567
Ο Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ και η Ρεμπέκα Μπεταρίνι σε παλιότερη φωτογραφία τους | Russian Imperial Foundation/Handout via REUTERS

Οι τσάροι επιστρέφουν στην Αγία Πετρούπολη: Ο πρώτος βασιλικός γάμος στη Ρωσία μετά από έναν αιώνα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 16:18
Ο Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ και η Ρεμπέκα Μπεταρίνι σε παλιότερη φωτογραφία τους
|Russian Imperial Foundation/Handout via REUTERS

Οι τσάροι επιστρέφουν στην Αγία Πετρούπολη: Ο πρώτος βασιλικός γάμος στη Ρωσία μετά από έναν αιώνα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 16:18

Η πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, πρόκειται να φιλοξενήσει τον γάμο ενός απογόνου της ρωσικής τσαρικής οικογένειας, τον πρώτο στη Ρωσία μετά από έναν και πλέον αιώνα.

Ο μέγας δούκας Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ θα δεθεί με τα δεσμά του γάμου με την ιταλίδα αρραβωνιαστικιά του, Βικτόρια Ρομανόβνα Μπεταρίνι, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή, σε μια θρησκευτική τελετή, παρουσία εκατοντάδων ξένων καλεσμένων.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, από βασιλικούς οίκους της Ευρώπης είναι και η μητέρα του βασιλιά της Ισπανίας, Σοφία, όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Fontanka.ru σε δημοσίευμα με τίτλο «Βασιλείς, παραδόσεις και λίγο Χόλυγουντ – Στην Αγία Πετρούπολη επιστρέφουν οι Ρομανόφ και το πνεύμα της μοναρχίας».

Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β’, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους άφησαν την τελευταία τους πνοή από τα πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος των μπολσεβίκων τον Ιούλιο του 1918, στο υπόγειο του σπιτιού ενός εμπόρου στο Εκατερίνεμπουργκ, μια πόλη που βρίσκεται 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

«Αυτό ήταν το πρώτο μέρος στη Ρωσία στο οποίο επιστρέψαμε», δήλωσε ο 40χρονος Μιχαήλοβιτς, στο Fontanka.ru, σχετικά με την επιλογή της Αγίας Πετρούπολης για τον γάμο του.

«Αυτό είναι κάτι πολύ οικείο στην οικογένεια», είπε.

Ο Μιχαήλοβιτς γεννήθηκε στην Ισπανία. Γονείς του είναι η μεγάλη δούκισσα Μαρία Βλαντιμίροβνα της Ρωσίας, η οποία είχε αυτοανακηρυχθεί διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου της Ρωσίας και ο μέγας δούκας Μιχαήλ Πάβλοβιτς της Ρωσίας. Εζησε στη Γαλλία και την Ισπανία το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ο προπάππος του, ο μέγας δούκας Κιρίλ Βλαντιμίροβιτς, κατάφερε να γλιτώσει από τις διώξεις των μπολσεβίκων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1917 και να καταφύγει στη Φινλανδία. Ο ίδιος και η οικογένειά του μετοίκησαν αργότερα στη δυτική Ευρώπη.

Αποψη του Αγίου Ισαάκ, όπου θα γίνει ο γάμος

Ο Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς επισκέφθηκε τη Ρωσία για πρώτη φορά το 1992 και τώρα ζει στη Μόσχα, όπου εργάζεται σε διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Fontanka.ru, εργάσθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπήρξε σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής εταιρείας Nornikel.

Η 39χρονη Ρεμπέκα Μπεταρίνι, η οποία είναι κόρη του ιταλού πρέσβη στο Βέλγιο, ασπάστηκε πέρυσι τη ρωσική ορθόδοξη πίστη και πήρε το όνομα Βικτόρια Ρομάνοβνα. Εχει εργασθεί στον αεροδιαστημικό τομέα, είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και τώρα ασχολείται με φιλανθρωπίες.

Η δυναστεία των Ρομανόφ κυβέρνησε τη Ρωσία επί 300 χρόνια, έως τις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα έως την περίοδο που προηγήθηκε της παραίτησης του τσάρου Νικόλαου Β’ το 1917, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επανάσταση των Μπολσεβίκων, τον εμφύλιο πόλεμο και τα 70 χρόνια κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τον Νικόλαο Β’ το 2000, αφού οι σοβιετικές αρχές τον είχαν χαρακτηρίσει «αδύναμο ηγέτη».

Το γαμήλιο γεύμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο ανάκτορο Βλαντίμιρ, στο οποίο σήμερα εδρεύει ο Οίκος των Επιστημόνων. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς το οίκημα αυτό ήταν η κατοικία του προπάππου του, του Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς.

Οπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αγίας Πετρούπολης, στο γεύμα θα παρευρεθούν 300 προσκεκλημένοι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των χορηγών, το γαμήλιο γεύμα ανατέθηκε στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και στην εταιρεία του, Concord Catering. Αλλοι χορηγοί είναι ο ιταλικοί οίκοι κρασιών Brugnano και Fardella della Ripa, και οι παραγωγοί γαλλικής σαμπάνιας Boërl & Kroff. Τη γαμήλια τούρτα θα παρασκευάσει ο βέλγος ζαχαροπλάστης Μάικλ Λιουίς Αντερσον, ο οποίος επί χρόνια είναι προμηθευτής της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου και προσέφερε τα γλυκίσματα στην 89η επέτειο των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...