409
| Nick Paleologos / SOOC

Ο Γιώργος Καμίνης και οι προκλήσεις ενός υποψηφίου καλύτερου δημάρχου στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2016, 17:02

Ο Γιώργος Καμίνης και οι προκλήσεις ενός υποψηφίου καλύτερου δημάρχου στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2016, 17:02

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο Γιώργος Καμίνης βρίσκεται στον τελικό κατάλογο με τους 15 υποψήφιους Καλύτερους Δημάρχους στον Κόσμο. Εν αναμονή της ανάδειξης του νικητή, τον Ιανουάριο του 2017, η Corriere della Sera ζήτησε από τους τρεις υποψηφίους δημάρχους-φαβορί, Γιώργο Καμίνη, Πάουελ Αντάμοβιτς (Γκντανσκ, Πολωνία) και Μπαρτ Σόμερς (Μαλίν/Μέλελεν, Βέλγιο) να μιλήσουν για το έργο τους σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις τους.

Το Βραβείο Καλύτερου Δημάρχου στον Κόσμο, απονέμεται κάθε δύο χρόνια από τον θεσμό City Mayors Foundation. Το 2016, κριτήριο για την επιλογή του καλύτερου δημάρχου αποτέλεσε η αποτελεσματική ανταπόκρισή του στο μεταναστευτικό πρόβλημα και το κατά πόσο έχει πεισθεί για τη μακροπρόθεσμη συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της πόλης του.

Επιπλέον, για να είναι υποψήφιος γι’ αυτό το βραβείο ένας δήμαρχος, φέτος, πρέπει η πόλη του πρόσφατα ή στο παρελθόν να έχει δεχθεί πρόσφυγες οι οποίοι έχουν συμβάλει δυναμικά την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Ο Γιώργος Καμίνης βρίσκεται στη shortlist για το Βραβείο, χάρη στο πρώτο κέντρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, που δημιούργησε και λειτούργησε στην Αθήνα το 2016.

«Ο δήμαρχος της Αθήνας ήρθε αντιμέτωπος το 2016 με μια εκτεταμένη εισροή προσφύγων – άνδρες γυναίκες και παιδιά κατέλυαν σε σκηνές μέσα στα πάρκα», γράφει η Corriere della Sera. «Και ενώ η εθνική κυβέρνηση κρατούσε αμυντική στάση, ο Γιώργος Καμίνης κινήθηκε προς τα εμπρός και δημιούργησε το πρώτο κέντρο φιλοξενίας που λειτούργησε στην πόλη». Πώς δέχθηκαν τους μετανάστες οι αθηναίοι πολίτες; Οι οποίοι ήδη υφίστανται εδώ και χρόνια τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και που καθημερινά αντιμετωπίζουν απεργίες,  κλειστές δημόσιες υπηρεσίες, στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, κλειστά λιμάνια κ.α.;

Ο δήμαρχος χαμογελάει: «Μαύρο χρήμα, μεγάλες οικογένειες, αλληλεγγύη». Τι πιστεύουν σήμερα για την ΕΕ οι αθηναίοι πολίτες; «They don’t give a shit» είναι η φράση που χρησιμοποίησε στα αγγλικά ο Γιώργος Καμίνης για να απαντήσει: «Δεν δίνουν δεκάρα. Είναι πολλοί απασχολημένοι με το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν».

Ο ίδιος εισπράττει μισθό ως δήμαρχος 2.900 ευρώ τον μήνα. «Αν τα ταξίδια στις Βρυξέλλες δεν ήταν χρηματοδοτούμενα, δεν θα μπορούσα να τα πραγματοποιήσω». Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Γιώργο Καμίνη αν θεωρεί τον Γιάννη Βαρουφάκη λαϊκιστή. «Αυτός ο άνθρωπος μας κόστισε 50 δισ.», έλαβε ως απάντηση. Επίσης του ζήτησε να σχολιάσει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. «Για την ώρα λειτουργεί αλλά δεν ξέρουμε ως πότε. Αν πάψει να λειτουργεί, πραγματικά δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει. Αλλά να θυμάστε: οι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν σε μας. Στόχος τους είναι ο Βορράς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...