571
Ο Ντόναλντ Πολς, επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» πανηγυρίζει… ανεμίζοντας τη δικαστική απόφαση κατά της Shell | REUTERS / Piroschka van de Wouw

Οι Big Oil μπροστά σε μεγάλες αλλαγές, «πράσινες» και ακριβές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 12:40
Ο Ντόναλντ Πολς, επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» πανηγυρίζει… ανεμίζοντας τη δικαστική απόφαση κατά της Shell
|REUTERS / Piroschka van de Wouw

Οι Big Oil μπροστά σε μεγάλες αλλαγές, «πράσινες» και ακριβές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 12:40

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης αλλά και με τη μέθοδο του… εισοδισμού στα άδυτα του αντιπάλου. Οι γίγαντες της πετρελαιοβιομηχανίας υφίστανται είτε ξεκάθαρες ήττες είτε αφόρητες πιέσεις να γίνουν περισσότερο «πράσινοι» και λιγότερο μαύροι.

Στην Ολλανδία εξεδόθη δικαστική απόφαση που υποχρεώνει την ολλανδοβρετανική εταιρεία Shell να μειώσει δραστικά το δικό της αποτύπωμα άνθρακα, πολύ περισσότερο απ’ όσο η ίδια υπολόγιζε ότι θα το μειώσει, ενώ η ExxonMobil αναγκάστηκε να δεχτεί ακτιβιστές στο διοικητικό συμβούλιό της και η Chevron να εφαρμόσει ό,τι οικολογικό υπερψήφισαν οι μέτοχοί της.

Στο δικαστήριο της Χάγης είχαν προσφύγει κατά της Shell διάφορες οργανώσεις οικολόγων, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace Κάτω Χωρών, για λογαριασμό 17.000 πολιτών. Οι δικαστές θεώρησαν ότι η εταιρεία ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, έτσι την υποχρέωσαν να μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι υπερδιπλασιάζεται ο δικός της διακηρυγμένος στόχος, που αφορά μείωση κατά 20%.

Οι οικολόγοι πανηγυρίζουν επειδή οι δικαστές απαιτούν εφαρμογή σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Shell, ωστόσο η εταιρεία θα ασκήσει έφεση θεωρώντας τη δικαστική απόφαση «απογοητευτική».

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της δήλωσε: «Επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε ηλεκτρικά οχήματα, υδρογόνο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα. Θέλουμε να αυξήσουμε τη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα και να αναβαθμίσουμε τις νέες ενεργειακές μας υποδομές ακόμη πιο γρήγορα».

Από πλευράς οικολόγων, η υπόθεση εκτιμάται σαν «ιστορική νίκη», αφού ήταν η πρώτη φορά που οι οργανώσεις τους «κάθισαν στο σκαμνί» έναν πετρελαϊκό γίγαντα, αναγκάζοντάς τον να αναθεωρήσει τη στρατηγική του για το κλιματικό ζήτημα.

Και «πράσινοι» πετρελαιομέτοχοι

Στην Αμερική, οι ExxonMobil και Chevron αντιμετώπισαν «εξέγερση μετόχων» δυσαρεστημένων από τις επενδύσεις τους εξαιτίας «της αποτυχίας καθορισμού μίας στρατηγικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα», αλλά και την επίθεση των κλιματικών ακτιβιστών που αντικατέστησαν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Exxon. Αυτοί επροσωπούν το μικρό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Engine 1 και απαιτούν άμεσες αλλαγές στον σχεδιασμό για την «πράσινη μετάβαση» και επιτάχθνση της διαδικασίας. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Exxon είναι η γνωστή χρηματοσυμβουλευτική-επενδυτική BlackRock, η οποία θεωρείται ότι υποστηρίζει αυτές τις «πράσινες» αλλαγές.

Αλλά και η πλειοψηφία των μετόχων της Chevron ψήφισε υπέρ μιας πρότασης που αναγκάζει τον όμιλο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Γενικώς, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των λεγόμενων Big Oil, οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν ότι όχι μόνο δεν θα εξαφανιστούν από τον ενεργειακό χάρτη, αλλά θα κληθούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στις κοσμογονικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...