479
Περικυκλωμένη από βορειοκορεάτες πράκτορες, η Κιμ Γιο-Γιονγκ καταφθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσεόν στη Σεούλ | Kyodo/via REUTERS

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Κιμ (και της αδελφής του)

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 10:30
Περικυκλωμένη από βορειοκορεάτες πράκτορες, η Κιμ Γιο-Γιονγκ καταφθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσεόν στη Σεούλ
|Kyodo/via REUTERS

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Κιμ (και της αδελφής του)

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 10:30

Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στην Πιονγκτσάνγκ της Νοτίου Κορέας, το λευκό τζετ του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-Ουν τροχοδρόμησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσεόν, στη Σεούλ. Από το αεροσκάφος όμως δεν βγήκε ο Κιμ, αυτός παραμένει στην ασφάλεια της Πιονγιάνγκ, δίπλα στους στρατηγούς του και στο κουμπί με τα πυρηνικά. Από το αεροπλάνο βγήκε η μικρή αδελφή του, συνοδευόμενη από έναν μικρό στρατό σωματοφυλάκων.

Η Κιμ Γιο-Γιονγκ χαιρέτησε χαμογελαστή τους δημοσιογράφους που την περίμεναν. Φορούσε ένα μαύρο παλτό και κρατούσε μια ασορτί τσάντα.

H άφιξη της 30χρονης Κιμ Γιο-Γιονγκ είναι ιστορική. Είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας που διοικεί με απολυταρχικό τρόπο τη Βόρεια Κορέα που επισκέπτεται τη Νότιο Κορέα μετά τον πόλεμο του 1950-53. Η μικρή αδελφή του Κιμ Γιονγκ-Ουν θεωρείται ένα από τα ελάχιστα άτομα που εμπιστεύεται ο νεαρός δικτάτορας, γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και εγγονός του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας.

North Korea's leader Kim Jong Un's younger sister Kim Yo Jong arrives at Incheon International Airport, South Korea, in this photo taken by Kyodo February 9, 2018. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.

Μαζί με την Κιμ Γιο-Γιονγκ, τους Αγώνες επισκέπτεται και ο επίτιμος πρόεδρος της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ναμ ο οποίος είναι και επικεφαλής της βορειοκορεατικής αποστολής που αριθμεί 22 αθλητές αλλά και εκατοντάδες συνοδούς (ακόμα και μια ομάδα από μαζορέτες και μια ορχήστρα).

Είναι σαφές ότι ο Κιμ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αθλητική διπλωματία σε μια προσπάθεια να δείξει στον κόσμο ότι δεν είναι ο παρανοϊκός ηγέτης που παίζει με τα πυρηνικά, όπως τον περιγράφουν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων.

Η παρουσία της φωτογενούς Κιμ Γιο-Γιονγκ θα βοηθήσει την Πιονγιάνγκ να υπερπηδήσει κάποια τείχη διπλωματικής απομόνωσης, αν και ο Κιμ συνεχίζει να επιδεικνύει πόσο επικίνδυνος είναι: μόλις μια ημέρα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων διοργάνωσε μια μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση, στην οποία μετείχαν και τα άρματα με τους βαλλιστικούς πυραύλους της χώρας. Η παρέλαση γίνεται συνήθως τον Απρίλιο και το γεγονός ότι ο Κιμ την επέσπευσε θεωρείται ένα μήνυμα προς τη Νότια Κορέα και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό αυτού του διπλού παιχνιδιού του Κιμ με φόντο τη βορειοκορεατική παρουσία στους Αγώνες (οι αποστολές των δύο κρατών θα παρελάσουν υπό την ίδια σημαία) το πρωτοσέλιδο της Liberation. Η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών είναι προς όφελος του «δεσπότη της Πιονγιάνγκ» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

27544645_10213030846459564_8911662915348130347_n

Το καλλιτεχνικό πατινάζ είναι ένα από τα αθλήματα στα οποία ελπίζει να έχει μια διάκριση η Βόρεια Κορέα. Η 18χρονη Ριόμ Τάε-Οκ και ο 25χρονος Κιμ Γιου Σικ, ζευγάρι στο αγώνισμα του καλλιτεχνικού πατινάζ, είχαν κερδίσει επάξια τη συμμετοχή τους στους Αγώνες και έχουν διακριθεί σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

18530435-600x400

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...