304
Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Για την «άλωση» της Αγίας Σοφίας οι Ρώσοι υπογραμμίζουν ότι ο Ερντογάν καταπάτησε «ένα σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης» | Wikipedia

Οι πρώτες αντιδράσεις των Ρώσων για το «τζαμί» Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 22:01
Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Για την «άλωση» της Αγίας Σοφίας οι Ρώσοι υπογραμμίζουν ότι ο Ερντογάν καταπάτησε «ένα σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης»
|Wikipedia

Οι πρώτες αντιδράσεις των Ρώσων για το «τζαμί» Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 22:01

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σαν τέμενος.

Ο κ. Κόσατσεφ είπε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Επισήμανε δε ότι στην περίπτωση του μνημειώδους χριστιανικού ναού δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μόνο μίας χώρας.

Ο Κόσατσεφ υποστήριξε ότι δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

«Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη του Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν εδώ, παρ’ όλα αυτά, θέματα εσωτερικής πολιτικής» εκτιμά ο Κόσατσεφ.

Κατά την άποψη του, ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει πόντους στους ισλαμιστές,  «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς αντιπάλους του».

Επειδή «δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ολα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επί πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία» είπε ο ρώσος αξιωματούχος.

Και κατέληξε: «Πιστεύω ότι η Αγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας, και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγων. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...