363
Η Τερέζα Μέι και απέναντί της ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο βρετανικό Κοινοβούλιο | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Οι βουλευτές πήραν τον έλεγχο του Brexit από τα χέρια της Μέι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 08:34
Η Τερέζα Μέι και απέναντί της ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο βρετανικό Κοινοβούλιο
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Οι βουλευτές πήραν τον έλεγχο του Brexit από τα χέρια της Μέι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 08:34

Aλλο ένα βαρύ κοινοβουλευτικό χτύπημα δέχτηκε η Τερέζα Μέι με την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου να αναλάβει τον έλεγχο για τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαδικασία που καρκινοβατεί ελάχιστες ημέρες πριν από την 12η Απριλίου, την νέα ημερομηνία που όρισαν οι Βρυξέλλες για την αποχώρηση.

Αργά τη Δευτέρα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλούνται να εξετάσουν την παραμονή στην ενιαία αγορά, τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ακόμη και την ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Η έγκριση της τροπολογίας θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδιά της πρωθυπουργού, ειδικά εάν το Κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ του ηπιότερου Brexit. H Μέι δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα των «ενδεικτικών ψηφοφοριών» (και ούτε τις επιθυμούσε), παρά μόνο ότι «θα εργαστεί με το Κοινοβούλιο για να εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.

Επιπλέον, τα μέλη της Βουλής απέρριψαν οριακά (314 ψήφοι υπέρ έναντι 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του Κοινοβουλίου.

Μέσα σε αυτό το πολύ βαρύ κλίμα για την Μέι και με την φημολογία ότι ετοιμάζεται ανταρσία σε βάρος της για να αναγκαστεί να παραιτηθεί τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους. Είναι ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, από το υπουργείο Βιομηχανίας, ο Αλιστερ Μπερτ από το Εξωτερικών και ο Στιβ Μπράιν  από το υπουργείο Υγείας.

Εν τω μεταξύ χθες, πριν από τις ψηφοφορίες, η Τερέζα Μέι ομολογούσε στην Βουλή ότι δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να φέρει για τρίτη φορά την συμφωνία αποχώρησης – αν και αναζητά την απαιτούμενη συναίνεση που δεν βρίσκει ούτε στο ίδιο της το κόμμα.

Το μόνο σίγουρο από το χάος των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι οι Βρετανοί –αλλά και όλος ο κόσμος- συνεχίζουν να μη γνωρίζουν με ποιους όρους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ. Αυτό χωρίς να αποκλείεται (έστω και με πολύ μικρή πιθανότητα) να ακυρωθεί εντελώς η διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...