Η αληθινή Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε συναντήσει τον Τζάστιν Τριντό στον Καναδά, το 2019 | Twitter
Επικαιρότητα

Οι ρώσοι φαρσέρ ξαναχτύπησαν με τη φωνή της Τούνμπεργκ και θύμα τον Τριντό

Γνωστοί για τις φάρσες τους σε πολιτικούς, οι δύο κωμικοί έδωσαν στη δημοσιότητα τη δεκάλεπτη κλήση της υποτιθέμενης σουηδής ακτιβίστριας με τον καναδό πρωθυπουργό
Protagon Team

Θύμα των δύο γνωστών ρώσων φαρσέρ Βόβαν και Λέξους είχε πέσει τον περασμένο Ιανουάριο ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που νόμιζε ότι συνομιλούσε με την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στην πραγματικότητα ήταν μία φίλη των δύο κωμικών που παρουσιάστηκε ως η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, στο τηλεφώνημα στο γραφείο του Τριντό.

Ο Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ και ο Αλεξέι Στολιάροφ έδωσαν στη δημοσιότητα τη δεκάλεπτη κλήση, στην οποία η άγνωστη γυναίκα ακούγεται να συμβουλεύει τον καναδό πρωθυπουργό για την παγκόσμια πολιτική σκηνή και στη συνέχεια εκφράζει την επιθυμία να γνωρίσει χαρακτήρες από τη δημοφιλή καναδική σειρά κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους, «South Park». Σε αυτό το σημείο, ο Τριντό καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και κλείνει ευγενικά το τηλέφωνο.

Η υποτιθέμενη Τούνμπεργκ λέει ότι ανησυχεί για μια «αυξανόμενη διεθνή κρίση και τον παγκόσμιο πόλεμο. Είναι πολύ τρομακτικό». Ο καναδός πρωθυπουργός απαντά, «ναι, πράγματι».

Ο Βλαντίμιρ Βόβαν Κράσνοφ και ο Αλεξέι Λέξους Στολιάροφ, οι δύο ρώσοι φαρσέρ, στη Μόσχα, το 2015 – EPA/YURI KOCHETKOV

Η κλήση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες μέρες μετά την κατά λάθος κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους από τον ιρανικό στρατό στην Τεχεράνη, που κόστισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους. «Είστε ενήλικες, αλλά συμπεριφέρεστε σαν παιδιά», λέει στον Τριντό η συνομιλήτριά του.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου υπάρχει χώρος για όλους. Για λευκούς και για μαύρους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, για τον Τραμπ, για τον Πούτιν, για σένα και μένα. Για τον Μπόρις Τζόνσον. Για τον Κόρμπιν. Για τον Τέρανς και τον Φίλιπ, που είναι επίσης γνωστοί στη χώρα σας». Τα δύο τελευταία ονόματα αναφέρονται σε χαρακτήρες από την εκπομπή South Park.

«Αυτή είναι ακριβώς η σωστή προοπτική», απαντά ο Τριντό. Αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη της Τούνμπεργκ το 2019 στο Μόντρεαλ ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της χώρας «βοήθησε στον καθορισμό» του αποτελέσματος από την άποψη της κλιματικής αλλαγής, η ψεύτικη Τούνμπεργκ τον διακόπτει και λέει: «Αλλά εγκαταλείψτε το ΝΑΤΟ. Αφήστε τα όπλα σας. Μαζέψτε λουλούδια. Χαμογελάστε στη φύση».

«Ονειρεύομαι και εγώ έναν κόσμο στον οποίο οι στρατιώτες δεν θα είναι απαραίτητοι, αλλά δυστυχώς δεν ζούμε σε αυτόν τον κόσμο», απαντά ο Τριντό.

Η δήθεν Γκρέτα κατηγόρησε τότε τη Μέγκαν Μαρκλ ότι «χειραγωγούσε» τον πρίγκιπα Χάρι –το ζευγάρι δεν είχε αποφασίσει ακόμα αν θα ζήσει στον Καναδά ή τις ΗΠΑ– πριν ρωτήσει αν ο Τριντό μπορεί να τη συστήσει στους δύο χαρακτήρες του «South Park».

«Θα χαρώ να το κάνω. θα ζητήσω από την ομάδα μου να προσπαθήσει να καταλάβει πώς μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή», λέει. Εκείνη επιμένει και ρωτά ξανά αν θα ήταν δυνατόν και ο Τριντό μάλλον καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά και λίγο πριν τερματίσει την κλήση απαντά: «Δεν τους γνωρίζω προσωπικά. Πιστεύω ότι είναι παρωδίες Καναδών του South Park».

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φάρσα σε παγκόσμιο ηγέτη. Ο Τριντό αποφάσισε ότι η κλήση ήταν ψεύτικη και την τερμάτισε αμέσως», ανέφερε το γραφείο του για το περιστατικό μετά τη δημοσιοποίηση της κλήσης.

Στο παρελθόν, οι δύο κωμικοί έχουν υποδυθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφώνημά τους στον Ελτον Τζον.