361
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα την νέα του υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 | REUTERS/Jonathan Ernst

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν «στο νήμα» να πάρουν τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 16:09
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα την νέα του υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024
|REUTERS/Jonathan Ernst

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν «στο νήμα» να πάρουν τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 16:09

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για να πάρουν στα χέρια τους τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του πρώην προέδρου να εμποδίσουν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, που είχε κάνει δεκτό το αίτημα της επιτροπής για τα οικονομικά του στοιχεία.

Η κίνηση είναι πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος έχει κρατήσει για χρόνια σφραγισμένα τα εκκαθαριστικά του.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος εδώ και 40 χρόνια που δεν δημοσιοποίησε τα φορολογικά του στοιχεία.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του από το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των Ανωτάτου Δικαστηρίου, τρία μέλη του οποίου έχει διορίσει ο Τραμπ, ήταν ομόφωνη.

Ετσι πλέον, το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ και μερικών επιχειρήσεών του για τα έτη 2015-20 στην επιτροπή.

Οπως σημειώνει το BBC, η απόφαση βγήκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής οι Ρεπουμπλικανοί. Ο Τραμπ, που παλεύει τα τελευταία χρόνια να μην δημοσιοποιηθούν τα φορολογικά του στοιχεία, δεν πρόλαβε για πολύ λίγο, την αλλαγή στη Βουλή, που θα γίνει στις 3 Ιανουαρίου. Οταν αναλάβουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα έχουν την πλειοψηφία στην επιτροπή.

Τώρα όμως, το υπουργείο της κυβέρνησης Μπάιντεν αναμένεται να παραδώσει άμεσα τις δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά στην επιτροπή.

Ετσι στις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να βγουν στη φόρα τα οικονομικά «άπλυτα» του πρώην προέδρου και των επιχειρήσεών του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Ρίτσαρντ Νιλ, δήλωσε ότι οι νομοθέτες «θα κάνουν τώρα τους ελέγχους που ζητούσαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια». Δεν ανέφερε αν η επιτροπή σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, η άρνηση του Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια εμπόδισε το Κογκρέσο να εποπτεύσει την εκτελεστική και δικαστική εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη ήττα για τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο φέτος.

Τον Οκτώβριο, το δικαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομική διαμάχη σχετικά με την έρευνα του FBI στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, ενώ τον Ιανουάριο, το δικαστήριο αρνήθηκε να σταματήσει την παράδοση εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία στην επιτροπή που ερευνούσε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...