244
Ταυρομαχία στη Μαγιόρκα, την Παρασκευή 9 Αυγούστου | EPA/CATI CLADERA

Οι ταυρομαχίες –και οι φασιστικοί ύμνοι– επέστρεψαν στη Μαγιόρκα

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 11:45
Ταυρομαχία στη Μαγιόρκα, την Παρασκευή 9 Αυγούστου
|EPA/CATI CLADERA

Οι ταυρομαχίες –και οι φασιστικοί ύμνοι– επέστρεψαν στη Μαγιόρκα

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 11:45

Οι διαμαρτυρίες των ακτιβιστών δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη διοργάνωση ταυρομαχίας στη Μαγιόρκα, της πρώτης έπειτα από την απαγόρευση η οποία τελικά ακυρώθηκε σε ανώτατο επίπεδο.

Ενώ μέσα στην αρένα είχαν συγκεντρωθεί περί τους 12.000 θεατές, έξω 400 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το αγώνισμα. Τις φωνές των διαδηλωτών σκέπασαν ωστόσο τα τραγούδια από μεγάφωνα της αρένας, γράφει ο Guardian.

Πρώτα ακούστηκε το «Viva España» («Ζήτω η Ισπανία») και μετά μια εκτέλεση του απαγορευμένου φασιστικού ύμνου «Cara al Sol» («Κοιτάζοντας τον ήλιο»).

Ισως όχι τυχαία, ως υποστηρικτής των ταυρομαχιών εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Χόρχε Κάμπος, ο οποίος εμφανίστηκε στην αρένα τυλιγμένος με μια σημαία της Ισπανίας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση στις Βαλεαρίδες, όπου είναι η Μαγιόρκα, απαγόρευσε το 2017 τις ταυρομαχίες με την παραδοσιακή μορφή τους.

Στη θέση τους καθιέρωσε μια τελετή όπου ο ταύρος δεν έμενε πάνω από 10 λεπτά στην αρένα, ενώ ο ταυρομάχος δεν χρησιμοποιούσε καθόλου βέλη για να πληγώσει το ζώο. Η σωματική ή και ψυχολογική βλάβη στον ταύρο τιμωρούνταν μάλιστα με πρόστιμα που έφταναν τα 100.000 ευρώ.

Ωστόσο το 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση διατηρώντας μόνο την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ στις ταυρομαχίες και της απαγόρευσης εισόδου στους ανήλικους.

Το Δικαστήριο έκρινε μάλιστα ότι τα περιφερειακά δικαστήρια υπερέβησαν την αρμοδιότητά τους απαγορεύοντας τις ταυρομαχίες, που ακόμη θεωρούνται θεμελιώδες μέρος της κουλτούρας της χώρας, σε σημείο που δεν καλύπτονται στις αθλητικές αλλά στις πολιτιστικές σελίδες των εφημερίδων.

Σε άλλες περιφέρειες, όπως τα Κανάρια και την Καταλονία, η ταυρομαχία είναι απαγορευμένη με την κλασική μορφή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...