Οι «ψαριές» των κινέζων ψαράδων όπως τις παρουσίασε η κινεζική τηλεόραση | .
Επικαιρότητα

Οι Κινέζοι ψαρεύουν τον εξοπλισμό του Τζέιμς Μποντ

Εντεκα ψαράδες αλίευσαν στα ανοιχτά της Σαγκάης «τορπίλη» κατασκοπευτικού προγραμματισμού και βραβεύτηκαν πλουσιοπάροχα από το καθεστώς του Πεκίνου – οι αρμόδιες υπηρεσίες μίλησαν αορίστως περί ευθύνης κάποιας «ξένης μεγάλης δύναμης»
Protagon Team

Ως γνωστόν, όλοι καλάρουνε, μα δεν βγάζουν ψάρια. Γιατί; Διότι καλάρουν οι Κινέζοι και βγάζουν… κατασκοπευτικές συσκευές. Η κινεζικής προέλευσης χαριτωμένη είδηση των ημερών αφορά τη δημόσια βράβευση και τιμητική χρηματοδότηση 11 ψαράδων και 5 λιμενεργατών που σήκωσαν από τον βυθό στα ανοιχτά της Σαγκάης ένα «κατασκοπευτικό μηχάνημα, ξένης μυστικής υπηρεσίας».

Δεδομένου ότι από το 2017 η κυβέρνηση του ΚΚ Κίνας υλοποιεί ένα πρόγραμμα κατάδοσης κατασκόπων ή υπόπτων για κατασκοπεία κ.λπ. το οποίο προβλέπει αμοιβές μέχρι και 80.000 ευρώ, με τη βράβευσή τους οι 11 ψαράδες στερήθηκαν του ταξικού δικαιώματός τους να απευθύνονται με προκλητικότητα στα φλερτ τους – κάτι «γιατί δεν με θες, κυρά μου, επειδή είμαι ψαράς» και τα τοιαύτα τελείωσαν, τα παιδιά χρυσώθηκαν.

Αυτό το αλιευτικό κατόρθωμά τους ήταν το τελευταίο σε μία σειρά ανάλογων περιστατικών από το 2020 μέχρι και σήμερα. Οι ψαράδες έριξαν δίχτυα, τα σήκωσαν, είδαν τι έπιασαν, το έβγαλαν στην προκυμαία, φώναξαν τους λιμενεργάτες και αυτοί ανέλαβαν την παράδοσή του στις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.

Το τελευταίο, λοιπόν, μηχάνημα είχε σχήμα τορπίλης, όπως και ορισμένα από τα εντοπισθέντα και ανασυρθέντα κατά το παρελθόν. Η κρατική προπαγάνδα αξιοποίησε αμέσως το γεγονός, έτσι τα κινεζικά media, όπως το πρακτορείο Xinhua αναφέρθηκαν σε «υποβρύχιο κατασκοπευτικό εξοπλισμό» που πόντισε μία ακατανόμαστη μεν, ωστόσο «ξένη μεγάλη δύναμη» και ο οποίος «αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Κατά την κινεζική αντικατασκοπεία, η «τορπίλη» των 11 είχε προγραμματιστεί να ερευνήσει τον κινεζικό βυθό, ενώ την είχε ποντίσει παρανόμως ένας «νέος τύπος μη επανδρωμένου υποβρυχίου», δηλαδή ένα θαλάσσιο drone σαν να λέμε. Το Xinhua ανέφερε ότι από τα συγκεκριμένα νερά έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί 10 τέτοιες συσκευές, «ικανές να ανιχνεύουν και να μετρούν υδρογεωλογικά δεδομένα και περιβαλλοντικές παραμέτρους πέριξ των κινεζικών ακτών».

Πάντα κατά τα κινεζικά media, οι ψαράδες «κέρδισαν το χειροκρότημα» των χρηστών του κινεζικού web «για την επαγρύπνησή τους» όσον αφορά πιθανές απειλές για την ασφάλεια της χώρας στη θάλασσα. «Καθώς η διεθνής κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, είναι σύνηθες να βλέπουμε κατασκοπευτικές δραστηριότητες ξένων δυνάμεων στις παράκτιες περιοχές της Κίνας» δήλωσαν οι αρμόδιοι…