933
Ο Φαρκχάντ Αχμέντοφ, η Τατιάνα Αχμέντοβα και ο Τεμούρ, ο γιός του πρώην ζευγαριού | Creative Protagon / Getty Images

Οι ολιγάρχες του Πούτιν και τα χρυσά διαζύγιά τους

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2021, 08:00
Ο Φαρκχάντ Αχμέντοφ, η Τατιάνα Αχμέντοβα και ο Τεμούρ, ο γιός του πρώην ζευγαριού
|Creative Protagon / Getty Images

Οι ολιγάρχες του Πούτιν και τα χρυσά διαζύγιά τους

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2021, 08:00

Φαίνεται πως ο αφορισμός της Αννα Καρένινα (του Λέοντα Τολστόι) για τις δυστυχισμένες οικογένειες –«η καθεμιά με τον τρόπο της»– ταιριάζει γάντι στις διαλυμένες οικογένειες των ρώσων ολιγαρχών.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες τερματίστηκε επιτέλους έπειτα από μία πενταετία σκληρών μαχών ο πόλεμος των βαθύπλουτων Αχμέντοφ.

Η ιστορία έχει ως εξής: το 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου είχε αποφανθεί ότι ο μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (και «κολλητός» του Βλαντίμιρ Πούτιν) Φαρκχάντ Αχμέντοφ υποχρεούταν να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του Τατιάνα Αχμέντοβα το ποσό των 453 εκατομμυρίων στερλινών.

Επρόκειτο για το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία της βρετανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο ο ρώσος ολιγάρχης, με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση. «Καλύτερα να κάψω τα λεφτά παρά να της τα δώσω», είχε επισημάνει τότε σε μήνυμα προς τον γιο του, αναγκάζοντας την πρώην σύζυγό του να καταφύγει στις δικαστικές αρχές πολλών χωρών όπου κατέχει περιουσιακά στοιχεία ο Αχμέντοφ, επιδιώκοντας την κατάσχεσή τους.

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Φαρκχάντ Αχμέντοφ ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την πρώην σύζυγο του η οποία αποδέχτηκε να λάβει τελικά περί τα 150 εκατομμύρια στερλίνες σε μετρητά και έργα τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία, ωστόσο, θα καταλήξουν, περί τα εκατό τουλάχιστον, στην Burford Capital, ένα επενδυτικό fund που χρηματοδότησε τον δικαστικό της αγώνα κατά του πρώην συζύγου της.

Ομως η Τατιάνα Αχμέντοβα έχει να λαμβάνει ακόμη τουλάχιστον 75 εκατομμύρια στερλίνες από τον Τεμούρ Αχμέντοφ. Τον περασμένο Απρίλιο επίσης βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο γιος του πρώην ζευγαριού συνεργάστηκε με τον πατέρα του με στόχο την απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της η δικαστής σημείωσε αρχικά πως «όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν, οι δυστυχισμένες είναι δυστυχισμένες η καθεμιά με τον τρόπο της». Αμέσως μετά, ωστόσο, ζητώντας, μάλιστα, συγγνώμη από τον Τολστόι, υπογράμμισε πως «η οικογένεια Αχμέντοφ είναι η πιο δυστυχισμένη που έχει εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριό μου».

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να κάνουν οι ρώσοι ολιγάρχες στο πλαίσιο των πολέμων κατά των πρώην συζύγων τους. Από ρεπορτάζ της Corriere della Sera μαθαίνουμε ότι  10η Ιουλίου, η Νατάλια Σερτζέβνα Ροτενμπέργκ, η δεύτερη πρώην σύζυγος του Αρκάντι Ρομάνοβιτς Ροτενμπέργκ, ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και αδελφικού φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν μπόρεσε να εισέλθει στην οικογενειακή βίλα στο περίφημο Καπ Φερά της Κυανής Ακτής. Σύμφωνα με όλα όσα ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στο Instagram, επισυνάπτοντας και σχετικά βίντεο, η βίλα «καταλήφθηκε από μία ομάδα τσετσένων τρομοκρατών (οι οποίοι) έδιωξαν κακήν κακώς τους φρουρούς, κατέλαβαν τον χώρο, παραβίασαν και αντικατέστησαν τις κλειδαριές».

Την μαρτυρία της επιβεβαίωσε και η γαλλική τηλεόραση, μεταδίδοντας εικόνες της εισβολής, ενώ όσον αφορά τους εντολείς των «τσετσένων τρομοκρατών» η Νατάλια Σερτζέβνα Ροτενμπέργκ υποστηρίζει πως είναι «ψηλά ιστάμενοι ολιγάρχες στους οποίους δεν αρέσει η δραστήρια ζωή μου. Γνωρίζω ποιοι είναι», δηλώνει, έχοντας κατά νου φυσικά τον πανίσχυρο πρώην σύζυγό της.

