634
Από το Κομπάνι στη Λιβύη. Η Τουρκία στέλνει σύρους μαχητές να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαφτάρ | Γαλλικό Πρακτορείο

Οι ΗΠΑ απαιτούν από Ρωσία – Τουρκία να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 08:36
Από το Κομπάνι στη Λιβύη. Η Τουρκία στέλνει σύρους μαχητές να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαφτάρ
|Γαλλικό Πρακτορείο

Οι ΗΠΑ απαιτούν από Ρωσία – Τουρκία να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 08:36

Την άμεση αποχώρηση από τη Λιβύη των ρώσων μισθοφόρων και των σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ζήτησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για χώρες που τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Οι χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα στη Λιβύη, πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων απο την Τουρκία σύρων μαχητών» (σ.σ. των ίδιων που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν και στην τελευταία εισβολή στο έδαφος της Συρίας για την εκκαθάριση των Κούρδων), ήταν η ακριβής διατύπωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Guardian: 2.000 σύροι μισθοφόροι στο έδαφος της Λιβύης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στη Λιβύη έχουν ήδη αναπτυχθεί περί τους 2.000 σύρους μαχητές οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Ερντογάν.

Επικαλούμενη πηγές σε Λιβύη, Τουρκία και Συρία, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι στις 24 Δεκεμβρίου αναχώρησαν από τη Συρία 300 μαχητές τους οποίους ακολούθησαν πέντε ημέρες αργότερα, άλλοι 350 άνδρες.

Οι 650 αυτοί μαχητές έφτασαν με αεροπλάνο στην Τρίπολη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε προκεχωρημένες θέσεις στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές άλλοι 1.350 Σύροι μαχητές πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου με κάποιους εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και άλλους να εκπαιδεύονται ακόμα σε κέντρα στη νότια Τουρκία ενώ προς Λιβύη ταξιδεύουν και άνδρες της Islamist Sham Legion.

Στις 5 Ιανουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για να στηρίξουν τον Φαγιέζ αλ Σαράζ.

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, oι σύροι μαχητές  έχουν υπογράψει εξάμηνα συμβόλαια με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Σαράζ για 2.000 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον τούς έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί η τουρκική υπηκοότητα, «ένα καρότο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ως δέλεαρ για να εντάξει μαχητές στο μισθολόγιο για αρκετά χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian.

Η Αγκυρά τέλος, καλύπτει και τα ιατρικά έξοδα των τραυματιών ενώ έχει αναλάβει την ευθύνη και για τον επαναπατρισμό των σορών των νεκρών στη Συρία.

Αντίστοιχη παρέμβαση υπήρξε και από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας (ύπατο εκρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας) Xoσέπ Μπορέλ, ο οποίος την Τρίτη κατήγγειλε ανοικτά τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη, παραλληλίζοντας την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα με αυτήν που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία.

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στη Λιβύη», τόνισε ο κ.Μπορέλ κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη λιβυκή κρίση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

«Λέμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη. Όμως το ίδιο σύνθημα το είχαμε πει επίσης για τον πόλεμο στη Συρία. Και τι βλέπουμε στη Συρία; Τη στρατιωτική επιλογή. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στη Λιβύη», προειδοποίησε για να επικρίνει έντονα τον ρόλο που επιδιώκουν να αποκτήσουν, με κάθε τρόπο, στη χώρα ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία και η Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου […] δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε η ίδια κατάσταση να αναπαραχθεί στη Λιβύη», ξεκαθάρισε κατηγορώντας το ρωσοτουρκικό δίδυμο για απροκάλυπτη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη  με «ροές όπλων και μισθοφόρων».

«Υπάρχουν ολοένα περισσότερα όπλα και μισθοφόροι. Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι στη Λιβύη γίνεται πόλεμος χωρίς μαχητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, Σύροι και πολεμιστές από τη Μέση Ανατολή έχουν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις της μιας ή της άλλης πλευράς», τόνισε ο Μπορέλ, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφορές τους» και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναζήτηση λύσης ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

«Αν η κατάσταση επιδεινωθεί», προειδοποίησε, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη μπορεί να κινηθούν προς την Ευρώπη».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εξέφρασε τέλος την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη Λιβύη κατά τη διεθνή σύνοδο του Βερολίνου την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

«Ισως να μάθουμε καλά νέα, ίσως και όχι όμως», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...