377
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκεντρώνει συμμαχικό στρατιωτικό υλικό για να κερδίσει τον πόλεμο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι να αντεπιτεθεί τον Μάιο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2023, 21:15
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκεντρώνει συμμαχικό στρατιωτικό υλικό για να κερδίσει τον πόλεμο
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι να αντεπιτεθεί τον Μάιο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2023, 21:15

Σε σημαντική αποκάλυψη για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο προέβη η Corriere della Sera: ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, έγραψε το ιταλικό μέσο, ωθεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντεπιτεθεί, ώστε να κερδίσει τον πόλεμο. Στη συνέχεια, το ιταλικό Μέσο έδωσε το στόρι των τελευταίων παρασκηνιακών εξελίξεων.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στο τέλος μιας τηλεδιάσκεψης στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των 50 χωρών που προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο (Ukraine Defense Contact Group), ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου υπήρξε σαφέστατος: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Συγκεντρώνουμε όλα τα όπλα και τα στρατιωτικά μέσα που θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος».

Οι Ιταλοί επικαλέστηκαν «φήμες» σύμφωνα με τις οποίες, τόσο ο Οστιν όσο και ο Μαρκ Μάιλι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, θέλουν η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση να γίνει τον ερχόμενο Μάιο. Προς το παρόν, χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε βάσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για να μάθουν τη χρήση των εξελιγμένων οπλικών συστημάτων της Δύσης.

Οι Μάιλι (αριστερά) και Οστιν στην τηλεδιάσκεψη με τους προμηθευτές όπλων στον Ζελένσκι – την ίδια ημέρα ο Οστιν τηλεφώνησε στον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS)

Μέσα στο δίμηνο που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι την ουκρανική αντεπίθεση θα έχουν παραληφθεί από τους Ουκρανούς και τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, αλλά και οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα του Μηχανικού, ικανά να χτίσουν γέφυρες για να διασχίσουν οι πεζικάριοι και οι πυροβολητές τον ποταμό Δνείπερο, δηλαδή τη φυσική τάφρο, στα νοτιοανατολικά, που που χωρίζει τις γραμμές των εμπολέμων.

Η αμερικανική πρωτοβουλία είναι γεμάτη παγίδες και κινδύνους, σχολίασε η Corriere. Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι φαντάροι του Πούτιν και οι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ είναι καταπονημένοι και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να σαρωθούν στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η αντίδραση του ιδίου του Πούτιν.

Αυτό το ρίσκο είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους «διαύλους επικοινωνίας» με τη Ρωσία. Ετσι, ο ίδιος ο Οστιν επικοινώνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ώστε να εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα που δημιούργησε «η κρίση με το drone» στον Εύξεινο Πόντο, κατέληξε η Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...