393
To αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Starstreak | thalesgroup.com

Οι Βρετανοί στέλνουν στους Ουκρανούς το πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 11:10
To αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Starstreak
|thalesgroup.com

Οι Βρετανοί στέλνουν στους Ουκρανούς το πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 11:10

Τα σοβιετικά ΜΙG της Πολωνίας μπορεί τελικά να μην έφθασαν ποτέ στην Ουκρανία, λόγω του επικοινωνιακά άβολου στοπ που μπήκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούνται άλλοι τρόποι ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας απέναντι στα ρωσικά μαχητικά που συνεχίζουν χωρίς διακοπή τους βομβαρδισμούς στο ουκρανικό έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας προανήγγειλε την αποστολή του Starstreak High-Velocity Missile system, του πιο εξελιγμένου αντιαεροπορικού συστήματος στον κόσμο.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο Γουάλας παραδέχτηκε ότι οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση του εξελιγμένου πυραυλικού συστήματος. «Το πώς το κάνουμε είναι ένα ευαίσθητο θέμα», σημείωσε με νόημα.

Σχεδιασμένο να καταστρέφει μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, το Starstreak είναι το ταχύτερο μικρού βεληνεκούς πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος στο κόσμο, φθάνοντας και ξεπερνώντας ταχύτητες  Mach 3.

O πύραυλος που εκτοξεύεται είτε από τον ώμο του χειριστή, είτε από πολλαπλό κινητό εκτοξευτή ή από τεθωρακισμένα οχήματα, έχει δυνατότητα πολλαπλών πληγμάτων στο στόχο. Και για την πλήρη καταστροφή του στόχου τα επιμέρους βλήματα του Starstreak περιέχουν κεφαλή θραυσματοποίησης (blast fragmentation) η οποία εκρήγνυται μέσα στο πληγέν αεροσκάφος.

«Είναι ζωτικής σημασίας… η Ουκρανία να διατηρήσει την ικανότητά της να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική επίθεση», είπε ο Γουάλας στη Βουλή των Κοινοτήτων, διευκρινίζοντας ότι οι  Starstreak της εταιρείας Thales εμπίπτουν στον ορισμό των αμυντικών όπλων.

«Σε απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διερευνήσει την προσφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak υψηλής ταχύτητας. Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα παραμείνει εντός του ορισμού των αμυντικών όπλων, αλλά θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν καλύτερα τον εναέριό τους χώρο», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Αμυνας.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να προμηθεύει την Ουκρανία και με αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς NLAW. Οπως αποκάλυψε, έχουν ήδη διατεθεί 3.615 φορητά αντιαρματικά συστήματα του τύπου αυτού, αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ τα 2.000 τεμάχια που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Σύμφωνα πάντα με τον βρετανό υπουργό Αμυνας, η Ουκρανία έχει λάβει από χώρες του ΝΑΤΟ 900 φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (σ.σ. στην πλειονότητά τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...