869
Ο Φερίτ Σαχένκ και στο φόντο, από αριστερά, το Χίλτον, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Μαρίνα Φλοίσβου | CreativeProtagon

Οι Τούρκοι μεγιστάνες έχουν προβλήματα – όχι πια Μύκονος…

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 4 Νοεμβρίου 2018, 22:18
Ο Φερίτ Σαχένκ και στο φόντο, από αριστερά, το Χίλτον, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Μαρίνα Φλοίσβου
|CreativeProtagon

Οι Τούρκοι μεγιστάνες έχουν προβλήματα – όχι πια Μύκονος…

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 4 Νοεμβρίου 2018, 22:18

Το πάρτι των μεγάλων τουρκικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές τελείωσε. Οι περισσότερες εμφάνιζαν θεαματική επέκταση στην τουρκική και τη διεθνή αγορά αλλά αποδεικνύεται ότι στηρίζονταν σε πήλινα πόδια, δηλαδή σε χαμηλότοκο δανεισμό σε συνάλλαγμα. Με την δραματική καθίζηση της τουρκικής λίρας, τα χρέη έγιναν δυσβάστακτα και οι πρώην ισχυροί κολοσσοί, κλονίζονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Όμιλος Dogus, ο επικεφαλής του οποίου, ο 54χρονος Φερίτ Σαχένκ, πωλεί εταιρείες και στην Ελλάδα προκειμένου να διακανονίσει τις μεγάλες οφειλές του σε τράπεζες.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να… ξεχειλίσει έπεσε στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από είκοσι σχεδόν ημέρες. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, βαθμολόγησε τον όμιλο Dogus με Β- χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές του Αρνητικές. Όπως ήταν προφανές, η αξιολόγηση αυτή δυσχεραίνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αυξάνει το κόστος των δανείων, δημιουργώντας νέες ζημιές.

Η μοναδική διέξοδος που απέμενε ήταν να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία ανεξάρτητα από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου οι επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε επειδή πωλούνται εύκολα είτε επειδή δεν έχουν προοπτικές αυξημένης κερδοφορίας…

Όποια από τις δύο εκδοχές κι αν ευσταθεί φαίνεται ότι οι πάμπλουτοι κροίσοι έχασαν την διάθεσή τους για ξεφαντώματα στη Μύκονο και ο πανίσχυρος όμιλος Dogus, που είχε επεκταθεί ταχύτατα, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αν όχι όλες, σίγουρα τις περισσότερες.

Ο Φερίτ Σαχένκ είχε συμμετάσχει (me 15%) στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης (έναντι 444 εκατ. ευρώ) και η νέα μονάδα θα λειτουργήσει με μάνατζμεντ Four Seasons, αναδεικνύοντας τον σε ένα από τα πιο glamorous spots στο ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό τοπίο. Tώρα το μερίδιο του Σαχένκ πωλείται, αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί με ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Το εμβληματικό Hilton Αθηνών

Ο ίδιος όμιλος είχε συνεταιριστεί με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο (ΤΕΜΕΣ ΑΕ, του Costa Navarino) και απέκτησε τον έλεγχο του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, δηλαδή του Hilton Αθηνών (έναντι 142 εκατ. ευρώ). Στο εμβληματικό 5στερο της Αθήνας προγραμματίζονταν μεγάλες επενδύσεις που προέβλεπαν την ανακαίνιση και επέκταση των εμπορικών καταστημάτων, της εισόδου και της πισίνας αλλά και την δημιουργία πολυτελών διαμερισμάτων που θα πωλούνταν ή θα ενοικιάζονταν σε επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος που έρχονται στην Αθήνα για δουλειές. Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη μετατεθεί χρονικά ή αναθεωρηθεί προς χαμηλότερο (φθηνότερο) επίπεδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται πλήρης αποχώρηση του Σαχένκ και από την επένδυση αυτή.

Άγνωστες (επισήμως) είναι οι προθέσεις του για την επόμενη κατηγορία, επίσης υψηλού προφίλ, επενδύσεων σε μαρίνες. Ελέγχει την Μαρίνα Φλοίσβου που είναι «το πετράδι του στέμματος» αλλά και τη Μαρίνα Ζέας, τη Μαρίνα Λευκάδας και τη Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα.

