415
Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια της χώρας συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα | Twitter

Οι ιρανοί φοιτητές αψηφούν την καταστολή

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 22:38
Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια της χώρας συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα
|Twitter

Οι ιρανοί φοιτητές αψηφούν την καταστολή

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 22:38

Οι ιρανοί φοιτητές ενέτειναν τις κινητοποιήσεις τους σε πείσμα της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες φέρεται να εγκλώβισαν πολλούς από αυτούς και να πυροβολούν αδιακρίτως προς το μέρος τους, σε κεντρικό πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Ιράν, το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Guardian, oι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ η νεαρή κοπέλα βρισκόταν υπό κράτηση, έχοντας προηγουμένως συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για «ανάρμοστη ενδυμασία», εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας ένα πολιτισμικό χάσμα μεταξύ της μορφωμένης νεολαίας της και ενός ηλικιωμένου ανδρικού θρησκευτικού κατεστημένου.

Τις τελευταίες ώρες, προσέθεσε, μεγάλωσε η ανησυχία για τη βία των Αρχών κατά των φοιτητών που διαδήλωναν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, καθώς η αστυνομία απάντησε με πυροβολισμούς και δακρυγόνα.

Οι πρώτοι φώναζαν συνθήματα όπως «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» καθώς και «οι μαθητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

 

Μάρτυρες ανέφεραν ότι σε μια συντονισμένη ενέδρα εναντίον των φοιτητών από αστυνομικούς με πολιτικά τουλάχιστον δώδεκα δέχθηκαν πλαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν πολλά αντίστοιχα περιστατικά, καθώς και δεκάδες συλλήψεις, ενώ δεκάδες διερχόμενοι οδηγοί καλούσαν τις Αρχές να τους αφήσουν ελεύθερους.

Η Μίνα, φοιτήτρια του πανεπιστημίου, δήλωσε σχετικά με τα συμβάντα της Κυριαπής: «Ζούμε τη χειρότερη μορφή βίας από την αστυνομία. Δεν θα ανεχτούμε τους περιορισμούς τους και δεν θα τηρήσουμε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του καθεστώτος. Είναι η ζωή μας και έχουμε το δικαίωμα της επιλογής (…). Εχω δει πτώματα στους δρόμους και στους δρόμους και δεν θα αφήσουμε το αίμα τους να πάει χαμένο (…) Το μέλλον μας είναι ζοφερό κάτω από αυτό το καθεστώς, θα πολεμήσουμε εναντίον τους».

Η Ισλαμική Ενωση του Πανεπιστημίου Σαρίφ ανέφερε σε μια λεπτομερή δήλωσή της τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 30 φοιτητές συνελήφθησαν και κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας για τη βάρβαρη μεταχείριση τους, ιδίως των γυναικών.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κάλεσαν σε πανεθνική απεργία δασκάλων και μαθητών ως απάντηση στη βία της Κυριακής.

Σύμφωνα με την Iran Human Rights (IHR), μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία, «μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 133 άνθρωποι σε όλο το Ιράν», κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ήδη από τις πρώτες του δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ –τους βασικούς αντιπάλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά την Τεχεράνη– ότι ενορχηστρώνουν τις αναταραχές.

«Αν δεν υπήρχε ο θάνατος της νεαρής γυναίκας, θα είχαν χρησιμοποιήσει άλλο πρόσχημα για να προκαλέσουν ταραχές και εξεγέρσεις αυτή τη στιγμή», είπε ο Χαμενεΐ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...