381
Γιοτ στο λιμάνι του Μονακό κατά τη διάρκεια διεθνούς σόου σκαφών - Τα ακριβά σκάφη είναι από τα αγαπημένα «παιχνίδια» των υπερπλουσίων | REUTERS/Eric Gaillard

Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 20% πλουσιότεροι το 2017

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 11:45
Γιοτ στο λιμάνι του Μονακό κατά τη διάρκεια διεθνούς σόου σκαφών - Τα ακριβά σκάφη είναι από τα αγαπημένα «παιχνίδια» των υπερπλουσίων
|REUTERS/Eric Gaillard

Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 20% πλουσιότεροι το 2017

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 11:45

Αν υπάρχει μια άτυπη ομάδα που έχει ανακάμψει για τα καλά από τη μεγάλη οικονομική κρίση, αυτή είναι οι υπερπλούσιοι του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί τους και η συνολική περιουσία τους πραγματοποιούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το 2017 όχι μόνο δεν ήταν εξαίρεση αλλά αποδείχτηκε η καλύτερη χρονιά τους εδώ και καιρό, σημειώνει ο Guardian.

Πέρυσι οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τη συνολική περιουσία τους κατά 1,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελβετικής τράπεζας UBS. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2016, ίση με το ΑΕΠ μιας χώρας σαν την Ισπανία ή την Αυστραλία.

Οι 2.158 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη συνολικά κατέχουν περιουσία που φτάνει τα 8,9 τρισ. δολάρια.

Η UBS σημειώνει ότι βλέπουμε ένα ρυθμό αύξησης σημαντικά μεγαλύτερο από αυτόν στις αρχές του 20ου αιώνα όταν κυριαρχούσαν μεγάλες οικογένειες σαν τους Ρότσιλντ και τους Βάντερμπιλτ. Καθώς σταδιακά οι οικογένειες φέρνουν στον κόσμο νέες γενιές μελών, ο αιώνας μας θα δει νέες εκτεταμένες οικογένειες με μεγάλο πλούτο στα χέρια τους.

Πέρυσι το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μεγάλωσε κατά 179 μέλη, από τα οποία τα 40 μπήκαν χάρη στην περιουσία που κληρονόμησαν.

Οι δισεκατομμυριούχοι άνω των 70 αναμένεται να κληροδοτήσουν 3,4 τρισ. δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια. Το 2017 έφυγαν από τη ζωή 44 δισεκατομμυριούχοι που κληροδότησαν πάνω από ένα δισ. δολάρια ο καθένας.

Δεν λείπουν και αυτοί, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να αφήσουν ελάχιστο τμήμα της περιουσίας τους στα παιδιά τους και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η UBS εκτιμά ότι δεν ισχύει πια το παλιό ρητό ότι η πρώτη γενιά κάνει την περιουσία, η δεύτερη την συντηρεί και η τρίτη την σκορπίζει.

Υπάρχουν οικογένειες με τεράστια περιουσία που διατηρούν για πέντε με έξι γενιές, ενώ κάποιοι κληρονόμοι την αύξησαν ακόμη περισσότερο. Το γιατί το εξηγεί ένας νέος δισεκατομμυριούχος, που βλέπει ότι η γενιά του Ιντερνετ είναι πιο πιθανό να πάρει ρίσκα και να δοκιμάσει νέες ιδέες που μπορεί να φέρουν λεφτά.

Ενδιαφέρον έχει και πώς βλέπει το θέμα ένας 30χρονος δισεκατομμυριούχος από κληρονομιά, που φαίνεται ότι έχει τον χρόνο για να φιλοσοφήσει την κατάστασή του.

«Η γενιά μου θέλει να πετύχει μια πολύ περισσότερο ολιστική ζωή και να αφήσει στην άκρη κάποιες από τις υποκρισίες των προηγούμενων γενιών. Θέλουμε να έχουμε αποδόσεις, αλλά με επιρροή. Οι επενδύσεις μας πρέπει να αντανακλούν τι είμαστε και τι πιστεύουμε», λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...