407
Μεϊμαράκης-Παπαδημούλης θα συζητήσουν για την στρατηγική των κομμάτων τους στις ευρωεκλογές |

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στο Delphi Economic Forum

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 14:00
Μεϊμαράκης-Παπαδημούλης θα συζητήσουν για την στρατηγική των κομμάτων τους στις ευρωεκλογές
|

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στο Delphi Economic Forum

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 14:00

Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με σειρά καίριων θεμάτων, που θα καθορίσουν το μέλλον της, με πρώτο και καλύτερο ίσως τις επερχόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου στις 27 πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία για τη μεγάλη άνοδο των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, καθώς και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στους Δελφούς, την πρώτη κιόλας μέρα του φετινού Φόρουμ (28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου), η δημοσιογράφος, Πηνελόπη Γαβρά, θα συντονίσει μία συζήτηση μεταξύ του πρώην υπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν τη στρατηγική των κομμάτων τους εν όψει των κρίσιμων εκλογών, αλλά και το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης, μετά την οικονομική κρίση που χτύπησε την ευρωζώνη και περισσότερο απ’ όλους τη χώρα μας.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απασχολήσει διάφορα πάνελ του συνεδρίου, μεταξύ τους και την παρέμβαση του Τσαρλς Ράις, αντιπροέδρου του Rand Corporation, ο οποίος θα καταθέσει την άποψή του για τις επιπτώσεις του Brexit σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρούσα θα είναι και η Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, και οι παρεμβάσεις της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η φετινή θα είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα μέλη της θα μειωθούν σε 27 από 28 αντί να αυξηθούν, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Το μέλλον της Ευρώπης θα συζητηθεί σε πολλά πάνελ παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση για τη Γαλλία, με το ερώτημα αν ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να εφαρμόσει τη φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα που υποσχέθηκε και με την οποία εξελέγη Πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης. Ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε να χάνει πολύ σύντομα το πολιτικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η εκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας, μετά από σειρά μέτρων που έθιξαν το εισόδημα των Γάλλων, αλλά και τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και που συνεχίζουν να ζητούν την παραίτησή του.

Ο ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων προκαλούν έντονες ανησυχίες ενόψει των ευρωεκλογών, δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα μία συμμαχία μεταξύ ακροδεξιών και λαϊκιστών ενδεχομένως να εξελιχθεί στη δεύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία θα συζητηθεί σε πάνελ παρουσία του Κλαούντιο Μπόργκι, Προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...