382
Μετά την e-food.gr και το clickdelivery.gr, τώρα και η deliveras.gr εξαγοράσθηκε από γερμανική εταιρεία | CreativeProtagon

Οι Γερμανοί ελέγχουν πλέον το online φαγητό στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 11:40
Μετά την e-food.gr και το clickdelivery.gr, τώρα και η deliveras.gr εξαγοράσθηκε από γερμανική εταιρεία
|CreativeProtagon

Οι Γερμανοί ελέγχουν πλέον το online φαγητό στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 11:40

Πρώτα ήταν η e-food.gr. Μετά το clickdelivery.gr. Τώρα έγινε γνωστό ότι και η online πλατφόρμα παραγγελίας έτοιμου φαγητού deliveras.gr πέρασε σε γερμανικά χέρια. Η εταιρεία εξαγοράσθηκε κατά 100% από τη γερμανική εταιρεία Delivery Hero, σύμφωνα με γνωστοποίηση της τελευταίας που περιέχεται σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2017.

Οπως σημειώνει η «Καθημερινή», πρόκειται για την τρίτη online πλατφόρμα έτοιμου φαγητού που αποκτά στη χώρα μας η γερμανική εταιρεία Delivery Hero. Η πρώτη ήταν η e-food.gr που εξαγοράστηκε αντί περίπου 22 εκατ. ευρώ, στις αρχές του 2015 και η δεύτερη είναι η πλατφόρμα clickdelivery.gr, η οποία αποκτήθηκε εμμέσως: η Delivery Hero είχε εξαγοράσει το 2015 την τουρκική Yekem που ήλεγχε το πλειοψηφικό μερίδιο στην clickdelivery.gr.

Με την εξαγορά του deliveras.gr, η γερμανική εταιρεία –το νέο αστέρι της διαδικτυακής κοινότητας καθώς μετρώντας έξι χρόνια ζωής, εισήλθε το καλοκαίρι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αντλώντας κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ– ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την online παραγγελιοληψία έτοιμου φαγητού στη χώρα μας.

Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί τρόπον τινά συνθήκες μονοπωλίου, ιδίως για τα καταστήματα που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τέτοιου είδους πλατφόρμες για να προσεγγίσουν την πελατεία και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η είσοδος της Delivery Hero στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή γερμανικής εταιρείας στον τομέα της τεχνολογίας την τελευταία τριετία. Ηδη δραστηριοποιείται σε 42 αγορές, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 72 δισ. δολάρια. Η συνολική παγκόσμια αγορά παράδοσης έτοιμου φαγητού εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 7,5 τρισ. δολ!

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2017, η Delivery Hero παρέδωσε φαγητό συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ μέσα από 290 εκατ. παραγγελίες. Είχε κύκλο εργασιών της τάξεως των 544 εκατ. ευρώ, αλλά εμφάνισε ζημίες 90 εκατ. ευρώ. Από το 2011 που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, η εταιρεία είναι συνεχώς ζημιογόνος, αλλά οι προσδοκίες των επενδυτών σε μια χωρά που συνεχώς αυξάνει είναι μεγάλη: Η χρηματιστηριακή της αξία αποτιμάται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 6.500 υπαλλήλους σε 42 χώρες.

Για την ελληνική deliveras.gr οικονομικά στοιχεία υπάρχουν μόνον για τη χρήση του 2015. Στη συγκεκριμένη τρίτη εταιρική χρήση, η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 285.000 ευρώ και ζημίες 578.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...