238
H εικόνα που έδωσε το Πεκίνο στη δημοσιότητα: η ειδική σημαία που τοποθέτησε το κινεζικό ρομπότ στην επιφάνεια της Σελήνης | CNSA/Handout via REUTERS

Οι Κινέζοι τοποθέτησαν τη σημαία τους στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 09:51
H εικόνα που έδωσε το Πεκίνο στη δημοσιότητα: η ειδική σημαία που τοποθέτησε το κινεζικό ρομπότ στην επιφάνεια της Σελήνης
|CNSA/Handout via REUTERS

Οι Κινέζοι τοποθέτησαν τη σημαία τους στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 09:51

Είναι μια συμβολική κίνηση. Για τους επιστήμονες δεν σημαίνει πολλά, για τη διεθνή πολιτική όμως σημαίνει: η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα της Γης που τοποθετεί σημαία της στη Σελήνη.

Καθώς το ρομποτικό σκάφος Chang’e 5 της Λαϊής Κίνας, αναχώρησε την περασμένη Πέμπτη από τη Σελήνη, όπου παρέμεινε για δύο μέρες στην επιφάνειά της και προχώρησε στη συλλογή δείγματος, δεν παρέλειψε να προχωρήσει στην ανάρτηση του εθνικού συμβόλου της χώρας.

Οπως έκανε γνωστό η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που τράβηξε το Chang’e 5, η σημαία από ύφασμα έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες στη Σελήνη. Βεβαίως, λόγω έλλειψης αέρα στο φεγγάρι, η σημαία δεν κυματίζει, αλλά είναι στερεωμένη και ακίνητη.

Η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα που βάζει τη σημαία της στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ. Οι Σοβιετικοί είχαν πάει και αυτοί, δεύτεροι στο φεγγάρι, αλλά δεν είχαν προχωρήσει στην ανάρτηση της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο.

Η σημαία της Κίνας στέκεται ως σύμβολο πλέον όχι μόνο του διαστημικού προγράμματος και των επιδιώξεων του Πεκίνου στο Διάστημα, αλλά και ως αντιπαραβολή στην ηγεμονία των ΗΠΑ πίσω στη Γη.

Εφόσον το σεληνιακό δείγμα του Chang’e 5 φθάσει με επιτυχία στη Γη, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο που θα έχει φέρει πέτρες και σκόνη από την επιφάνεια της Σελήνης. Η κάψουλα με το πολύτιμο δείγμα αναμένεται να πέσει στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...