414
Η Ρις Γουίδερσπουν που έχει πρωταγωνιστήσει στο Legally Blonde στο ρόλο της χαζής ξανθιάς | REUTERS/Adrees Latif

Οι ξανθές έχουν (ελαφρά) μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2016, 10:05
Η Ρις Γουίδερσπουν που έχει πρωταγωνιστήσει στο Legally Blonde στο ρόλο της χαζής ξανθιάς
|REUTERS/Adrees Latif

Οι ξανθές έχουν (ελαφρά) μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2016, 10:05

Πλήρη ανατροπή στα στερεότυπα που θέλουν τις ξανθές να είναι λιγότερο έξυπνες (για να το πει κανένας όσο πιο κομψά μπορεί) επιδιώκει να φέρει έρευνα αμερικανού καθηγητή.

Οι ξανθές, σύμφωνα με τα πορίσματά του, όχι μόνο δεν υπολείπονται, αλλά είναι και σε ελαφρά καλύτερη θέση από άλλες γυναίκες στο δείκτη νοημοσύνης, κρίνοντας πάντα με βάση το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους.

Οι διαφορές είναι πολύ μικρές βέβαια, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέι Ζαγκόρσκι που πραγματοποίησε την έρευνα, και άρα είναι είναι στατιστικά ασήμαντες. Ωστόσο ο ίδιος εξηγεί στην Telegraph ότι σημαίνουν ένα πράγμα: «Δεν μπορείς να πεις ότι οι ξανθές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα μπορείς να πεις ότι δεν είναι οι πιο ανόητες».

Το δείγμα είναι περίπου 11.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες, που γεννήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (baby boomers), πλην Αφροαμερικανών και ισπανικής καταγωγής. Τα τεστ νοημοσύνης και η βαθμολόγησή τους είχαν γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν οι ερωτώμενοι και ερωτώμενες ήταν 20-25 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ξανθές έχουν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) που φτάνει το 103,2, οι καστανές το 102,7, οι κοκκινομάλλες το 101,2 και οι μελαχρινές το 100,5. Στο δείγμα οι ξανθές είναι το 20,7%, οι καστανές η συντριπτική πλειονότητα με τρεις στις τέσσερις, οι φυσικές μελαχρινές είναι μόλις μία στις επτά και οι κοκκινομάλλες μία μικρή μειονότητα, μία στις είκοσι πέντε γυναίκες. Φυσικά μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ.

Ενα κάπως αναπάντεχο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι κάποιες από τις γυναίκες ανέφεραν ότι είναι φυσικές ξανθές χωρίς πράγματι να είναι κάτι που μπορεί να έχει κάποια (άγνωστη ακριβώς) επίπτωση στα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι άνδρες εμφανίζουν και αυτοί περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τις γυναίκες σε ό,τι αφορά το χρώμα των μαλλιών τους. Σε αυτούς οι καστανοί υπερέχουν σε δείκτη νοημοσύνης και σε αριθμούς, με δεύτερους τους ξανθούς και τους κοκκινομάλληδες. Και πάλι τελευταίοι οι μελαχρινοί.

Ο συντάκτης της έρευνας δεν διαπιστώνει, τέλος, κάποια γενετική σχέση ανάμεσα στο χρώμα των μαλλιών και στην ευφυΐα των ερωτώμενων, αναφέρει όμως ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει θετικά: οι ξανθές μεγαλώνουν σε σπίτι με περισσότερα βιβλία και υλικό για μελέτη σε σχέση με άλλες γυναίκες.

Η ηθική νίκη είναι, λοιπόν, μεγάλη – για όσες νοιάζονται για αυτά.

Πέρα από την πλάκα, ο μύθος της ελαφρόμυαλης ακόμα και χαζής ξανθιάς έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις γυναίκες, εξηγεί ο συντάκτης της έρευνας. Τα στερεότυπα επισημαίνει ότι εμποδίζουν τις ξανθές από το να προσληφθούν και να πάρουν προαγωγές.

  • Η έρευνα δημοσιεύεται στο Economics Bulletin και το κείμενο της υπάρχει εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...