Ο Αρκάντι γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στην Αγία Πετρούπολη και σύμφωνα με το Forbes είναι ο 37ος πιο πλούσιος πολίτης της Ρωσίας με περιουσία 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Μερικές θέσεις πιο κάτω στη σχετική λίστα κατατάσσεται ο Μπορίς Ροτενμπέργκ, ο αδελφός του, με 1,2 δισ. δολάρια. Τα δύο αδέλφια κατάφεραν να καταστούν δισεκατομμυριούχοι εμπορευόμενοι πετρελαϊκά προϊόντα αλλά και βότκα, κατασκευάζοντας αυτοκινητοδρόμους και αγωγούς φυσικού αερίου, ιδρύοντας τράπεζες, ελέγχοντας αεροδρόμια, εκδίδοντας την πλειονότητα των σχολικών βιβλίων της Ρωσίας.

Εννοείται πως κύριος αρωγός στην προσπάθεια του Αρκάντι Ροτενμπέργκ να πλουτίσει υπέρμετρα μέσα σε μερικά χρόνια στάθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καρδιακός του φίλος από το μακρινό 1963, χρονιά κατά την οποία, παιδιά δώδεκα χρόνων ακόμα, προπονούνταν μαζί σε μία διάσημη σχολή σάμπο (ρωσική πολεμική τέχνη) της Αγίας Πετρούπολης. Σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά οι δύο φίλοι προτιμούν το τζούντο και αγωνίζονται μεταξύ τους συχνά αλλά σχεδόν πάντα επικρατεί ο Πούτιν.

Πρόσφατα ο Αρκάντι Ροτενμπέργκ δεν δίστασε να δηλώσει πως είναι αυτός ο ιδιοκτήτης της περιβόητης και υπερπολυτελούς βίλας στη Μαύρη Θάλασσα που ανακάλυψε ο Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στον ηγέτη του Κρεμλίνου. Στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τα αδέλφια Ροτενμπέργκ επλήγησαν βαριά, όπως και άλλοι στενοί συνεργάτες και φίλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αρκάντι και η Νατάλια Ροτενμπέργκ, η οποία είναι σχεδόν τριάντα χρόνια νεότερή του, παντρεύτηκαν το 2005, το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 2015 στη Βρετανία ενώ κατά τη δεκαετία που πέρασαν μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, ηλικίας 9 και 11 ετών σήμερα. Στην κόρη τους Βαρβάρα ανήκει το 60% της βίλας στην Κυανή Ακτή ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει στη Νατάλια. Σύμφωνα με το δικαστήριο που εκδίκασε το διαζύγιό τους, δικαιούνταν να λάβει το 50% της κοινής τους περιουσίας αλλά εκείνη έμεινε ικανοποιημένη με κάποια ακίνητα που της παραχώρησε ο πρώην σύζυγός της. Σήμερα η 40χρονη Νατάλια είναι σύζυγος του Τιγκράν Αρζακαντσιάν ενός αρμένου επιχειρηματία και πολιτικού αλλά και ιδιοκτήτρια δύο οινοποιείων στο Γερεβάν.

Εως πρόσφατα δήλωνε πως οι σχέσεις της με το πρώην σύζυγό της ήταν εξαιρετικές. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, βρίσκονται στα μαχαίρια και βάλλουν ο ένας κατά του άλλου, τόσο εντός όσο και εκτός των δικαστηρίων, από το 2013. Για ένα ακίνητο αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ στο Σάρεϊ, για πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ και του Μαρκ Σαγκάλ, ακόμα και για το Ροτενμπέργκ, το κοινό τους επίθετο, το οποίο το 2019 η Νατάλια αποπειράθηκε να κατοχυρώσει για να λανσάρει διάφορα προϊόντα πολυτελείας, από καλλυντικά έως αλκοολούχα ποτά. Την ίδια χρονιά βρήκε για πρώτη φορά αλλαγμένες τις κλειδαριές της βίλας στην Κυανή Ακτή αλλά χάρη σε μία δικαστική εντολή μπόρεσε να επιστρέψει. Τώρα, μιλώντας στο Forbes Russia, πηγή προσκείμενη στην οικογένεια υποστήριξε πως είναι συγκλονισμένη από τη συμπεριφορά του πρώην συζύγου της, καθώς «ήταν πεπεισμένη πως είχαν χωρίσει φιλικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...