506
Μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν από το γερμανικό πλοίο «Seawatch3», μεταφέρονται στα παράλια προαστίου της Ραγκούζα, στη Σικελία, τον Ιούνιο του 2022 | Shutterstock

Οι Ιταλοί χρεώνουν στους Ρώσους τους αφρικανούς μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 04:45
Μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν από το γερμανικό πλοίο «Seawatch3», μεταφέρονται στα παράλια προαστίου της Ραγκούζα, στη Σικελία, τον Ιούνιο του 2022
|Shutterstock

Οι Ιταλοί χρεώνουν στους Ρώσους τους αφρικανούς μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 04:45

Oι κυβερνητικοί στη Ρώμη (τα Αδέλφια της Ιταλίας) έκαναν σύσκεψη για το Μεταναστευτικό. Εκεί παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν την αύξηση του προβλήματος σε άτομα, ενώ βγήκαν και κάποια συμπεράσματα που το «δένουν», όχι τόσο με τη Μαφία, όσο με τη δράση της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ στην Αφρική.

Oπως έγραψαν όλα τα ιταλικά μέσα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους ενημέρωσαν την Τζόρτζια Μελόνι και τους υπουργούς της ότι εφέτος, και μέχρι στιγμής, 20.017 μετανάστες αποβιβάστηκαν στις ιταλικές ακτές, αριθμός υπερτριπλάσιος των παρανόμων αφίξεων του 2022 και του 2021 (6.152 και 6.041 αντιστοίχως).

Οι σχετικοί υπολογισμοί, εκείνοι δηλαδή που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι η μεταναστευτική ροή προς τη Σικελία και την Καλαβρία θα συνεχιστεί, βγάζουν την τελική σούμα για το τρέχον έτος: τον Ιανουάριο του 2024 το κοντέρ θα γράφει 400.000 αφίξεις παρανόμων μεταναστών στην Ιταλία μέσα σε μόλις ένα έτος.

Καθώς το 2022 o αντίστοιχος ετήσιος απολογισμός έγραψε 105.000 άτομα, η Repubblica γράφει ότι τόσες αφίξεις «είναι πολλές», ωστόσο, θέλοντας να κρατήσει και τα κεντρώα προσχήματα, ανησυχεί «για τη ζωή όσων επιβιβάζονται σε αυτά τα σκάφη», τουτέστιν σε δουλεμπορικά.

Τα οποία δουλεμπορικά, οι σκυλοπνίχτες και τα σαπάκια, καταφθάνουν στην Ιταλία από την Τυνησία και από τη Λιβύη. Το σκέλος Τυνησία δεν είχε ιδιαίτερο «ψωμί» (εξάλλου, ό,τι έχει να πει η Μελόνι θα το ανακοινώσει στην Τύνιδα τις επόμενες ημέρες). Οι ιταλοί κυβερνητικοί επικέντρωσαν, λοιπόν, στο σκέλος Λιβύη.

Δύο υπουργοί της Μελόνι, οι Γουίντο Κροσέτο (Αμυνας) και Αντόνιο Ταγιάνι (Εξωτερικών), επιτέθηκαν στη Ρωσία για το Μεταναστευτικό της Ιταλίας. Είπαν ότι ρωσικά στρατεύματα –οι μισθοφόροι της Βάγκνερ– ελέγχουν την Κυρηναϊκή, δηλαδή τις ανατολικές ακτές της Λιβύης, όπου υποτίθεται ότι άρχει ο πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ, και αυτοί στέλνουν τους Αφρικανούς στην Ιταλία.

Γιατί το κάνουν αυτό οι Ρώσοι; Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές ως «υβριδικό όπλο» είπαν οι ιταλοί κυβερνητικοί, κατέληξαν, δε, στο συμπέρασμα ότι απαιτείται παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και η Δύση πρέπει να καταλάβουν ότι το νότιο ευρωπαϊκό μέτωπο γίνεται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνο» είπε επί λέξει ο Κροσέτο, για να εισπράξει αμέσως τη χλευαστική απάντηση του επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν: «Σαχλαμάρες…»

Ο Ταγιάνι ήταν πιο διπλωματικός αλλά και ουσιώδης, αφού επιχείρησε να συνδέσει τη Ρωσία με το Μεταναστευτικό της Ιταλίας πατώντας πάνω σε ρεαλιστικά στοιχεία: «Πολλοί μετανάστες καταφθάνουν εδώ προερχόμενοι από περιοχές που ελέγχονται από την ομάδα Βάγκνερ. Δεν θα ήθελα να γίνει κάποια προσπάθεια ώθησης αυτών των μεταναστών προς την Ιταλία».

Η Μελόνι, τέλος, είχε και άλλη εξήγηση: «Από τότε που υποσχεθήκαμε να καταπολεμήσουμε τους διακινητές [μεταναστών], οι λαθρέμποροι έχουν εντείνει τα μπάρκα». Και σχολίασε: «Θα ήταν ευκολότερο να αφήσουμε τη Μαφία να αποφασίζει ποιος πρέπει να έρθει, δηλαδή μόνο όσοι έχουν τα λεφτά. Θα ήταν ευκολότερο να αφήσουμε τους μισθοφόρους και τους ισλαμιστές να συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος στην Αφρική»…

Για την Ιστορία, αναφέρουμε ότι η Βάγκνερ, η οποία τώρα πρωτοστατεί στις μάχες του Ντονμπάς και ιδιαιτέρως στις μάχες πέριξ του Μπαχμούτ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον συριακό εμφύλιο και στον λιβυκό εμφύλιο, και ότι δραστηριοποιείται επίσης στην Υποσαχάρια Αφρική (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μάλι) και στη Μοζαμβίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...