377
Εμπορικός δρόμος στο Τόκιο: άπαντες οι πεζοί φορούν μάσκα | EPA/FRANCK ROBICHON

Οι Ιάπωνες λατρεύουν τη μάσκα – και δεν ευθύνεται ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30
Εμπορικός δρόμος στο Τόκιο: άπαντες οι πεζοί φορούν μάσκα
|EPA/FRANCK ROBICHON

Οι Ιάπωνες λατρεύουν τη μάσκα – και δεν ευθύνεται ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30

Στην Ιαπωνία η μάσκα είναι ένα από τα παραδοσιακά αξεσουάρ των ντόπιων και δεν «ανακαλύφθηκε» με τον κορονοϊό. Πάντα τη φορούσαν οι Ιάπωνες. Αντιθέτως, η πανδημία έφερε στον αφρό της επικαιρότητας τους εχθρούς της μάσκας, που είναι ευάριθμοι και συντονίζονται από κάποιον νεαρό, λαϊκιστή του πληκτρολογίου και YouTuber, ονόματι Μασαγιούκι Χιρατσούκα, ο οποίος τυγχάνει και αρχηγός κόμματος (αλίμονο, σε αυτό το σημείο ούτε οι Ιάπωνες πρωτοτυπούν…)

Υπάρχει ολόκληρη κουλτούρα πίσω από την τόσο αγαπητή στους Ιάπωνες μάσκα. Ανεξαρτήτως της πανδημίας, τη φορούν επειδή έχουν κοινωνική συνείδηση, επειδή θέλουν να προστατεύσουν τον οποιονδήποτε από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα. Εξάλλου θεωρούν εξαιρετικά αντικοινωνικές συμπεριφορές και συμπτώματα αγενείας το φτέρνισμα ή το βήξιμο σε δημόσιο χώρο – πόσο μάλλον την απόχρεμψη και το φτύσιμο.

Αλλοι φορούν μάσκα για λόγους προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, άλλοι πάλι θέλοντας απλώς να αποφύγουν την εποχική γύρη των φυτών και τις συνεπαγόμενες αλλεργίες. Ο ήλιος είναι επίσης ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης του προσώπου, διότι το μαυρίζει, και το μαύρισμα υποδηλώνει βαριές χειρωνακτικές εργασίες στο ύπαιθρο ή και στην ύπαιθρο (ακόμη χειρότερα, δηλαδή), κάτι ταξικά ταπεινωτικό.

Οι γυναίκες ειδικά, αν είναι μαύρες στο πρόσωπο, εισπράττουν κοινωνικά σχόλια που σχετίζονται με την ταπεινή καταγωγή. Ετσι πολλές κυρίες στην Ιαπωνία, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένες, προστατεύουν το σώμα τους από την έκθεση στον ήλιο φορώντας γάντια, μάσκα, καπέλο κ.λπ. χρειώδη, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμη και στην πρώτη επίσκεψή του εκεί.

Η ερωτική φαντασίωση που γεννά ένα αποκαλυπτικό βλέμμα σε ένα καλυμμένο πρόσωπο είναι ένα άλλο επιχείρημα που σχετίζεται με ό,τι ο άνθρωπος αποκαλεί κουλτούρα, όχι όμως περισσότερο απ’ όσο το παραδοσιακό Θέατρο Νο: εκεί, στην ιαπωνική εκδοχή αυτής της αρχαίας τέχνης, υπάρχει όντως τέχνη και οι ηθοποιοί, ναι, φορούν μάσκες.

Υπάρχει, όπως λέει και το βρετανικό περιοδικό Spectator και η… αντικοινωνική λογική, που όμως διευκολύνει τους ντροπαλούς ή ως λιγομίλητους, εσωστρεφείς και εγκεφαλικούς ανθρώπους: η χρήση της μάσκας «είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ματαιώσεις τις ανεπιθύμητες συνομιλίες». Τα αυτιά, βέβαια, δεν προστατεύονται από τις οχλήσεις και τις βλακείες των πολυλογάδων. Αλλά εκεί το βαμβάκι ή οι ωτασπίδες μπορούν να δώσουν μια πρόχειρη λύση…

Τώρα, με την επιδημία του κορονοϊού, σε οποιονδήποτε δρόμο στο Τόκιο όλοι φορούν υγειονομική μάσκα. Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 στην Ιαπωνία είναι μόλις 1.500, ενώ η χώρα αριθμεί 126 εκατομμύρια ψυχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...