες τις αμβλώσεις προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και προστατευτικός εξοπλισμός για τους ασθενείς με Covid-19 και τους φροντιστές τους.

Ομως, ένα ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε πως το Τέξας δεν μπορούσε να συμπεριλάβει τις αμβλώσεις στον κατάλογο των «επεμβάσεων μη εκτάκτου ανάγκης», που απαγορεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κι άλλα ομοσπονδιακά δικαστήρια απέτρεψαν με τις αποφάσεις τους την Αλαμπάμα ή την Οκλαχόμα, κυρίως από το να αναστείλουν το δικαίωμα των γυναικών να διακόψουν την κύησή τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.