524
Οι πρόσφυγες συγκεντρώνουν τη συμπάθεια των περισσοτέρων μας, λέει η έρευνα της Ipsos Greece | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙntimeNews

Αντιφατικοί ως Ελληνες: Συμπονούμε τους πρόσφυγες, καταγγέλλουμε την παγκοσμιοποίηση

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 18:00
Οι πρόσφυγες συγκεντρώνουν τη συμπάθεια των περισσοτέρων μας, λέει η έρευνα της Ipsos Greece
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙntimeNews

Αντιφατικοί ως Ελληνες: Συμπονούμε τους πρόσφυγες, καταγγέλλουμε την παγκοσμιοποίηση

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 18:00

Συμπόνοια και συναίσθηση για τους πρόσφυγες, θυμό για την παγκοσμιοποίηση και τους πολιτικούς ηγέτες – έτσι νιώθουν οι Ελληνες σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που εκπονήθηκε από την Ipsos Greece για τον οργανισμό More in Common και χρηματοδοτήθηκε από το The Social Change Initiative είναι ότι το 64% των Ελλήνων αναφέρει πως η χώρα μας πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους που εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ τα θετικά συναισθήματα προς τους πρόσφυγες υπερέχουν των αρνητικών με ποσοστό 3 προς 1.

Η νέα μελέτη για τις αντιλήψεις περί της Εθνικής Ταυτότητας, της Μετανάστευσης και των Προσφύγων στην Ελλάδα διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του 2018.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα ευρήματα «οι περισσότεροι Ελληνες έχουν κάποιου τύπου εμπλοκή σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη προσφύγων, με κάποιον τρόπο. Το 50% των ερωτώμενων έχει πραγματοποιήσει κάποιου τύπου δωρεά σε χρήματα, φαγητό, ρουχισμό ή άλλα αντικείμενα τα προηγούμενα χρόνια για την υποστήριξη των προσφύγων». Καταγράφηκε επίσης ότι περίπου το 40% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν προσωπικά έναν πρόσφυγα, και 38% από αυτούς γνωρίζουν κάποιον που έχει κάνει εθελοντική εργασία για το προσφυγικό θέμα.

Επιπλέον εντοπίστηκε ότι μόλις το 18% του πληθυσμού ανήκει σε ομάδες με «κλειστές ιδέες» που αντιτίθενται περισσότερο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ότι το 62% των Ελλήνων ανήκει στη «μεσαία ομάδα» η οποία έχει μεικτές απόψεις στα ζητήματα μετανάστευσης. Το υπόλοιπο 20% διατηρεί ανοιχτές απόψεις και αποδέχεται περισσότερο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ ελάχιστοι υποστηρίζουν επιθετικά εθνικιστικές ιδέες, όπως για παράδειγμα η επιστροφή ασυνόδευτων ανηλίκων στις χώρες καταγωγής τους. Ακόμα, 72% θεωρεί ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους

Εθνικώς υπερήφανοι και ελεήμονες

Στα ευρήματα της έρευνας καταγράφηκε επίσης ότι τέσσερις στους πέντε Ελληνες αναφέρουν ότι νιώθουν υπερηφάνεια για την ιστορία και την εθνική τους ταυτότητα, ποσοστό σημαντικά πιο υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η ισχυρή εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται απαραιτήτως με συναισθήματα κατά των μεταναστών, με τους Ελληνες να θεωρούν την συμπόνια και την αλληλεγγύη αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας.

Οσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, μόλις 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, ενώ το 82% τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι αυτή δομείται με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθούν οι πλούσιοι και ισχυροί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η απογοήτευση με το κατεστημένο αντικατοπτρίζεται στο 79% του πληθυσμού, που δηλώνει ότι τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους σαν αυτούς και το 73% συμφωνεί με την πρόταση ότι «ένας ισχυρός ηγέτης πρόθυμος να σπάσει τους κανόνες είναι απαραίτητος για να διορθώσει τα προβλήματα της Ελλάδας».

Πιο απαισιόδοξοι οι Δεξιοί

Τέλος, διατυπώνεται ότι η κομματική ταυτότητα παίζει σημαντικό ρόλο για τα συναισθήματα των Ελλήνων για το μέλλον, με περισσότερους από τα 2/3 των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν αισιόδοξοι για το μέλλον. Αντίθετα, μόλις ένας στους τέσσερις υποστηρικτές δεξιών κομμάτων νιώθει αισιόδοξος, με μόλις έναν στους 7 σε ό,τι αφορά τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρεται στην έρευνα. Συνολικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι «περισσότερο απαισιόδοξοι παρά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας» σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...