Ο τελευταίος των Μοϊ-Καννών; Και ο Σιλβέστερ Σταλόνε έχει υποκύψει στη ματαιοδοξία των selfies όταν βρέθηκε στην Κρουαζέτ το 2015, εφέτος όμως, η αυτοφωτογράφιση θα απαγορεύεται στο διάσημο φεστιβάλ | EPA/ARNOLD JEROCKI
Επικαιρότητα

Οι Κάννες απαγορεύουν τις selfies στο κόκκινο χαλί

Πουριτανισμός; Ισως. Αλλωστε οι Κάννες διεκδικούν για τον εαυτό τους τον τίτλο της «ατόφιας» κινηματογραφικής διοργάνωσης. Ετσι απαγορεύουν εφέτος στους αστέρες να αυτοφωτογραφίζονται. Είναι κακόγουστες και καθυστερούν τη ροή προσέλευσης, εξήγησαν οι διοργανωτές. Θα πειθαρχήσουν οι σταρ;
Protagon Team

Εχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την εφεύρεση του smart-phone και την επινόηση της αυτοφωτογράφισης, της γνωστής σε όλους selfie, όμως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αποφάσισε μέσω του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Τιερί Φρεμό, ότι εφέτος η ματαιοδοξία θα απαγορεύεται αν όχι διά ροπάλου, τότε σίγουρα διά selfie-stick. Ο λόγος που προέβη σε αυτή την απόφαση ο Φρεμό, είναι επειδή «οι κακόγουστες selfies είναι ο λόγος που προκαλείται τα τελευταία χρόνια τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη φυσική ροή του κόκκινου χαλιού, με τους σταρ να σταματούν συχνά πυκνά για να αυτοθαυμαστούν και να αυτοφωτογραφηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα και του Vanity Fair.

Οι πατροπαράδοτες φωτογραφίες που θα προκύπτουν από επαγγελματίες φωτογράφους ευτυχώς εξακολουθούν να επιτρέπονται –μόνο οι selfies μπήκαν για τα καλά στο στόχαστρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φρεμό έχει μιλήσει υποτιμητικά για τη φρενίτιδα των selfies, το έχει κάνει και στο παρελθόν. Επειδή όμως κανείς δεν έδειξε να συμμορφώνεται, εφέτος είναι επισήμως η χρονιά του «ο μπαμπάς του φεστιβάλ είπε ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».

Η Ροζάριο Ντόουσον το 2014 (EPA/JULIEN WARNAND)
Και η Λεά Σεϊντού επίσης το 2014 (EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)

Δεν έχει γίνει σαφές με ποιον τρόπο σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι του φωτογενούς Φεστιβάλ να επιβάλουν αυτή την νέα απαγόρευση και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συμβούν διάφορα ευτράπελα. Φανταστείτε για παράδειγμα, μια στάρλετ να εμποδίζεται να βγάλει την πολυπόθητη duck face selfie της, από έναν σεκιουριτά που ορμά στο κόκκινο χαλί για να τη σταματήσει.

Μία άλλη σημαντική και πιο σοβαρή αλλαγή για εφέτος στις Κάννες, είναι ότι δεν θα γίνονται πλέον πρωινές δημοσιογραφικές προβολές των ταινιών για τους κριτικούς. Και εκείνοι, θα είναι πλέον αναγκασμένοι να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της ταινίας το βράδυ, μαζί με όλους. Αυτή η νέα απόφαση έχει ως στόχο να μεγιστοποιήσει το σασπένς γύρω από την προβολή της κάθε ταινίας, καθώς οι διαρροές με πληροφορίες δημοσιογράφων τα περασμένα χρόνια, είχαν κάνει αρκετό κακό στην προσμονή, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ.

Οι κριτικοί κινηματογράφου έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στέλνουν την ανταπόκρισή τους στα μέσα για τα οποία εργάζονται αργά τη νύχτα, ύστερα από το τέλος της προβολής και του όποιου σούσουρου προκληθεί μετά από αυτήν. Θα πλήξει φυσικά και τη νυχτερινή ζωή τους, αφού όπως όλοι, περιμένουν πώς και πώς τα πάρτυ που ακολουθούν μετά το τέλος της ταινίας. Μια καλή μέση λύση, είναι αυτό που κάνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου: προβάλλει μεν το πρωί τις ταινίες ειδικά για δημοσιογράφους, αλλά θέτει εμπάργκο, ώστε οποιαδήποτε αναφορά ή κριτική να αναρτηθεί μετά το τέλος της επίσημης πρεμιέρας.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι και αυτόν τον Μάιο, από τις 8 ως τις 19 του μηνός συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ των Καννών θα μας απασχολήσει ποικιλοτρόπως.