523
Δορυφορική φωτογραφία της Νήσου των Φιδιών | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν το Φιδονήσι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 13:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/06/2022, 15:20
Δορυφορική φωτογραφία της Νήσου των Φιδιών
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν το Φιδονήσι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 13:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/06/2022, 15:20

Την αποχώρησή του από το Φιδονήσι, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ρωσικός στρατός. «Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στη Νήσο των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ανεξάρτητα από την αποχώρηση των Ρώσων από το Φιδονήσι και από το αν έγινε «σε ένδειξη καλής θέλησης» ή γιατί στην πραγματικότητα δεν άντεξαν άλλο το συνεχές σφυροκόπημα από τους (βοηθούμενους από Αμερικανούς) Ουκρανούς, ένα πρώτο πλοίο, φορτωμένο με 7.000 τόνους δημητριακών, απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από την αρχή της ρωσικής επίθεσης. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τη Ρωσία, όπως και η γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας.

Η Μόσχα έχει διορίσει στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια «στρατιωτικές και πολιτικές διοικήσεις», όπως τις αποκαλεί, οι οποίες οργανώνουν τον εκρωσισμό αυτών των ζωνών. Οι εν λόγω διορισμένες αρχές λένε ότι προετοιμάζουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία, όπως είχε γίνει το 2014, με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Το πρώτο, έπειτα από μήνες, εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 7.000 τόνοι δημητριακών αναχωρούν προς φίλες χώρες», ανέφερε στο Telegram ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιφέρειας, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι. «Την ασφάλεια του φορτηγού πλοίου εξασφαλίζουν τα πολεμικά πλοία και τα ταχύπλοα της ναυτικής βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία κατηγορεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία ότι κλέβει τις ουκρανικές συγκομιδές σιταριού στις περιφέρειες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στη νότια Ουκρανία για να τις πουλήσει παρανόμως στη διεθνή αγορά. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε κλοπή.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, απέδωσε τη ρωσική υποχώρηση στις δικές του ενέργειες. «KABOOM!», έγραψε στο Twitter ο Αντριι Γέρμακ, ο αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν υπάρχουν πια ρωσικές δυνάμεις στο Νησί των Φιδιών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έκαναν καλή δουλειά».

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατάληψη του Νησιού των Φιδιών από τις ρωσικές δυνάμεις έμεινε στην ιστορία από την απάντηση που έδωσε μέσω του ασυρμάτου η ουκρανική φρουρά του νησιού όταν έλαβε την εντολή να παραδοθεί: «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γα…θείτε». Το περιστατικό αποτυπώθηκε στο γνωστό πλέον ουκρανικό γραμματόσημο.

Την ημέρα της έκδοσης του γραμματοσήμου, οι ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν το καταδρομικό Moskva, την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τζόνσον: Η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για την ικανότητας της Ουκρανία να αντεπιτίθεται.

«Εάν ψάχνατε ενδείξεις για την εκπληκτική ικανότητα των Ουκρανών να αντεπιτίθενται, να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και να απωθούν τους Ρώσους, τότε κοιτάξτε αυτό που συνέβη μόλις σήμερα στο Νησί των Φιδιών, όπου και πάλι η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News