Επικαιρότητα

Οι επτά θανάσιμες… απορίες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα

Ποιος είναι ποιος και τι υποστηρίζει - Ποιοι αποτελούν το κάθε στρατόπεδο - Τι ώρα ανοίγουν τα εκλογικά κέντρα και τι ώρα κλείνουν - Πότε περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Ολα όσα χρειάζεται να ξέρετε
Protagon Team

Το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλυθεί αρκετά. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην έχει διαβάσει έστω και μία ανάλυση για τα όσα θα επιφέρει ένα Brexit τόσο στη βρετανική οικονομία, όσο και στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια.

Πλέον, ό,τι… απίδια ήταν να πιάσει ο σάκος έπιασε. Ελάχιστες ώρες πριν από το άνοιγμα των καλπών στο Νησί, αυτό που έχει σημασία είναι οι λεπτομέρειες. Τα μικρά-μικρά που έχουν ξεχωριστό νόημα και αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία.

Κι αν τα polls είναι δύσκολο να τα εμπιστευτείς, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην στέκεται στο αμφίρροπο αποτέλεσμα που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Ας δούμε παρακάτω επτά πράγματα τα οποία διαμορφώνουν το κλίμα της τελευταίας στιγμής στη Βρετανία:

Οι δύο βασικοί (θεσμικοί) υποστηρικτές της κάθε πλευράς. Ο Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός, αριστερά) και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου

Ωστόσο, όλα φαίνεται πως θα κριθούν από τους αναποφάσιστους. Αυτοί υπολογίζονται στο 10% και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απόλυτα από το πού θα καταλήξουν όσοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα επιλέξουν.

Υπάρχει ένα γνωμικό που θέλει τους αναποφάσιστους να πηγαίνουν με το ρεύμα του νικητή. Προβάδισμα έχει η παραμονή στην ΕΕ, αλλά ρεύμα σαφές σίγουρα δεν υπάρχει. Πάντως, το τι ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση Brexit και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές που θα έχουν οι Βρετανοί, το έχει αποτυπώσει σε ένα σύντομο και περιγραφικό video η Telegraph, η οποία υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ.

Οι 53 χώρες που αποτελούν την Κοινοπολιτεία / photo: thecommonwealth.org

Κι αν θέλετε να το δείτε και οπτικά το θέαμα, για να έχετε μια εικόνα για το πού επικρατούν οι αντίστοιχες τάσεις, ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Με κίτρινο η παραμονή, με μπλε η έξοδος.

Και στην ελληνική version του:

Το γράφημα που αποτυπώνει τα πάντα, γλαφυρά / πηγή: ΑΠΕ