352
Εικόνα από την ώρα της διακοπής της παράστασης «Πυρκαγιές» από την οργάνωση «Ιερός Λόχος» |

Οι «Ιερολοχίτες» εισέβαλαν και διέκοψαν θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 14:05
Εικόνα από την ώρα της διακοπής της παράστασης «Πυρκαγιές» από την οργάνωση «Ιερός Λόχος»
|

Οι «Ιερολοχίτες» εισέβαλαν και διέκοψαν θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 14:05

Η οργάνωση που αποκαλείται «Ιερός Λόχος» και έχει γίνει γνωστή στο παρελθόν από τη συμμετοχή της με δικέφαλους αετούς και ψαλτήρια σε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, διέκοψε την παράσταση «Πυρκαγιές» που φιλοξενείται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «εξύβριση των Θείων».

Η ακροδεξιά ομάδα ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με το κείμενο του έργου, ο ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς με τον ρόλο του, προσβάλλει τα θεία. Ομάδα τεσσάρων ατόμων είχε μπει στο θέατρο και παρακολουθούσε σαν να επρόκειτο για κανονικούς θεατές. Στην επίμαχη σκηνή, τα μέλη της σηκώθηκαν και άρχισαν να βρίζουν τον ηθοποιό.

Οι θεατές αντέδρασαν άμεσα και με τη σειρά τους ζήτησαν με έντονο τρόπο από τους τέσσερις εισβολείς να αποχωρήσουν από το θέατρο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το εν λόγω άρθρο του «Ιερού Λόχου» έχει ως εξής: «Κύρια ευθύνη για τις παραπάνω βλασφημίες εικάζουμε ότι φέρει η σκηνοθέτης της παράστασης Ιώ Βουλγαράκη. Αποκλείεται ο μουσουλμάνος συγγραφέας να τόλμησε να βλασφημήσει τον Αλλάχ ή τον Μωάμεθ στο έργο του, γιατί τώρα ή θα κρυβόταν μην τον βρούνε, ή θα είχε γίνει κομματάκια. Οι παραπάνω απρόκλητες βλασφημίες είναι προφανώς δική της “δουλειά” καθώς και του νεαρού ηθοποιού που δέχθηκε να τις εκστομίζει…».

Οπως αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα στο Vice, ο «Ιερός Λόχος» είναι ακροδεξιά οργάνωση εφέδρων που έχει δράση στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα βγήκε στους δρόμους, με αφορμή τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που βάζει στο στόχαστρο θεατρική παράσταση, αφού πέρυσι προσπάθησαν να ματαιώσουν την παράσταση «Η Ωρα του Διαβόλου» με τους Γιώργο Χρανιώτη και Ευγενία Σαμαρά και πάλι στη Θεσσαλονίκη oρμώμενοι από τον… σατανικό τίτλο του έργου. Οι ίδιοι έχουν πάρει μέρος σε πορείες κατά των προσφύγων ενώ έχουν πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες κατά των προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο.

Να σημειωθεί ότι το έργο «Πυρκαγιές» είναι του γνωστού Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, ο οποίος, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο γραφής, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα άκρως πολιτικό κείμενο, όπου η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία και ο άνθρωπος αποκαλύπτεται στην πιο απάνθρωπη διάστασή του, ενώ ταυτόχρονα η συγχώρεση γίνεται ο μοναδικός δρόμος για την επιβίωσή του. Αλλά αυτά, είναι φυσικά ψιλά γράμματα για όσους είναι τυφλωμένοι από μισαλλοδοξία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...