336
Διαδηλωτές κρατούν τα κινητά τους σε διαμαρτυρία για τον νέο νόμο, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου | REUTERS/Bernadett Szabo

Οι «νόμοι δουλείας» που έφερε ο Ορμπαν ενώνουν τους Ούγγρους

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 15:13
Διαδηλωτές κρατούν τα κινητά τους σε διαμαρτυρία για τον νέο νόμο, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου
|REUTERS/Bernadett Szabo

Οι «νόμοι δουλείας» που έφερε ο Ορμπαν ενώνουν τους Ούγγρους

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 15:13

Την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στη Γαλλία και τα Κίτρινα Γιλέκα,  στην Ουγγαρία σιγόβραζε ένα άλλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ορμπαν.

Παρά το δριμύ ψύχος, περί τους 10.000 διαδηλωτές κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους εδώ και μια εβδομάδα, σε διαμαρτυρία για ένα νόμο της κυβέρνησης Ορμπαν για τα εργασιακά. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που μια διαμαρτυρία κατάφερε να ενώσει όλο το πολιτικό φάσμα, από τους Πράσινους έως το ακροδεξιό Jobbik.

Νόμος, πραγματικότητα και πολιτικές αποφάσεις έρχονται σε σύγκρουση στην Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση Ορμπαν τηρεί τη γνωστή σκληρή γραμμή κατά των μεταναστών. Ωστόσο η χώρα πάσχει από έλλειψη εργαζομένων καθώς περί τους 500.000 ανθρώπους έχουν μεταναστεύσει από το 2010, λόγω και των πολιτικών του Ορμπαν. Θα μπορούσε η αγορά να τους καλύψει με μετανάστες αν δεν ήταν η κυβερνητική πολιτική που βάζει μεγάλα εμπόδια.

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει ότι οι εταιρείες μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους να εργάζονται υπερωριακά μέχρι και οκτώ ώρες την εβδομάδα, ενώ οι εργοδότες μπορούν να παρακρατούν τις επιπλέον πληρωμές μέχρι και τρία χρόνια(!) μέχρι να τις αποδώσουν.

Στην πράξη αυξάνει την υπερωριακή εργασία που μπορούν να ζητήσουν οι εργοδότες από 250 σε 400 ώρες τον χρόνο. Αφαιρεί ακόμη από τα συνδικάτα τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης, αφήνοντας τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται από μόνοι τους με τον εργοδότη.

Με το δίκιο τους οι εργαζόμενοι μιλούν για «νόμο δουλείας», οι αντιδράσεις για τον οποίο έρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. Τέσσερις στους πέντε πολίτες (για την ακρίβεια το 83%) αντιτίθενται στον νόμο ενώ ακόμη και το 63% των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν αρνητική γνώμη, γράφουν οι Times.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης μετά την βίαιη απομάκρυνση βουλευτών οι οποίοι επιχείρησαν να διαβάσουν κατάλογο αιτημάτων.

Πέρα από τις συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να αντιπαρατεθούν στο Ορμπαν και τις τακτικές του. Το φθινόπωρο διεξάγονται περιφερειακές εκλογές και ενδεχομένως να επιδιώξουν να στηρίξουν (ή να κατεβάσουν) αντικυβερνητικούς υποψήφιους. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...