460
Χαμογελαστό «πουλί» σε στημένη βιντεοσκόπηση | web

Οι Ρώσοι δείχνουν το «Πουλάκι» του Αζόφ να κελαηδάει

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 12:11
Χαμογελαστό «πουλί» σε στημένη βιντεοσκόπηση
|web

Οι Ρώσοι δείχνουν το «Πουλάκι» του Αζόφ να κελαηδάει

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2022, 12:11

Τι γίνεται με τους κρατούμενους του Αζόφ; Τι γίνεται με τους εκατοντάδες στρατιώτες του ουκρανικού τάγματος που τελικά παραδόθηκαν, στις 19 Μαΐου, πολιορκημένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη; Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι υποσχέθηκαν ότι η δίκη θα ξεκινήσει, όμως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τους αιχμαλώτους πολέμου. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των κρατουμένων του Αζόφ υπάρχουν και 131 γυναίκες, μεταξύ των οποίων μια 70χρονη. Και δύο από αυτές είναι έγκυοι: «Η μία είναι από το Αζόφ και είναι στον τέταρτο μήνα», είπε η εκπρόσωπος του τάγματος, Ελενα Τολκάτσεβα, «η άλλη ονομάζεται Μαριάννα Μαμόνοβα, είναι συνοριοφύλακας ή φανταρίνα, αυτό δεν είναι βέβαιο, και πρόκειται να γεννήσει». Τα παραπάνω μετέδωσε από το Κίεβο ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι της Corrriere della Sera.

Tα τελευταία νέα αφορούν ένα βίντεο που δείχνει την Κατερίνα Πόλιτσουκ, την οποία όλη η Ουκρανία λέει «Πουλάκι» λόγω άλλων βίντεο, προ της συλλήψεώς της, τα οποία έγιναν πολύ δημοφιλή τις ημέρες της μάχης του εργοστασίου και τη δείχνουν να τραγουδάει εθνικιστικά τραγούδια. Λοιπόν, το «Πουλάκι» εμφανίστηκε ξανά σε άλλο βίντεο, αυτή τη φορά τραβηγμένο από τους Ρώσους. Κάθεται σε μία καρέκλα, σε ένα δωμάτιο που μοιάζει ανακριτικό γραφείο. Αρνείται ότι είναι ελεύθερη σκοπεύτρια, αλλά παρουσιάζεται σαν απλή νοσοκόμα που είχε πάει στο εργοστάσιο για να παράσχει ιατρική βοήθεια. Είναι προφανώς σε καλή κατάσταση: «Ημουν χρήσιμη για την παροχή φροντίδας στο τάγμα» λέει στα ουκρανικά. «Δεν με έβαλαν στην κουζίνα, γιατί δεν ξέρω να μαγειρεύω καλά. Και δεν υπήρξα ποτέ σκοπεύτρια. Μόνο νοσοκόμα. Αλλά αν μου δινόταν η ευκαιρία να τα ξανακάνω όλα από την αρχή, τα ίδια θα έκανα ξανά. Θα πήγαινα στη Μαριούπολη».

Το εγκλωβισμένο «Πουλί», 21 ετών, αναζωπύρωσε τη στρατιωτική ρητορική: «Ας τη φέρουμε σπίτι», «τιμούμε τους ήρωές μας» κ.λπ. Στην πραγματικότητα, με τους κρατουμένους Αζοφίτες παίζεται το παιχνίδι μιας πρώτης πιθανής διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Εξάλλου ορισμένοι κρατούμενοι έχουν ήδη ανταλλαγεί με ρώσους στρατιώτες. «Πρέπει να βιαστούμε» λέει μια ουκρανική στρατιωτική πηγή: «Το βίντεο του “Πουλιού”, το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε γυρίστηκε, είναι ξεκάθαρα ένα τέτοιο σημάδι».

Στις 29 Ιουλίου στο Ντόνετσκ σημειώθηκε έκρηξη μέσα στη φυλακή όπου κρατούνται πολλοί Αζοφιστές, και 53 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι για τη σφαγή ευθύνεται αμερικανικός πύραυλος HIMARS που εκτοξεύτηκε από Ουκρανούς. Το Κίεβο το αρνείται. Το βίντεο με το «Πουλί» είναι το πρώτο που βγαίνει από τα ρωσικά κελιά. Γιατί αυτό το βίντεο βγαίνει αυτή τη στιγμή, τέσσερις μήνες μετά την παράδοση του εργοστασίου; «Είναι η αντίδραση της Μόσχας στις ήττες που υφίσταται» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Γκουλίμα, ουκρανός πρώην αξιωματικός και νυν στρατιωτικός αναλυτής. «Το “Πουλί” είναι απλώς μία υπενθύμιση. Τη δείχνουν με στολή, την αφήνουν να μιλήσει στα ουκρανικά. Θέλουν να πουν στον κόσμο  “βλέπετε πόσο καλά συμπεριφερόμαστε στους αιχμαλώτους πολέμου;”. Και στους στρατιώτες μας ότι “η Ουκρανία τους ξέχασε και τους εγκατέλειψε”», εξηγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...