599
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ στον χώρο της Φιλοσοφικής μετά την αποχώρηση του Ρουβίκωνα | Κοσμητεία Φιλοσοφικής

Οι καθηγητές έδιωξαν τον Ρουβίκωνα από τη Φιλοσοφική

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 10:30
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ στον χώρο της Φιλοσοφικής μετά την αποχώρηση του Ρουβίκωνα
|Κοσμητεία Φιλοσοφικής

Οι καθηγητές έδιωξαν τον Ρουβίκωνα από τη Φιλοσοφική

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 10:30

Με ανακοίνωσή τους που συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες (για του λόγου το αληθές) οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) γνωστοποίησαν ότι η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας αποχώρησε από τον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής τον οποίο είχε καταλάβει αυθαίρετα προ ημερών, στήνοντας το δικό του στέκι (με ώρες μάλιστα εξυπηρέτησης κοινού).

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αξιοπρέπειά της και την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο χώρος 516 βρίσκεται στη διάθεση της Φιλοσοφικής Σχολής», ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

Παρά την αποφασιστικότητα όμως που επέδειξαν οι καθηγητές για την εκδίωξη του Ρουβίκωνα από τους χώρους της Σχολής, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, όταν μέλη και υποστηρικτές της αναρχικής συλλογικότητας ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και επιχείρησαν να εισβάλουν ξανά στην αίθουσα 516 (χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν). Φέρονται μάλιστα έτοιμοι να ανακαταλάβουν το συγκεκριμένο γραφείο, όπου εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του χώρου.

«Με απόφαση της κοσμητείας σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα. Ηταν μια συμβολική παράσταση στα γραφεία που κατέλαβε ο Ρουβίκωνας, παραμένοντας εκεί μέχρι να ανοίξει το γραφείο. Στις 10 εμφανίστηκαν φοιτητές -Ρουβίκωνες μας ρώτησαν γιατί είμαστε εκεί και τους είπαμε ότι είμαστε εκεί γιατί ο χώρος δεν τους ανήκει και γιατί πρέπει να επιστρέψει στην κατοχή της φιλοσοφικής», περιέγραψε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΦΠΨ Μαρίζα Φουντοπούλου.

«Υπήρξε ένταση. Οι φοιτητές διεκδικούν τα δικαιώματά τους και είναι σωστό, ωστόσο τα εργαλεία δεν είναι καλά. Υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση, προσπάθησαν να μπουν στο χώρο δεν τα κατάφεραν αυτή την ώρα συνεχίζεται η ανθρώπινη αλυσίδα μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Οι φοιτητές βρίσκονται στη φιλοσοφική δεν γνωρίζω τι πρόθεση έχουν, γνωρίζω ότι βούλησή τους είναι να μείνουν στο χώρο. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θέλουμε να ξεκινήσει το παιχνίδι του ποντικού με γάτα, δεν είναι ωραίο να βλέπεις φοιτητές απέναντι σε δασκάλους. Φταίει ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να δίνει λύσεις.

Τι θα κάνουμε δεν μπορώ να σας πω υποθέτω ότι επειδή ως δάσκαλοι έχουμε ψυχραιμία και ετοιμότητα και επειδή είναι φοιτητές δεν είναι ωραίο να τους έχουμε απέναντι. Πρέπει να βρούμε μια μέση λύση.

Οι φοιτητές, πάντως, δεν έσπασαν τίποτα, δεν χτύπησαν κανέναν, υπήρξε μόνο σπρώξιμο.

Πρωτοβουλία της κοσμητείας ήταν να βαφτεί ο τοίχος και η πόρτα στα χρώματα που υπήρχαν πριν από την κατάληψη του Ρουβίκωνα

Το γραφείο τώρα είναι κλειδωμένο και τα κλειδιά τα έχει η κοσμήτωρ.

Υπάρχει μια κίνηση διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτό που ασχολούμαστε είναι τρίχα στο ζυμάρι, θεωρούν ότι τα προβλήματα του πανεπιστημίου είναι άλλα και πιο σοβαρά.

Αυτό δεν μειώνει το πρόβλημα. Ολοι συμφωνούμε αλλά το βλέπουμε από άλλη γωνία.

Κάποιοι διοικητικοί ήταν μαζί μας, υπήρχε όμως και ομάδα διοικητικών που στήριζε το στέκι του Ρουβίκωνα. Οσον αφορά για τυχόν διαφωνίες καθηγητών δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα. Και να υπάρχουν, υπερισχύουν οι συλλογικές αποφάσεις. Βαδίσαμε με βάση την απόφαση του συλλογικού οργάνου.

Μαθήματα γίνονται κανονικά, η σχολή λειτουργεί φυσιολογικά. Ολα θυμίζουν μια σημαντική ημέρα».

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η επεισοδιακή διαμαρτυρία ομάδας περίπου 50 φοιτητών που εγκλώβισε περί τους 30 καθηγητές του ΕΚΠΑ στην αίθουσα στη Συγκλήτου, με αίτημα -μεταξύ άλλων- να μην εκδιωχθεί ο Ρουβίκωνας από τη Φιλοσοφική.

Οι Πρυτανικές Αρχές ωστόσο είχαν εξαρχής απαιτήσει την άμεση αποχώρηση της αναρχικής ομάδας από τους χώρους του Πανεπιστημίου.

«Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ καταδικάζουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις και απαιτούν από την εξωπανεπιστημιακή οργάνωση του ΡΟΥΒΊΚΩΝΑ να αποχωρήσει από το γραφείο που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η καθημερινή εκπαίδευση και εργασία χιλιάδων φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μόνιμων εργαζομένων και συμβασιούχων καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...