Στον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό» που χρησιμοποιεί η Τουρκία για τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των Κούρδων υπάρχουν ειδεχθείς εγκληματίες, λέει ο ΟΗΕ | EPA/STR
Επικαιρότητα

Οι ένοπλοι Σύροι του Ερντογάν που βιάζουν και βασανίζουν Κούρδους

Εκθεση του ΟΗΕ καταγράφει τις αποτρόπαιες πράξεις του χρηματοδοτούμενου και εξοπλισμένου από την Αγκυρα «Συριακού Εθνικού Στρατού» στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Βόρειας Συρίας
Protagon Team

Οι Τούρκοι τους εκπαίδευσαν καλά. Ετσι οι σύροι «αντικαθεστωτικοί» από χύδην όχλος ενόπλων μετατράπηκαν σε συγκροτημένες πολιτοφυλακές που πολεμούν, όπως μπορούν, τόσο το καθεστώς Ασαντ όσο και τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία.

Εκπαιδευμένοι μεν, ωστόσο αυτοί οι αντικαθεστωτικοί δεν απέφυγαν τα ειδεχθή έκτροπα: όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο ΟΗΕ, έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα κατά αμάχων Κούρδων, ιδίως βιασμούς αλλά και βασανιστήρια, στα βόρεια συριακά εδάφη που έχει καταλάβει η Τουρκία, δηλαδή μέσα στην ίδια την πατρίδα τους.

Πρόκειται για τον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό» (Syrian National Army, SNA) που αριθμεί περί τα 90.000 άτομα. Πλέον είναι ένα στρατιωτικό σύνολο που αποτελεί το άθροισμα διαφόρων ομάδων οι οποίες αρχικώς, στην πρώτη φάση του συριακού Εμφυλίου, είχαν χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ. Κατόπιν, μόλις οι Αμερικανοί υποστήριξαν τους Κούρδους ώστε να επιτύχουν την εξόντωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αυτοί οι Σύροι μεταπήδησαν στο πολεμικό άρμα της Τουρκίας.

Ο ΟΗΕ μέσω της σχετικής επιτροπής του ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» να πιστεύει ότι αυτοί οι ένοπλοι βραχίονες της Τουρκίας μέσα στο συριακό έδαφος έχουν λεηλατήσει ιδιωτικά και δημόσια περιουσιακά στοιχεία, έχουν απαγάγει πολίτες και τους έχουν κρατήσει ομήρους, τους έχουν βιάσει και βασανίσει, και όλα αυτά πιθανώς με την ανοχή των τούρκων στρατιωτικών.

Ορισμένοι από τους Σύρους του SNA κατάγονται από τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Συρίας και μιλούν τουρκικά. Μία γκρούπα τους, η αυτοαποκαλούμενη «Ταξιαρχία του σουλτάνου Μουράτ» κατηγορείται για λεηλασίες σπιτιών στο Αφρίν, το οποίο τα τουρκικά στρατεύματα είχαν καταλάβει το 2018, και για μία απαγωγή Κούρδισσας την οποία εξανάγκασαν σε γάμο.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ κατηγορούν και τη λεγόμενη «Ταξιαρχία Χάμζα», ένα άλλο γκρουπ ενόπλων, αράβων σουνιτών σε αυτήν την περίπτωση, για ανάλογες λεηλασίες οικιών Κούρδων και για βίαιο, εξαναγκαστικό εκμουσουλμανισμό κρατουμένων γυναικών από την παγανιστικής (ζωροαστρικής) πίστης φυλή των Γεζίντι.

Σύροι «αντικαθεστωτικοί» περιπολούν στα κατεχόμενα συριακά χωριά και, ουρλιάζοντας, ανεμίζουν τη σημαία της Τουρκίας που τους ταΐζει. Ο ΟΗΕ κατηγορεί το στράτευμά τους για εγκλήματα εις βάρος αμάχων και φυλακισμένων Κούρδων και Γεζίντι

Η έκθεση του ΟΗΕ βασίστηκε σε 538 συνεντεύξεις, καθώς και σε έγγραφα, δορυφορικές εικόνες και άλλα στοιχεία. Καλύπτει, δε, το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια στις περιοχές της Βόρειας Συρίας που έχει καταλάβει και να προστατεύσει τα γυναικόπαιδα.

Ωστόσο ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος, όπως γράφουν οι λονδρέζικοι Times, είπε ότι η Τουρκία «απορρίπτει κατηγορηματικά τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς». Ο ίδιος ανώνυμος Τούρκος είπε ότι «η Τουρκία λειτουργεί με τη διαφάνεια και με τον νόμο» σε περιοχές οι οποίες προηγουμένως «ελέγχονταν από τρομοκρατικές ομάδες, πως το PKK και το Ισλαμικό Κράτος».

Οι παραπάνω δύο τουρκικές… σταθερές διακυβέρνησης , η «διαφάνεια» και ο «νόμος», εφαρμόζονται επί τόπου στα κατεχόμενα συριακά εδάφη από τους σύρους «αντικαθεστωτικούς». Ο δηλωμένος στόχος της Τουρκίας είναι να εξωθήσει τις κουρδικές δυνάμεις μακριά από τη συνοριογραμμή Τουρκίας – Συρίας και να δημιουργήσει «ζώνη φιλοξενίας» των σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και αριθμούν περί τα 3,6 εκατομμύρια άτομα.

Σύροι «αντικαθεστωτικοί», εκπαιδευμένοι από το τουρκικό κράτος, εισβάλλουν μαζί τον τουρκικό στρατό στην πατρίδα τους, στις 10 Οκτωβρίου 2019 (EPA/STR)

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι του ιρακινού Κουρδιστάν (της περιοχής Αμπρίλ) αναφέρουν ότι η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει και τεκμηριώνει φρικώδη σεξουαλικά εγκλήματα τα οποία υπέστησαν στις φυλακές του Αφρίν ακόμη και αγόρια και άνδρες: «Σε δύο περιπτώσεις, σε μια προφανή προσπάθεια εξευτελισμού, εξαγωγής ομολογιών και ενστάλαξης φόβου στους άνδρες κρατουμένους, αξιωματικοί της στρατιωτικής αστυνομίας του Εθνικού Στρατού της Συρίας ανάγκασαν τους άνδρες κρατουμένους να δουν τον βιασμό ανηλίκου. Την πρώτη φορά, ο ανήλικος απειλήθηκε να βιαστεί μπροστά στους άντρες, αλλά ο βιασμός δεν προχώρησε. Την επόμενη μέρα, ο ίδιος ανήλικος βιάστηκε ομαδικά, καθώς οι άνδρες κρατούμενοι ξυλοκοπούνταν και αναγκάζονταν να παρακολουθήσουν μία πράξη που ισοδυναμεί με βασανιστήρια» ανέφερε η έκθεση, υπογραμμίζουν οι Κούρδοι.

Οι Κούρδοι γράφουν επίσης ότι τέτοιου είδους εγκλήματα δεν περιορίστηκαν μόνο στην κουρδική περιοχή Αφρίν που κατέλαβε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2018, αλλά επεκτάθηκαν και στην αραβική πόλη Ταλ Αμπιάντ, όπως και στη μεικτή από πλευράς σύνθεσης πληθυσμού πόλη Ρας αλ-Αΐν, όπου ζουν και σύροι χριστιανοί. Ολα αυτά συνέβησαν μετά την κατάληψη των περιοχών αυτών από τους Τούρκους τον Οκτώβριο του 2019.