1387
H φωτογραφία που επέλεξε η διεύθυνση της Hurriyet για το σχόλιό της σχετικά με τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή των Ελλήνων | hurriyet.com.tr

Oι Τούρκοι εκνευρίστηκαν: «Κεφάλες» οι Ελληνες που εμπιστεύονται τους Γάλλους – «Μάθημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 11:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2021 15.35
H φωτογραφία που επέλεξε η διεύθυνση της Hurriyet για το σχόλιό της σχετικά με τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή των Ελλήνων
|hurriyet.com.tr

Oι Τούρκοι εκνευρίστηκαν: «Κεφάλες» οι Ελληνες που εμπιστεύονται τους Γάλλους – «Μάθημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 11:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2021 15.35

Η κύρωση της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας και όσα είπαν την Πέμπτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για την απειλή της Τουρκίας, αντιμετωπίστηκαν με έντονη δυσφορία από αναλυτές και τον (πλήρως ελεγχόμενο από το καθεστώς Ερντογάν) Τύπο στη γείτονα. Ενδεικτική της δυσφορίας αυτής ήταν και η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με αιχμές περί «φτηνών προσεγγίσεων» και «πισώπλατων χτυπημάτων». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα σχόλια για την παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, στις Οινούσσες, με τους Τούρκους να πηγαίνουν ακόμη ένα βήμα πιο πέρα από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχία και να μιλούν για «κατεχόμενο τουρκικό έδαφος»!

Υπό τον τίτλο «Πυρηνική απειλή της Αθήνας κατά της Τουρκίας», η εφημερίδα Hurrriyet –καθώς και άλλα Μέσα, όπως ο ιστότοπος Doğu Akdeniz Politik– κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που περιλαμβάνει η ελληνογαλλική συμφωνία και στην αναφορά Μητσοτάκη, στη Βουλή των Ελλήνων, ότι σε περίπτωση επίθεσης (από την Τουρκία), η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ευρωπαϊκής ηπείρου, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη και τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αν ο πρόεδρος Μακρόν έχει κάτι για εμάς, να το πει μπροστά μας και όχι πίσω από την πλάτη μας, αντέδρασε εκνευρισμένος ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Γαλλία έχει εισέλθει σε εκλογικό κλίμα και βλέπουμε ότι ο Μακρόν έχει μπει σε αυτούς τους δρόμους για αυτόν τον λόγο. Εχουμε δει ότι τέτοιες φτηνές προσεγγίσεις δεν έχουν κάποιο όφελος, ούτε στη Γαλλία ούτε αλλού. Αντί να κάνει τέτοιες λαϊκίστικες προσεγγίσεις, θα ήταν καλύτερο να κάνει άλλα βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του. Και αν έχει πει κάτι που αφορά εμάς, προτιμούμε να μην το λέει πίσω από την πλάτη μας, αλλά κατευθείαν μπροστά μας. Οπως το κάνει ο πρόεδρός μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενοχλημένος από τη στήριξη του γάλλου προέδρου στην Ελλάδα.

Η Hurriyet, όπως και άλλες τουρκικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους την Πέμπτη, αναφέρεται επίσης και σε όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, η Hurriyet κάνει λόγο για «μάθημα Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ προβάλλεται ο ισχυρισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και την οδηγεί σε μια απερίσκεπτη κούρσα εξοπλισμών.

«“Τι συγκρίνετε;” τον ρώτησε. Μάθημα στον Μητσοτάκη από Τσίπρα περί Τουρκίας» γράφει η Aksam, σχολιάζοντας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και ότι οι γείτονες παράγουν το 75% των δικών τους αμυντικών αναγκών, ενώ η χώρα μας αγοράζει τα πάντα από το εξωτερικό.

Από κοντά και οι εφημερίδες Sozcu και Υeni Safak εκφράζουν οργή για την παρουσία Χαρδαλιά στις Οινούσσες, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων» και τη φωτογραφία του μαζί με άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί.

«Η Ελλάδα έκανε άσκηση στο υπό κατοχή νησί μας», γράφει στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος η Sozcu, τονίζοντας ότι ο έλληνας υφυπουργός Αμυνας «πόζαρε με φόντο τη Σμύρνη».

Η φωτογραφία του κ. Χαρδαλιά φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ στη γείτονα, καθώς σε ανάλογο ύφος κινείται και το δημοσίευμα της Yeni Safak, που κατηγορεί την Ελλάδα για επιστροφή στις προκλήσεις και «άσκηση κάτω από τη μύτη της Τουρκίας».

Στο ίδιο πλαίσιο επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι δεν δόθηκε ποτέ στην Ελλάδα η κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, αλλά μόνο το δικαίωμα χρήσης!

«Σε αυτά τα νησιά, τα χωρικά ύδατα, οι παρακείμενες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος τους ανήκουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας», υποστήριξε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης, Ουμίτ Γιαλίμ, για να προσθέσει σχετικά με την άσκηση «Παρμενίων»:

«Ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ήρθε στο νησί Οινούσσες, που είναι υπό ελληνική κατοχή από το 2004, και επιθεώρησε τους έλληνες στρατιώτες. Κάτω από την ελληνική σημαία χρησιμοποίησε το Καραμπουρνάκι της Σμύρνης ως φόντο».

