337
H Τερέζα Μέι έχει κάθε λόγο να γελά μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ | REUTERS/Francois Lenoir

Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στη β’ φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 18:30
H Τερέζα Μέι έχει κάθε λόγο να γελά μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
|REUTERS/Francois Lenoir

Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στη β’ φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 18:30

Το πράσινο φως, σύμφωνα με το BBC, για να ξεκινήσει η β’ φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit έδωσαν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των συζητήσεων για το Brexit», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σπεύδοντας μάλιστα να συγχαρεί την Τερέζα Μέι για την επιτυχία της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής αργά το βράδυ της Πέμπτης, αφού παρουσίασε κατά τη διάρκεια του δείπνου των «28» στοιχεία για την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι 27 ηγέτες, καθώς και ηγετικά στελέχη της Ε.Ε., χειροκρότησαν την κυρία Μέι μετά το τέλος της παρουσίασής της.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βρετανία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση μιας ομαλής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση αφού η Ενωση συμφώνησε να προχωρήσει τις συνομιλίες στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς ένα ομαλό και συντεταγμένο Brexit και τη διαμόρφωση της βαθιάς και ειδικής μελλοντικής μας σχέσης», ανέφερε η Μέι σε ανάρτησή της στο Twitter.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συστάσεις για τη μεταβατική περίοδο, και το Συμβούλιο να εγκρίνει τις πρόσθετες οδηγίες διαπραγμάτευσης σχετικά με τις μεταβατικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2018.

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες) κατά τη διάρκεια της μετάβασης, θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, να εφαρμόζει δασμούς της ΕΕ και να εισπράττει δασμούς της ΕΕ να διασφαλιστεί ότι όλοι οι έλεγχοι της ΕΕ εκτελούνται στα σύνορα έναντι άλλων τρίτων χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις και θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές τον Μάρτιο του 2018, σχετικά με το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις. Τέλος, Καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τη θέση του σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...