611
Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Οι φανερές και μυστικές επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2019, 10:30
Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Οι φανερές και μυστικές επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2019, 10:30

Πολυσήμαντες και πολυεπίπεδες επαφές και συναντήσεις θα έχει στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξιδεύει σήμερα Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με πολλούς και σημαντικούς ξένους ηγέτες, καθώς επίσης και με επενδυτές, τους οποίους θα καλέσει να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα που αφήνει πίσω της την κρίση, ενώ θα εκφωνήσει ομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», η πρώτη συνάντηση κατά την άφιξή του στην αμερικανική μεγαλούπολη θα είναι με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμοντ (ή, κατά το ελληνικότερον, Δημήτρη Διαμαντή).

Εχει βεβαίως ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ της Βόρειας Μακεδονίας. Εκείνο που δεν έχει όμως ανακοινωθεί, παρατηρεί «Το Βήμα», είναι η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το πρωί με τον ηγέτη της Αλβανίας Εντι Ράμα και εν συνεχεία με τον Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του Κοσόβου.

Το Κόσοβο άλλωστε βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στα Βαλκάνια. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Τετάρτη είναι επίσης σημαντική μέρα για τον Πρωθυπουργό. Οχι επειδή θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω τουρκικών απειλών και προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επειδή θα έχει γεύμα εργασίας για επενδύσεις με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Αλλά δεν θα είναι μόνοι καθώς ο αμερικανός υπουργός θα έχει μαζί του και επενδυτές, όπως βεβαίωσε την ελληνική αντιπροσωπεία.

Και καθώς είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ρος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, σχετικά με το θέμα των «ορφανών» τουρκικών stealth F-35 αεροσκαφών, είναι ξεκάθαρο πως το γεύμα Μητσοτάκη – Ρος αποτελεί προάγγελο της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ.

Η συνάντηση με τον πλανητάρχη θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα του ΟΗΕ.

Εκείνη την ημέρα ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει πρώτα τον κ. Ζάεφ και αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντοτε όταν έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται με αμερικανό πρόεδρο είναι ευκαιρία για να θέσει ορισμένα ζητήματα. Αυτήν τη φορά δεν πάει ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον Τραμπ ως επαίτης, δεν πρόκειται να του ζητήσει τίποτα, παρά μόνο να μη φορολογήσει το λάδι, τις ελιές και το μέλι, και βεβαίως θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα. Το θέμα είναι τι θα ζητήσει ο κ. Τραμπ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στο «Βήμα».

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στα μεσοδιαστήματα θα συναντήσει εκπροσώπους επενδυτών, το εβραϊκό λόμπι, ομογενειακές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά δίκτυα (και στο Bloomberg). Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι και η σύζυγός του Μαρέβα.

Συνολικά όλες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού:

*με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (24/9),
*με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9),
*με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (24/9),
*με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι (26/9).
*με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (23/9),
*με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ (24/9),
*με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτιτς (23/9),
*με τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (23/9),
*με την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι (24/9).
*με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μαρκές (23/9),
*με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (23/9)
*με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9).

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26 /9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...