Οπως προαναφέρθηκε, η ελληνογαλλική συμφωνία έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη γείτονα, με δηλώσεις επί δηλώσεων από αναλυτές και τηλεοπτικούς σχολιαστές-«συμβούλους», που έσπευσαν να μιλήσουν απαξιωτικά για την Ελλάδα και τις προσπάθειες θωράκισης της χώρας απέναντι στην Τουρκία. Ενδεικτική η δήλωση συμβούλου του Ερντογάν που χαρακτήρισε «κεφάλα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «τυφλή» –όπως είπε– εμπιστοσύνη που δείχνει στους Γάλλους με την υπογραφή της συμφωνίας:

«Πέτρες να πετάξεις στο κεφάλι της, και η Ελλάδα θα πνίγει στο Αιγαίο. Εσύ, βρε αδερφέ, με 9 εκατομμύρια, πώς θα νικήσεις τα 90 εκατομμύρια; Πάρε τους Γάλλους, πάρε τους όλους, πάρε και την Αμερική. Μα καλά, η Αμερική θα πεθάνει για σένα, βρε πρόβατο; Αφελείς άνθρωποι, δεν δουλεύει το μυαλό τους. Υπάρχει κάτι που δεν το έχουν καταλάβει οι Ελληνες. Δεν σας λέω πως είναι κεφάλες; Ο Μητσοτάκης δεν έμοιασε καθόλου στον πατέρα του. Βρε αδερφέ, γίνεται να έχεις εμπιστοσύνη στους Γάλλους;», διερωτήθηκε σε απαξιωτικό ύφος ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου, μιλώντας στο CNN Turk.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που σε δηλώσεις του την Παρασκευή, τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει υπεροχή απέναντι της Τουρκίας».

«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες; Είναι μια προβοκάτσια» δήλωσε εκνευρισμένος από τον «Παρμενίωνα» ο τούρκος υπουργός Αμυνας που ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δεν επιτρέψει τις έρευνες του γαλλικού ερευνητικού «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

«Είπαμε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Εκεί οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού μας έκαναν αυτό που έπρεπε και δεν άφησαν αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή», σημείωσε γεμάτος ικανοποίηση.

«Ματαιοπονούν οι Ελληνες»

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν ενώ πέραν της προστασίας του δικού της δικαιώματος και δικαίων, δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός. Εμείς σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα τα δίκαια και την κυριαρχία όλων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας έμπιστος ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Εμείς με μεγάλη ειλικρίνεια επιθυμούμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου εν μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας μέσω διαλόγου και βρίσκοντας πολιτικές λύσεις οι λαοί των δύο πλευρών να ζήσουν εν μέσω ειρήνης και ασφάλειας επωφελούμενοι από τον πλούτο τους. Αυτή είναι η ειλικρινής μας άποψη και επιθυμία», υποστήριξε ο κ. Ακαρά κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετική ρητορική:

«Δυστυχώς ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα πιέζοντας, αντί να λύσουν τα προβλήματα ορθολογικά και με την λογική, για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις, με επιθετική ρητορική και ενέργειες, κλιμακώνουν τη ένταση. Σε κάθε ευκαιρία φίλοι μου έχουμε δηλώσει και το λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες και ότι πρέπει να αντιληφθούν πως με τέτοιου είδους ρητορική και ενέργειες δεν θα μπορέσουν να νικήσουν την Τουρκία».

«Οι νέοι εξοπλισμοί στρέφονται κατά της ευημερίας του ελληνικού λαού»

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε έμμεσα και στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά φρεγατών και αεροσκαφών από την Αθήνα, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, ενώ -για μια ακόμη φορά- μίλησε για ακριβούς εξοπλισμούς που «στρέφονται κατά της ευημερίας του ελληνικού λαού»:

«Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μ’ ενθάρρυνση και υποδαύλιση από κάποιες χώρες, άρχισε μέσω κάποιων συμφωνιών μία αγάπη για τους εξοπλισμούς. Αλλά εμείς λέμε πρώτα να δείτε το θέμα μαθηματικά και μετά ιστορικά. Με τέτοιου είδους κινήσεις και με μια σειρά μέτρων δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας Εγκαταλείψετε αυτή την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή σε όλους. Έχουν σοβαρά χρέη. Με αγάπη για τους εξοπλισμούς κάνουν μια σειρά από έξοδα, κάνουν μάταιες δαπάνες που χειροτερεύουν την οικονομία και στρέφονται κατά της ευημερίας του ελληνικού λαού. Αυτό φιλοι μου, πρέπει να το δουν και να το αντιληφθούν οι λογικοί άνθρωποι. Αυτά είναι ανάγκη να τα δούνε οι Έλληνες λογικοί άνθρωποι».

Οσον αφορά την Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ ειπε ότι η τουρκική παρουσία στο νησί αγνοήθηκε εδώ και εκατοντάδες χρόνια».  «Δεν μπορείτε να παράγετε καμία λύση χωρίς να αναγνωρίσετε την τουρκική παρουσία, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, δεν είναι εφικτό με κανέναν τρόπο. Μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη με ίσα δικαιώματα. Στόχος μας είναι αυτός. Αυτή είναι η άποψή μας, αυτό θα γίνει αποδεκτό, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε αυτό το πλαίσιο και τα κράτη θα συνεχίσουν τη ζωή τους στους δικούς τους τομείς», πρόσθεσε επιμένοντας την τουρκική θέση περί λύσης δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...