921
Αναμμένο και επιβλητικό το «Tribute in Light» στο «Σημείο Μηδέν» εκεί δηλαδή όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του World Trade Center | Reuters

Οι ΗΠΑ τίμησαν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου – Το χρονικό των επιθέσεων

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 18:21
Αναμμένο και επιβλητικό το «Tribute in Light» στο «Σημείο Μηδέν» εκεί δηλαδή όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του World Trade Center
|Reuters

Οι ΗΠΑ τίμησαν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου – Το χρονικό των επιθέσεων

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 18:21

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης τίμησαν την Τετάρτη το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδος) τους περίπου 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με μια λιτή τελετή στο μνημείο όπου βρίσκονταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Συγγενείς των θυμάτων, αστυνομικοί, πυροσβέστες και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη 18η επέτειο από την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε ποτέ σε αμερικανικό έδαφος, ένα γεγονός που γρήγορα χαρακτηρίστηκε «η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο», καθώς πέρα από τους χιλιάδες θανάτους που προκάλεσαν οι επιθέσεις αυτές στην καρδιά των ΗΠΑ, αποτέλεσε και το «νομιμοποιητικό άλλοθι» για τις αμερικανικές εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και για τη θέσπιση πολλών νόμων εναντίον των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία έξω από το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις επιθέσεις και τήρησε ενός λεπτού σιγή δύο φορές, στις 08.46 και στις 09.03, την ώρα που τα δύο αεροσκάφη που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές έπεσαν διαδοχικά στους πύργους.

Ενα αγόρι κρατάει τη φωτογραφία μιας συγγενούς του που χάθηκε στις επιθέσεις

Οπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος οι συγγενείς των θυμάτων διάβασαν τα ονόματα των θανόντων συγγενών τους και είπαν ο καθένας λίγα λόγια προς τιμήμ τους, σε μια τελετή που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχε ανάψει και το «Φωτεινό Μνημείο» («Tribute in Light»), δηλαδή οι δύο πανίσχυρες δέσμες φωτός που ξεκινούν από το σημείο όπου βρισκόταν το World Trade Center και χάνονται ψηλά στον ουρανό σχηματίζοντας νοητά τα δύο κτίρια στα οποία έγινε η τρομοκρατική επίθεση.

Μια νεαρή κοπέλα μπροστά στο μνημείο με τα ονόματα των νεκρών

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις κρατικές δομές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μια μεγάλη αμερικανική σημαία ξεδιπλώθηκε κατά την ανατολή του ηλίου στο Πεντάγωνο.

​Ο Λευκός Οίκος ζήτησε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις κρατικές δομές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μνήμη των θυμάτων.

Το «Φωτεινό Μνημείο» [«Tribute in Light»]
Το χρονικό των επιθέσεων

Στις 8:46 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου αεροσκάφος με 92 επιβαίνοντες προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ακολουθεί έκρηξη και το κτίριο, από τον 75ο όροφο και πάνω, τυλίγεται στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί δεν διστάζουν να πηδήσουν στο κενό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν.

Το δεύτερο αεροπλάνο, ένα δευτερόλεπτο πριν πέσει πάνω στον Νότιο Πύργο

Στο σημείο καταφθάνουν σωστικά συνεργεία, αστυνομία, πυροσβεστική και δημοσιογράφοι, και πριν καλά καλά γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί, στις 9:03 το πρωί εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο βλέπουν σε απευθείας μετάδοση ένα δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 64 άνθρωποι, να «πέφτει» στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Στις 9:37, τρίτο αεροσκάφος «καρφώνεται» στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει.

Η έκρηξη μετά την πρόσκρουση του δεύτερου αεροσκάφους

Οι αμερικανικές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και προχωρούν στην εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου, όλων των ομοσπονδιακών κτιρίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και εκείνων που στεγάζουν τα Ηνωμένα Εθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως άλλο ένα αεροσκάφος, η πτήση United 93, που επίσης είχε καταληφθεί από τρομοκράτες, κατέπεσε περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια.

Οι δράστες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το αεροσκάφος για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο τα πλάνα τους ανατράπηκαν καθώς οι επιβάτες της πτήσης ξεσηκώθηκαν και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Και ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις «παγωμένος», οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέουν διαδοχικά, με διαφορά λίγων λεπτών.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια τους, ενώ το Μανχάταν μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη, καλυμμένη από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Τα θύματα

Μόνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχασαν τη ζωή τους 2.753 άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών 343 Πυροσβέστες, 23 Αστυνομικοί, 37 Λιμενικοί.

Τα θύματα, σε ένα ποσοστό 75%-80% ήταν άνδρες, ενώ η ηλικία τους ήταν από 2 έως 85 ετών.

Στο Πεντάγωνο σκοτώθηκαν 184 άνθρωποι, ενώ στη συντριβή του αεροσκάφους στην Πενσιλβάνια σκοτώθηκαν και οι 40 επιβαίνοντες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη στιγμή θεώρησαν υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος στις 13 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα.

Ο πρόεδρος Μπους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό υποσχέθηκε «απάντηση» στους τρομοκράτες που σκόρπισαν τον θάνατο, αλλά και σε εκείνους που τους παρέχουν στήριξη.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρηση «Enduring Freedom», με στόχο τους Ταλιμπάν, ξεκίνησε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα μετά τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, στις 7 Οκτωβρίου.

Σε διάστημα μόλις δύο μηνών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ακολούθησε η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», με την Αλ Κάιντα να απαντά με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών.

Ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε και δολοφονήθηκε τελικά στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές δυνάμεις σε κρυψώνα του στο Πακιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...