Η σημαντικότερη, βέβαια, είναι η Μαρίνα Φλοίσβου, μια σύγχρονη εγκατάσταση που φιλοξενεί πολλά σκάφη πολυτελείας καθώς μεγιστάνες με πανάκριβα ιδιωτικά σκάφη αλλά και επαγγελματίες που νοικιάζουν, την προτιμούν. Βρίσκεται κοντά σε οδικούς άξονες της πρωτεύουσας που διευκολύνουν την πρόσβαση και λειτουργεί με σύγχρονα συστήματα πληροφορικής και ασφάλειας. Η συμμετοχή του Φερίτ Σαχένκ είναι περίπου 50% και το υπόλοιπο ανήκει στον Ομιλο Λάτση, που είναι ο βασικός σύμμαχος- συνεταίρος του στην Ελλάδα, ίσως και όχι μόνο.

H Μαρίνα Φλοίσβου από ψηλά

Η οικογένεια Σαχένκ, ήταν ιδρυτές της μεγάλης τράπεζας Garanti, οι μετοχές της οποίας πωλήθηκαν στην ισπανική τράπεζα BBVA. Ο κοσμοπολίτης Φερίτ Σαχένκ, που σπούδασε στην Ελβετία και στην Βοστόνη μάρκετινγκ, απομακρύνθηκε από τις τραπεζικές επενδύσεις προτιμώντας την επέκταση στις πωλήσεις αυτοκινήτων,  στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαρίνες κι άλλους κλάδους «γρήγορης απόδοσης». Γνωστός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, ήταν ένα διάστημα μέλος της διοίκησής της ποδοσφαιρικής ομάδας, όταν ελεγχόταν από φιλικά προς τον Ερντογάν άτομα. Άλλωστε ο αυταρχικός και αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας, δεν κρύβει ότι είναι οπαδός αυτής της ομάδας…

Η στροφή του ομίλου Dogus σε τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, οδήγησε στη εξαγορά αλυσίδων εστιατορίων όπως τα Nusr’et, Zuma, Roka και επεκτάθηκε σε ξενοδοχεία. Αγόρασε, πέρα από τα ελληνικά, το Capri Palace του ομώνυμου ιταλικού νησιού, το Aldrovandi Palace στην Ρώμη, το D-Resort Sibenik στην Κροατία, τα Hotel Villamagna και Park Weggis στην Ελβετία.

Το 2017 είχε ιδρύσει στο Λονδίνο την επενδυτική τράπεζα DOME μαζί με έναν άλλο επίσης γνωστό στην Ελλάδα, τον Χουσνί Οζγεγκίν, που είχε πωλήσει την τράπεζα Finans Bank στην Εθνική…

Tο Capri Palace του ομώνυμου ιταλικού νησιού

Γνώστες της τουρκικής αγοράς θεωρούν ότι ο Σαχένκ προσπάθησε να μετακινήσει το βάρος των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό προκειμένου να απεξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά οι εξελίξεις τον πρόλαβαν.

Πάντως οι δραστηριότητές του επεκτείνονται σε 12 χώρες στις οποίες λειτουργούν σε 170 σημεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες εταιρείες ψυχαγωγίας. Πολλές από αυτές εντάσσονται στην ολλανδική εταιρεία του ομίλου Dogus, «Dream International BV”, το 17% της οποίας πωλήθηκε στην Temasek, την κρατική επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης και στη βρετανική εταιρεία επενδύσεων Metric Capital Partners.

Το κρίσιμο σημείο για την πορεία του ομίλου είναι η αναδιάρθρωση του μεγάλου χρέους σε δέκα τράπεζες το οποίο υπολογίζεται σε 5,2 δισ. δολάρια. Από αυτά τουλάχιστον δάνεια 2 δισ. δολ πρέπει να επιμηκυνθούν κατά 4-6 χρόνια με ανάλογη διευκόλυνση επιτοκίων και τρόπου εξυπηρέτησης. Ορισμένες από τις τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές να συμφωνήσουν σε ανάλογες ρυθμίσεις και ζητούν μερική εξόφληση των δανείων ή και νέες εγγυήσεις ενώ ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της οικογένειας Σαχένκ. Όσο η τουρκική λίρα κινείται καθοδικά, τα χρέη γίνονται βαρύτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...