275
Το αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» στα ανοιχτά των Φιλιππίνων | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class James Hong/Handout via REUTERS

ΟΙ ΗΠΑ ενισχύουν το Πολεμικό Ναυτικό τους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21
Το αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» στα ανοιχτά των Φιλιππίνων
|U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class James Hong/Handout via REUTERS

ΟΙ ΗΠΑ ενισχύουν το Πολεμικό Ναυτικό τους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με το βλέμμα στραμμένο στη γιγάντωση της Κίνας και σε αυτόν τον τομέα, παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την εισαγωγή στον στόλο νέων πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών. Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των μάχιμων μονάδων εν ενεργεία από 293 σε 355.

Η έμφαση θα δοθεί σε περισσότερα και μικρότερα πλοία επιφανείας και σε περισσότερα υποβρύχια. Ακόμα, το Ναυτικό θα αποκτήσει πλοία επιφανείας ή και υποβρύχια που προαιρετικά θα λειτουργούν χωρίς επάνδρωση, αλλά και drones.

Ηδη γίνονται δοκιμές σε ένα αυτόνομο τριμαράν 40 μέτρων, το οποίο αυτόνομα θα αναζητά εχθρικά υποβρύχια για διαστήματα άνω των δύο μηνών.

Ο στόλος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώνει από μια αντιπαράθεση υψηλής έντασης, να προβάλει την ισχύ των ΗΠΑ και να είναι σε θέση να πραγματοποιεί χτυπήματα ακριβείας σε μεγάλη απόσταση.

Το κόστος των σχεδιασμών ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και το 2045, αναφέρει ο Guardian.

«Ο μελλοντικός στόλος θα είναι περισσότερο ισορροπημένος στην ικανότητά του να είναι φονικός από τον αέρα και τη θάλασσα, όπως και μέσα από τη θάλασσα», επισήμανε σε ομιλία του ο υπουργός. Συνολικά, «πρόκειται για μια μείζονα αλλαγή στο πώς θα διεξάγεται τις επόμενες δεκαετίες ο πόλεμος στη θάλασσα».

Επιπλέον, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Κίνα είναι η κορυφαία απειλή ασφάλειας για τις ΗΠΑ και ότι η ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού είναι «θέατρο επιχειρήσεων πρώτης προτεραιότητας» για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο κινεζικός στόλος έχει περί τα 350 πλοία και υποβρύχια, αλλά υπολείπεται σε ισχύ και δυνατότητες, κατά τον Εσπερ. «Ακόμη και αν σταματούσαμε να χτίζουμε πλοία, θα χρειάζονταν δεκαετίες για να φτάσουν τις ικανότητές μας στις ανοιχτές θάλασσες», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...