544
Διαδηλωτές κατά του Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο - επιμένουν και αυτοί... | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Οι βουλευτές απέρριψαν (ξανά) εναλλακτικές στο Brexit, η Μέι θέλει και τέταρτη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 09:16
Διαδηλωτές κατά του Brexit έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο - επιμένουν και αυτοί...
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Οι βουλευτές απέρριψαν (ξανά) εναλλακτικές στο Brexit, η Μέι θέλει και τέταρτη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 09:16

Σε ακόμη πιο ασφυκτικό αδιέξοδο, με εναλλακτικές λύσεις που είναι πολιτικά δυσβάσταχτες, βρίσκεται η Βρετανία μετά την απόρριψη το βράδυ της Δευτέρας και των τεσσάρων εναλλακτικών επιλογών στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Από το Συντηρητικό κόμμα, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες πληροφορίες, γίνεται λόγος ακόμη και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο να εκτονώσει κάπως την κατάσταση.

Δημοσιογράφος των Times έγραψε στο Twitter επ’αυτού ότι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να πει σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο πως το Συντηρητικό Κόμμα πιθανόν θα χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές. Ο υπουργός θα πει ακόμη ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή θα πρέπει να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει για τέταρτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Τέσσερα «όχι»

Χθες αργά, η Βουλή εναντιώθηκε στις τέσσερις νέες επιλογές που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία βουλευτών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν συγκαταλέγονταν οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το διαζύγιο και εκείνη που προέβλεπε η Βρετανία να μείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει μετατεθεί για τη 12η Απριλίου.

Τέταρτη πρόταση, αυτή για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», που προέβλεπε την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά όπως η Νορβηγία (κάτι συνώνυμο της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων), αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου.

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση της Βρετανίας-ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά έναντι 273 υπέρ ενώ η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία «Ενιαίας Αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά έναντι 261 υπέρ.

Ακόμη, η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση από την ΕΕ ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ.

Υπήρξε όμως και άλλη μία πολιτική απώλεια: Ο πολιτικός που είχε υποβάλει την πρόταση «Νορβηγία+», ο Νικ Μπόουλς των Συντηρητικών, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του μετά την απόρριψη της εισήγησής του από τη Βουλή. «Εδωσα τα πάντα για να προσπαθήσω να βρω έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούσε την οικονομική μας ισχύ και την πολιτική μας συνοχή αλώβητες», είπε εμφανώς φορτισμένος. «Παραδέχομαι ότι απέτυχα. Απέτυχα πάνω απ’ όλα διότι το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί», είπε αφήνοντας αιχμές.

Την χαώδη κατάσταση στο Λονδίνο για το μέλλον της σχέσης του με τη Βρετανία συνόψισε με το γλαφυρό στυλ του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με τη Βρετανία. Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται.».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...