782
Ο Εντουιν Μπαζ Ολντριν μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση είπε και πάλι πώς για αυτόν η Σελήνη αποτελεί μια μεγαλειώδη ερημιά | REUTERS/Arnd Wiegmann

Οι δύο εν ζωή κατακτητές της Σελήνης θυμούνται και διηγούνται

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 15:20
Ο Εντουιν Μπαζ Ολντριν μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση είπε και πάλι πώς για αυτόν η Σελήνη αποτελεί μια μεγαλειώδη ερημιά
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Οι δύο εν ζωή κατακτητές της Σελήνης θυμούνται και διηγούνται

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 15:20

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την επέτειο των 50 ετών από την ιστορική στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι πάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης. Φυσικά επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι οι ΗΠΑ με τα δύο εν ζωή μέλη της αποστολής Apollo 11 να παίρνουν μέρος σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις αυτές. Την Τρίτη 16 Ιουλίου ημέρα που πραγματοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια η εκτόξευση του σκάφους που μετέφερε τους αστροναύτες της NASA στην Σελήνη πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις.

Ο Μάικλ Κόλινς ήταν ο κυβερνήτης του διαστημοπλοίου με το οποίο πήγαν οι αστροναύτες στην Σελήνη και ήταν κατά μια έννοια ο άτυχος της όλης ιστορίας αφού ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει σε αυτό και να περιμένει τους δύο συναδέλφους του να επιστρέψουν από την επιφάνεια της. Ο Κόλινς επισκέφθηκε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα από όπου άρχισε το ταξίδι.

Ο Εντουιν Μπαζ Ολντριν εξάλλου παρέστη στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της αποστολής στη Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρέιγκαν και το πρακτορείο Reuters μεταδίδει τα όσα είπε εκεί ο αμερικανός αστροναύτης.

«Είμασταν τόσο απορροφημένοι να κάνουμε την δουλειά για την οποία βρισκόμασταν εκεί που παραδόξως είχαμε αποστασιοποιηθεί από το πόσο σημαντικό ήταν αυτό που συνέβαινε και το οποίο παρακολουθούσαν ζωντανά στην Γη εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι οι τρεις μας στην πραγματικότητα δεν ζήσαμε αυτό το σπουδαίο γεγονός» ανέφερε αρχικά ο Ολντριν. «Παρά την έλλειψη βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης εγώ ένιωθα να πατώ γερά στα πόδια μου ατενίζοντας την μεγαλειώδη ερημιά» είπε ακόμη.

Την έκφραση αυτή είχε χρησιμοποιήσει εξ αρχής ο Ολντριν φτάνοντας στην Σελήνη αλλά τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε φυσικά το περίφημο «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα» που είπε ο Νιλ Αρμστρονγκ αφήνοντας την σκάλα της σεληνακάτου για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στο έδαφος της Σελήνης.

Ο Μπαζ Ολντριν ποζάρει δίπλα στην αμερικανική σημαία, πάνω στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Τον φωτογράφισε ο Αρμστρονγκ (Neil Armstrong/NASA)

«Νομίζω ότι το είπα αυτό επειδή πράγματι ήταν μεγαλειώδες αυτό που βλέπαμε. Είχαμε πάει σε ένα μέρος που έμοιαζε έρημο αλλά ήταν μια μεγαλειώδης ερημιά. Πιστεύω ότι και ο Νιλ είχε εντυπωσιαστεί από αυτό το σκηνικό» ανέφερε ο Ολντριν ο οποίος έδωσε τον τίτλο «Μεγαλειώδης Ερημιά» σε μια αυτοβιογραφία του. Οσον αφορά την φράση που επέλεξε να πει ο Αρμστρονγκ πατώντας στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Ολντριν επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες που αναφέρουν ότι δεν ήταν κάτι που είχε σκεφτεί και προετοιμάσει αλλά εξέφρασε αυτό που ένιωσε εκείνη την στιγμή.

O αστροναύτης περιέγραψε επίσης τις στιγμές όταν ξεκινούσε με τους άλλους δύο το ταξίδι στην Σελήνη. «Δεν αντιληφθήκαμε την στιγμή που αφήσαμε το έδαφος της Γης. Το γνωρίζαμε επειδή το έδειχναν τα όργανα και το ακούσαμε από την επικοινωνία μας με το κέντρο ελέγχου. Κοιτάζαμε ο ένας τον άλλο και σκεφτήκαμε ότι μάλλον τον ταξίδι μας ξεκίνησε» είπε.

Διηγήθηκε ακόμη τις δραματικές στιγμές όταν η σεληνάκατος είχε βγει εκτός πορείας και υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο αποτυχίας της προσελήνωσης και επιστροφής στο μητρικό σκάφος ή, ακόμη χειρότερα, μίας συντριβής. «Ξέραμε ότι τα καύσιμα τελειώνουν και κάποια στιγμή μας είπαν από το κέντρο ελέγχου ότι η σεληνάκατος θα μπορεί να πετά ακόμη για μόλις 30 δευτερόλεπτα. Τότε είδαμε μπροστά μας ένα σκηνικό που ήταν ολότελα καινούργιο που δεν το είχαμε δει σε κάποια προσομοίωση. Εγώ είδα την σκόνη να σχηματίζει μια ομίχλη και  να χτυπά την μηχανή της σεληνακάτου. Ο Νιλ πήρε τον έλεγχο και τα όργανα έδειξαν ότι έγινε η προσελήνωση. Ο Νιλ έλεγε ότι κάναμε χειραψία, εγώ θυμάμαι ότι έβαλα το χέρι μου στον ώμο του και χαμογελάσαμε».

Ο Μάικλ Κόλινς στην επέτειο των 50 ετών επέστρεψε στο διαστημικό κέντρο από όπου ξεκίνησε μαζί με τους δύο συναδέλφους του το ταξίδι κατάκτησης της Σελήνης και μίλησε για την εμπειρία του

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC μεταδίδει τα όσα είπε ο Μάικλ Κόλινς επισκεπτόμενος το μέρος από όπου ξεκίνησε μαζί με τους δύο συναδέλφους του πριν από 50 χρόνια το ιστορικό ταξίδι.

«Αισθάνεσαι πάνω σου την ισχύ και το τράνταγμα από τον πύραυλο. Ολο σου το σώμα κουνιέται και τρέμει και αποκτάς μια εντελώς διαφορετική γνώση του τι σημαίνει μια πολύ ισχυρή δύναμη. Είσαι περιορισμένος στο κόκπιτ κατά την απογείωση αλλά στην συνέχεια το ταξίδι έχει λιγότερη ένταση και θόρυβο. Και οι τρεις μας αισθανόμασταν το βάρος που υπήρχε στους ώμους μας, ότι όλοι μας κοιτούσαν, φίλοι και εχθροί» ανέφερε ο Κόλινς. Και πρόσθεσε ότι ήθελε πολύ να ήταν μαζί του στην εκδήλωση αυτή οι δύο συνάδελφοι του για να ξαναθυμηθούν εκείνες τις στιγμές.

Ο Ολντριν την ίδια ώρα ήταν στην εκδήλωση της Βιβλιοθήκης Ρόναλντ Ρέιγκαν ενώ ο Αρμστρονγκ, ως γνωστόν, εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...